Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Medalioanele din carne sunt preparate foarte gustoase. Sofisticate şi pline de savoare, acestea răspund tuturor aşteptărilor amatorilor de carne. Puteţi încerca să preparaţi aceste mâncăruri la orice eveniment, zi de naştere sau petrecere, pentru că succesul va fi garantat. Vă invităm să încercaţi câteva reţete uşor de preparat, dar delicioase.

De somn, cu plante aromate
Ingrediente: 4 bucăţi de somn, 4 roşii mari, 100 ml ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu plante aromate (tarhon, pătrunjel, mărar), sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă bucăţile de peşte, se spală, se scurg de apă şi se presară cu sare şi piper. Apoi se prăjesc în 50 ml ulei, la foc mic, câte cinci-şase minute pe fiecare parte, după care se scot pe un platou şi se păstrează la căldură. În tigaia în care a fost prăjit peştele, în cei 50 ml de ulei rămaşi, se adaugă roşiile curăţate de coajă şi tăiate în cubuleţe şi se prăjesc la foc mare patru-cinci minute. Apoi se presară plantele aromate şi usturoiul tocat mărunt. Se pun bucăţile de peşte în tigaie, se adaugă 100 ml apă fierbinte, se pun sare şi piper după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de un sfert de oră. Medalionul de somn se serveşte cu sosul de roşii şi plante aromate şi cu garnitură de cartofi copţi.

De vită
Ingrediente: 4 medalioane de vită, 2 ouă, 2 linguri cu pesmet, 1 linguriţă cu seminţe de coriandru, 2 linguri cu nuci zdrobite, 2 linguri cu muştar Dijon, 1 lingură cu hrean proaspăt ras, 1 lingură cu făină, 50 ml coniac, 250 ml vin roşu, 1 lingură cu miere, 4 linguri cu ulei, 50 g unt, câteva fire de cimbru verde, sare, piper.
Mod de preparare: se căleşte făina în untul topit. Se adaugă coniacul, vinul, mierea şi puţină sare. Se fierbe sosul la foc potrivit până când începe să se îngroaşe. Se păstrează la cald până în momentul servirii. Se pun 2 linguri cu ulei într-o tigaie, la foc potrivit. Se adaugă seminţele de coriandru, cimbrul, nucile, pesmetul şi hreanul. Amestecul obţinut se căleşte două-trei minute, apoi se adaugă ouăle bătute, sare, piper şi muştar. Compoziţia se amestecă pe foc până se încheagă ouăle. După ce este gata, se ia preparatul de pe foc şi se păstrează la cald. Medalioanele de vită se prăjesc în ulei, la foc iute, iar apoi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se toarnă deasupra sosul cu vin şi se pun pe fiecare bucată de carne două linguri din amestecul cu ou, muştar şi hrean. Medalioanele se servesc cu salată verde şi cu legume proaspete.

De pasăre în aspic
Ingrediente: 500 g carne de pui fiartă, 300 g aspic preparat din supa de pasăre, 2 linguri cu făină, 50 g unt, 1 ceşcuţă cu lapte, 10 g gelatină, 1 albuş, 3 linguri cu vin alb sec, sare, un gogoşar.
Mod de preparare: carnea de pasăre se dezosează şi se taie în cubuleţe. Din supa în care a fiert carnea de pui se prepară un aspic. Se înmoaie gelatina în puţină apă rece, se scoate şi se pune într-o ceşcuţă cu zeamă fierbinte, amestecând până când se dizolvă bine. Apoi se amestecă bine zeama cu gelatina dizolvată. Pentru ca aspicul să fie transparent, la supa fierbinte se adaugă un albuş bătut spumă şi trei linguri cu vin alb sec. Acest amestec se coagulează, iar apoi trebuie strecurat printr-un tifon şi se lasă deoparte. Din unt, făină şi lapte se prepară un sos alb la care se adaugă şi gelatină desfăcută cu puţină supă fierbinte. Se amestecă până când se omogenizează bine, se lasă să se răcească şi se pun cubuleţele de carne. Se aranjează pe un platou bucăţile de carne cu sos şi se decorează cu bucăţi de gogoşar. Se încălzeşte un sfert din cantitatea de aspic, şi după ce s-a înmuiat se toarnă peste fiecare medalion. Restul de aspic se toacă şi se aşază în jurul medalioanelor.

De curcan cu sos de lămâie
Ingrediente: 2 kg piept de curcan, 200 ml vin alb, 150 ml zeamă de lămâie, 100 g unt, 20 g amidon, sare, 2,5 kg cartofi, piper alb, nucşoară, 5 ouă, 300 g făină, 400 g pesmet.
Mod de preparare: cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă la răcit, apoi se curăţă de coajă. Se dau prin maşina de tocat, prin sita mică. Pieptul de curcan se spală cu apă rece, se scurge şi se porţionează în medalioane de aproximativ 200 g, care se prăjesc în jumătate din cantitatea de unt, pe ambele părţi, se sting cu vin alb şi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă să fiarbă şi se adaugă sarea, piperul, nucşoara şi restul de unt. Medalioanele se scot şi se ţin la căldură. Sosul obţinut se leagă cu amidon dizolvat în apă rece. Cartofii se amestecă bine cu ouăle până se omogenizează. Din această compoziţie se formează mici crochete de cartofi sub formă de pară, care se dau prin făină, sos şi pesmet. Crochetele se prăjec în ulei până se rumenesc. Se servesc câte trei medalioane, însoţite de crochete de cartofi şi sos de lămâie.

De legume
Ingrediente: 800 g cartofi, 300 g broccoli, 1 praz, 1/2 ceapă albă mare, 4-5 linguri cu ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, câteva fire de chives, 100 g smântână, 80 g caşcaval ras, 2 albuşuri, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, rasă, sare după gust.
Mod de preparare: fierbeţi cartofii în coajă şi broccoli la abur. Desfaceţi apoi bucheţelele de broccoli în părţi cât mai micuţe, pentru a putea fi bine încorporate în amestec. Într-o tigaie încingeţi bine uleiul şi căliţi ceapa tocată mărunt şi prazul tăiat rondele, până se înmoaie, apoi le puneţi deoparte. Jumătate din cantitatea de cartofi o daţi pe răzătoarea mare, cealaltă jumătate o tăiaţi cubuleţe micuţe (ca pentru salata boeuf). Apoi mărunţiţi verdeţurile. Într-un bol mare amestecaţi toate ingredientele (ceapa şi prazul, inclusiv uleiul în care au fost călite) şi frământaţi bine cu mâna până obţineţi o pastă omogenă modelabilă. Cu ajutorul unui inel (sau cu o lingură dacă nu aveţi) formaţi medalioane rotunde şi puţin înalte. Se pot prăji în tigaie, în puţin ulei, pe grill sau chiar se pot coace la cuptor dacă le aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.