Main menu

header

de Diana Georgescu

O alternativă mult mai sănătoasă şi mai accesibilă ca preţ decât snacksurile atât de îndrăgite sunt clasicele sărăţele sau cornuri de casă. Aproape trecute în uitare, ele au avantajul că pot fi preparate cu ajutorul brânzeturilor rămase în frigider, cu ingrediente existente în casă şi fără a depune mare efort.

Sărăţele
Ingrediente: 400 g făină, 250 g unt (180 g untură sau 100 g unt şi 100 g untură), 150 g iaurt, 25 g drojdie, 1 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu chimion măcinat, 1 ou bătut, 50 g caşcaval ras (telemea mai uscată, rasă), 50 g iaurt (dacă este necesar).
Mod de preparare: Se pune făina într-un castron încăpător şi se adaugă untul rece, tăiat în bucăţi. Drojdia se freacă într-un castronel cu zahărul până se lichefiază. Untul se încorporează rapid, cu vârful degetelor, în făină, fără a insista prea mult, doar până la obţinerea unei texturi nisipoase, apoi se adaugă sarea şi chimionul măcinat. Se pun drojdia lichefiată şi iaurtul, la început 150 g, iar dacă va mai fi nevoie se va mai adăuga în timpul frământării. Se frământă foarte rapid, doar trei-patru minute, cât să se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie să fie mai degrabă tare, în orice caz mai densă decât a unui aluat de pâine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la început; dacă mai e nevoie se adaugă câte 1/2 de lingură. Aluatul neted se modelează într-o sferă, care se acoperă cu un şervet şi se lasă la temperatura bucătăriei 20 de minute. Între timp se încălzeşte cuptorul la 180°C. Aluatul se întinde cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de 3 mm. Se decupează sărăţele late de 1,5 cm, la lungimea dorită, cu ajutorul rolei de patiserie sau al unui cuţit trecut permanent prin făină. Se ung sărăţelele tăiate cu oul bătut, se presară cu caşcaval ras şi se trec într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt. Se întroduc la cuptor, se coc 15-20 de minute, până devin rumene.

Sărăţele cu brânză
Ingrediente: 500 g făină, 350 g brânză (veche şi sărată) de oaie, 250 g unt, 2 ouă, 100 ml iaurt, seminţe de chimen şi mac, caşcaval ras, 1 ou bătut.
Mod de preparare: se rade brânza. Dacă untul este rece, se poate rade pe latura mare a răzătoarei, apoi se adaugă brânza, ouăle, câteva seminţe de chimen şi iaurtul. Se amestecă bine şi se începe a se pune făina, până ce aluatul devine bun de modelat. Se împachetează într-o folie de aluminiu şi se pune la rece pentru 30 de minute. După răcire se întinde aluatul într-o foaie de 5 mm grosime. Se unge cu ou bătut, apoi se presară seminţele şi caşcavalul ras. Se taie fâşii cu rola pentru patiserie şi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se întroduc la cuptor aproximativ 15 minute, la 180°C.

Cornuri umplute cu brânză
Ingrediente: 500 g făină, 200 g unt (sau margarină rece, tăiată în bucăţi), 1 ou, 150 ml iaurt, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu zahăr, 25 g drojdie proaspătă (sau 1 lingură rasă cu drojdie granulată), 1 ou bătut, 30 g caşcaval ras. Pentru umplutură: 150 g brânză de vaci (proaspătă), 60 caşcaval râs, 1 ou, sare.
Mod de preparare: drojdia se dizolvă în 1-2 linguri cu apă şi se lasă deoparte. Untul se încorporează în făina amestecată cu sarea şi zahărul, amestecându-l cu degetele până când compoziţia are un aspect nisipos. Se adaugă oul, iaurtul şi drojdia dizolvată în apă. Se acoperă bolul şi se pune la frigider trei ore. După trecerea acestui timp, aluatul îşi dublează volumul. Se amestecă ingredientele pentru umplutură. Pe planul de lucru presărat cu făină se întinde aluatul într-o formă dreptunghiulară cu grosimea de 5-7 mm. Se taie în formă de dreptunghiuri, care se împart la rândul lor pe diagonală, obţinându-se triunghiuri în funcţie de cât de mari se doresc a fi cornurile. La baza fiecărui triunghi se aşază câte o linguriţă cu umplutură. Se încălzeşte cuptorul la 180°C. Între timp, cornurile vor mai creşte la temperatura bucătăriei. Când cuptorul s-a încins, cornurile se ung cu ou bătut şi se presară cu caşcavalul ras (sau seminţe de susan, de mac etc.). Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc la cuptor, se coc aproximativ 25 de minute, până se rumenesc.

Cornuri cu mac şi susan
Ingrediente: 500 g făină, 100 ml ulei, drojdie, 30 ml lapte, 1 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu sare, 2 linguri cu unt topit, 2 linguri cu caşcaval ras, 1 gălbenuş, mac, susan.
Mod de preparare: se amestecă laptele cu zahărul şi drojdia şi se lasă să fermenteze între 15 şi 30 de minute, în funcţie de temperatura mediului ambiant. Se adaugă făina, uleiul şi sarea, se frământă foarte puţin, apoi se pune la dospit circa 30 de minute. Se întinde o foaie şi se unge cu unt topit, apoi se presară caşcaval ras. Se taie în raze şi se rulează ca un cornuleţ. Se ung cu gălbenuş, se presară mac, susan, eventual sare. Se pun în tava tapetată cu hârtie pentru copt, se introduce tava în cuptorul încins. Se coc la 200°C, până se rumenesc.

Saleuri cu roşii uscate

O variantă mai sofisticată, de inspiraţie provensală, relativ uşor de preparat sunt saleurile cu roşii uscate. Secretul constă în prelucrarea aluatului şi folosirea instrumentelor la o temperatură cât mai joasă.
Ingrediente: 250 g brânză de vaci, 125 g unt, 125 g margarină, 250 g făină, 30 g roşii uscate la soare, 1 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper cayenne, 1 linguriţă cu oregano, 2 linguriţe cu susan, 1 gălbenuş.
Mod de preparare: se amestecă untul, margarina, brânza de vaci, sarea, oregano şi piperul împreună cu făina şi se frământă puţin, doar până se încorporează ingredientele în făină. Se pune aluatul la frigider pentru cel puţin o oră. Între timp se mărunţesc roşiile uscate, pentru a putea fi înglobate în aluat. Se scoate aluatul din frigider, se întinde o foaie groasă, se presară cu roşiile mărunţite, se împătureşte şi se întinde din nou, foaia având grosimea de 1 cm. Se unge foaia cu gălbenuşul, se taie în baghete cu lăţimea de 1,5 cm şi lungimea dorită. Se presară susan şi se aşază cu grijă în tava tapetată cu hârtie de copt. Se coc la 200°C, până se rumenesc.