Main menu

header

de Diana Georgescu

O dată cu sosirea sezonului rece, necesarul de carbohidraţi al organismului creşte, iar tendinţa de a apela la mese frugale dispare. Salatele calde, adică alăturarea legumelor şi fructelor proaspete cu ingrediente mai săţioase, cum sunt pastele, carnea şi fasolea, preparate termic, pot fi soluţia pentru o masă gustoasă şi uşor de preparat. În funcţie de ingredientele alese, acestea pot reprezenta o cină sau chiar un prânz savuros.

De pui, cu sos de gorgonzola
Ingrediente: 1 salată mare (creaţă), 300 g roşii cherry, 1 legătură de ceapă verde, 100 g ridichi roşii, o jumătate de lămâie, 300 g piept de pui (dezosat, fără piele), 4 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, un cubuleţ de unt, 150 ml smântână de gătit, 100 g gorgonzola (brânză cu mucegai albastru), 1 lingură cu boia de ardei (iute sau dulce, după preferinţă), pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: se curăţă carnea de pui de pieliţe şi se taie cubuleţe. Se pune într-un castron şi se adaugă peste ea sare, piper, boia de ardei şi ulei de măsline. Se amestecă puţin şi se lasă amestecul deoparte, vreme în care se curăţă şi se zdrobeşte usturoiul cu lama unui cuţit, apoi se adaugă şi el peste bucăţile de pui. Se încinge într-o tigaie un cubuleţ de unt şi se adaugă puiul. Se amestecă din când în când, uşor, cu ajutorul unei palete de lemn, până când capătă o culoare aurie. Se spală legumele (salata, ceapa, ridichile, roşiile). Apoi, într-un bol mare se pregăteşte salata. Se rup frunzele în bucăţele, se adaugă roşiile întregi, ceapa şi ridichile tăiate rondele. Apoi se adaugă sare, zeama de lămâie, ulei de măsline şi se amestecă bine. Într-o crăticioară se pune smântâna de gătit, iar după ce se încălzeşte se adaugă gorgonzola tăiată cubuleţe şi se amestecă continuu, până când brânza se dizolvă şi se formează o pastă mai diluată. Se pune câte jumătate din cantitatea de salată în două boluri mai mici, apoi se adaugă deasupra jumătate din puiul prăjit şi se toarnă sos fierbinte peste pui. Se ornează cu frunzuliţe de pătrunjel şi se serveşte imediat, pentru a evita ca salata să se înmoaie şi să îşi schimbe gustul.

De carne de vită cu legume
Ingrediente: 400 g carne de vită fiartă, 1 ceapă roşie, 2 roşii, 2 dovlecei, 2 morcovi, 2 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se taie carnea în bucăţele mici. Într-o tigaie se pune uleiul de măsline, se înclină astfel încât uleiul să se adune într-un punct. Când s-a încălzit se pun căţeii de usturoi uşor zdrobiţi cu lama unui cuţit. Se lasă să se rumenească uşor, doar până se simte aroma, după care se adaugă morcovii şi dovleceii feliaţi. Se sotează împreună câteva minute, până când morcovii sunt pătrunşi, însă uşor crocanţi, după care se pun sare şi piper şi se adaugă carnea mărunţită. Se ia vasul de pe foc şi se aşază în farfurii, completând cu felii de roşii şi ceapă. După preferinţă se pot adăuga măsline, ruccola, nuci uşor prăjite.

De dovlecei şi paste cu smântână
Această reţetă are avantajul de a putea fi preparată în două versiuni, simplă sau cu paste. Prin alăturarea pastelor, ea poate deveni un fel principal, la fel cum, preparată doar din dovlecei, poate fi folosită ca şi garnitură. Singura deosebire constă în adăugarea pastelor fierte la final.
Ingrediente: 300 g paste (penne, tagliatelle), 2 dovlecei, 4 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu smântână, 3 linguri cu mărar verde (tocat), 1 lingură cu suc de lămâie, frunze de pătrunjel verde sau busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: se pune la fiert apa cu sare, când clocoteşte se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă conform timpului indicat pe ambalaj, sau până când devin „al dente”. Dovleceii se taie felii subţiri şi se prăjesc uşor într-un vas antiaderent în uleiul de măsline, până se rumenesc. Se pun într-un castron căţeii de usturoi zdrobiţi şi se amestecă bine cu smântâna, mărarul tocat mărunt, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Apoi se toarnă dovleceii rumeniţi în acest sos, se amestecă şi la final se pun pastele fierte şi scurse de apă. Se decorează cu frunze de pătrunjel verde sau cu busuioc.

• Pentru a putea păstra salata pentru a doua zi, evitaţi amestecarea ingredientelor proaspete cu cele preparate termic, atât timp cât cele din urmă sunt încă fierbinţi. Dacă aţi preparat o cantitate mai mare, păstraţi amestecurile în vase diferite şi încălziţi preparatul termic în momentul servirii

Mexicană, de fasole cu orez

Ingrediente: 250 g fasole boabe, 4 fire de ceapă verde, 3 linguri cu ulei, 1 ou, 300 ml supă de legume, 150 g orez cu bobul lung, 1 chilli roşu, 200 g carne tocată de vită, 1 avocado, 200 ml iaurt, 100 g roşii cherry, 1 lingură cu suc de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: fasolea se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se fierbe minimum 45 de minute. În acest timp se schimbă apa, prin înlocuire cu apă clocotită, de cel puţin două ori. Se strecoară şi se lasă deoparte. Ceapa verde se taie rondele subţiri, apoi se separă după culoare; cea verde se pune deoparte. Cea albă se căleşte într-un vas, cu o lingură cu ulei, se adaugă supa şi orezul şi se fierbe acoperit, timp de 20 de minute, la foc încet. Eventual se mai suplimentează cantitatea de supă dacă este necesar. Chilli se spală şi se taie rondele subţiri, cu sau fără seminţe, în funcţie de gust (seminţele sunt mai iuţi decât pulpa ardeiului). Carnea tocată se rumeneşte în restul cantităţii de ulei, se adaugă rondelele de chilli, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se taie fructul de avocado în jumătate, se înlătură sâmburele, se scoate pulpa cu ajutorul unei linguri şi se stropeşte cu zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea. Se mixează împreună cu iaurtul şi se condimentează cu sare şi piper. Se amestecă boabele de fasole fiartă cu orezul, cu amestecul de carne şi se adaugă ceapa verde, tăiată în bucăţele mai mari. Deasupra se pune sosul de avocado, se amestecă uşor şi se decorează cu roşii cherry.