Main menu

header

de Diana Georgescu

Amestecurile de ulei cu suc de lămâie (sau oţet), cu adausuri de condimente variate, sunt cele care dau savoare chiar şi celor mai banale alimente. Acestea se asociază diferit cu anumite tipuri de carne sau legume, motiv pentru care trebuie cunoscute câteva combinaţii de bază. Dar rezultatul constă întotdeauna într-un gust mai bogat şi un aspect mai plăcut al preparatelor servite.

De avocado cu mărar
Ingrediente: 1 avocado copt, 1 legătură de mărar, 2 căţei usturoi, suc de la o lămâie mică, sare.
Mod de preparare: se fărâmiţează totul în blenderul de mână sau se pasează avocado cu furculiţa şi mărarul se taie mărunt cu ajutorul unui cuţit, iar usturoiul se presează cu o presă. Se completeazăcu sucul de lămâie şi sarea. Se mai pot adăuga alte condimente după gust (piper, chilli).

De lămâie şi busuioc
Ingrediente: 2 linguri cu muştar, zeama unei lămâi, 6 linguri cu ulei de măsline, 5 frunze de busuioc tocate, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se amestecă într-un bol cu capac toate ingredientele, se acoperă şi se scutură bine. Se serveşte la salate cu roşii sau la legume gratinate.

Pesto
Ingrediente: 1 legătură de busuioc proaspăt, 1 lingură cu nuci, 1 lingură cu migdale, 1 lingură cu muguri de pin, 2 linguri cu parmezan, 2 linguri cu peccorino, 3 căţei de usturoi, ulei de măsline extravirgin, sare.
Mod de preparare: într-un blender se amestecă pentru început busuiocul şi usturoiul, cu o lingură cu sare şi puţin ulei de măsline. Se adaugă nucile, migdalele şi mugurii de pin împreună cu ulei. Se încorporează brânza peccorino şi parmezanul, continuând să se toarne puţin ulei. Totul este gata când compoziţia ajunge la o consistenţă cremoasă.

Sos grecesc
Ingrediente: 200 ml ulei, 2-3 linguriţe cu usturoi (mărunţit), 2 linguriţe cu oregano, 2 linguriţe cu busuioc, 1 linguriţă cu sare, 2 linguriţe cu pudră de ceapă (sau un sfert de ceapă), 2 linguriţe cu muştar, 3 linguri cu oţet de vin roşu, 1/2 linguriţă cu piper (proaspăt măcinat), 1/2 linguriţă cu zahăr (opţional).
Mod de preparare: se mixează toate ingredientele cu un blender vertical. Se ţine la frigider cel puţin două ore înainte de a se folosi pentru salate.

Maioneză andaluză
Ingrediente: 1 borcan cu maioneză, 3 roşii mici, 1 ceapă, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/2 gogoşar roşu.
Mod de preparare: se curăţă roşiile de pieliţă şi se toacă mărunt, apoi se călesc în ulei, împreună cu ceapa tocată mărunt, până la reducerea apei. După care se adaugă gogoşarul copt, tăiat cubuleţe, apoi se mixează, se adaugă maioneza şi se amestecă. La sfârşit se decorează cu gogoşar.

Cu lămâie şi miere
Ingrediente: 1 lingură cu miere, sare, 3 linguri cu zeamă de lămâie, 6 linguri cu ulei de măsline extravirgin, piper negru măcinat.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele într-un bol sau într-un borcan.

Sos răcoros
Ingrediente: 1 gălbenuş crud, 1 gălbenuş fiert, 250 ml ulei de măsline, 3 lămâi, 1 lingură cu muştar dulce, un vârf de linguriţă cu sare, 400 g iaurt cremos, 2 linguri cu ketchup, 1 linguriţă cu pătrunjel uscat, 1 linguriţă cu mărar uscat, 1 linguriţă cu tarhon uscat, 1 linguriţă cu ceapă verde (sau uscată).
Mod de preparare: se amestecă gălbenuşurile foarte energic, astfel încât să nu se formeze aglomerări (cocoloaşe). Se încorporează treptat uleiul de măsline. Trebuie amestecat cu grijă, într-un singur sens. Se adaugă muştarul, apoi, treptat, sucul unei lămâi şi sare după gust. Apoi se toarnă iaurtul, ketchupul, verdeţurile uscate şi restul sucului de lămâie.

Thousand Island Dressing (Sosul celor o mie de insule)
Ingrediente: 250 ml maioneză, 50 ml sos de roşii, 3 linguri cu pastă de roşii sau ketchup dulce, 2 linguriţe cu sos Worcestershire, 1 vârf de linguriţă cu sos tabasco.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un bol încăpător. Se amestecă bine cu ajutorul unui tel, până se omogenizează şi se obţine un sos consistent. Sosul se păstrează la rece, în recipient închis.

Pentru salată Caesar
Ingrediente: 1 ou, 3/4 cană cu ulei de măsline, 1/2 linguriţă cu piper măcinat, 1 linguriţă cu sos Worcestershire, 1 căţel de usturoi pisat, 1/4 cană cu zeamă de lămâie, 1/4 cană cu parmezan, pastă de anchoa (opţional).
Mod de preparare: se bate oul bine cu telul până devine spumos, apoi se adaugă câte puţin ulei până se formează o maioneză. Se adaugă restul ingredientelor şi se amestecă.

De muştar şi miere
Ingrediente: 1/4 cană cu maioneză, 1 lingură cu muştar, 1 lingură cu miere, 1/2 lingură cu suc de lămâie.
Mod de preparare: într-un bol mic se amestecă bine toate ingredientele. Se acoperă şi se dă la frigider înainte de a fi servit.

Dressing Margarita
Ingrediente: 1/2 cană cu ulei de măsline, 1/4 cană cu suc proaspăt de limetă (lime), 2 şi 1/2 linguri cu miere, 1 şi 1/2 linguriţă cu chimen măcinat, 2 linguriţe cu coriandru uscat, 1 vârf de linguriţă cu sare.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un bol. Se amestecă până se omogenizează bine, apoi se serveşte alături de carne de pasăre şi de legume fripte.

Gremolata
Gremolata este un dressing uscat, citric şi proaspăt, tipic bucătăriei italiene, recomandat la servirea deliciosului osso bucco sau a fructelor de mare. Oferă o savoare aparte cărnurilor preparate termic timp îndelungat.
Ingrediente: coaja rasă a unei lămâi, coaja rasă a unei portocale, 2 căţei de usturoi, 2 linguri cu pătrunjel tocat.
Mod de preparare: se rade fin coaja portocalei şi cea a lămâiei. Se pisează fin usturoiul până se obţine o pastă. Se spală şi se toacă pătrunjelul. Se amestecă toate ingredientele bine într-un bol, până se omogenizează.

Pont! Sosurile care au în componenţă usturoi nu se păstrează mai mult de o zi, întrucât acesta, prin oxidare, are tendinţa de a schimba gustul preparatelor.