Main menu

header

de Diana Georgescu

Desert, gustare sau chiar antreu, delicioasele brioşe şi-au făcut loc printre preferinţele gurmanzilor, datorită gustului lor inconfundabil, îmbogăţit cu unt şi ouă. Iniţiaţii folosesc aluatul drept pretext pentru a-l umple cu tot felul de combinaţii rafinate. Dar ele pot constitui o gustare mereu la îndemână, apreciată de copii şi uşor de realizat.

Tradiţionale, cu nuci sau stafide
Ingrediente: 3 ouă, 150 g zahăr, 1 pliculeţ cu zahăr vanilat, 75 ml ulei, 1 cană cu făină, 1 linguriţă cu praf de copt, nucă măcinată (stafide, fructe confiate, ciocolată).
Mod de preparare: se amestecă zahărul cu ouăle şi zahărul vanilat, până ce se obţine o cremă. Se adaugă treptat uleiul şi se amestecă în continuare. Se pun făina, puţin câte puţin, şi praful de copt. Se amestecă până se omogenizează. Se adaugă nucile (ciocolată, stafide sau fructe confiate) şi se pune conţinutul în formele de brioşă. Se aşază în tavă, se lasă aproximativ două minute la foc puternic (1800C), apoi se scade temperatura la minimum. Se scoate tava după aproximativ 25 de minute.

Din făină integrală, cu topping de prune
Ingrediente: pentru brioşe - 200 g făină integrală, 100 g fructoză, 250 ml (o cană) apă caldă, 1 plic cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu vanilie (sau 8 picături de esenţă de vanilie), 1 ou, 4 linguri cu cacao pudră, sucul de la o jumătate de lămâie, 4 linguri cu ulei. Pentru topping - 100 g prune uscate (cireşe sau caise), 1 cană cu ceai, bombonele (bastonaşe, granule din zahăr).
Mod de preparare: într-un bol se bate oul, ca pentru omletă, se adaugă fructoza şi se omogenizează. Se adaugă zeama de lămâie, apoi uleiul, vanilia şi pudra de cacao. După omogenizare se adaugă praful de copt şi făina integrală şi se amestecă bine compoziţia (pentru a fi cât mai cremoasă se adaugă apă caldă). Se încălzeşte cuptorul, la temperatură medie, timp de zece minute. Pe o tavă se pun formele de brioşă în care se adaugă câte o lingură cu compoziţie. Brioşele se ţin în cuptor maximum 25 de minute. Pentru topping se face un ceai fierbinte în care se adaugă prunele. Se lasă prunele timp de 20 de minute la înmuiat, după care se scot din ceai şi se pasează într-un bol. Cu pasta obţinută se acoperă brioşele scoase din cuptor, apoi se ornează cu bombonele.

Cu afine şi lapte bătut
Ingrediente: 275 g făină, 1 lingură cu praf de copt, 115 g zahăr, 1 ou, 250 ml lapte bătut, 60 ml ulei, 150 g afine.
Mod de preparare: se cerne făina într-un bol, se adaugă praful de copt şi zahărul. Se amestecă, după care se formează o gaură în mijlocul aluatului. Se bate oul, se adaugă uleiul şi laptele bătut. Se toarnă compoziţia în mijlocul aluatului şi se amestecă uşor. Se adaugă fructele şi se încorporează în amestec. Se aprinde focul şi se încălzeşte cuptorul la 1800C. Se aranjează hârtiile speciale într-o tavă pentru brioşe şi se toarnă cu lingura amestecul în forme. Se coc brioşele aproximativ 20-25 de minute, până devin aurii. Se scot din forme şi se lasă la răcit.

Cu zmeură şi nucă de cocos
Ingrediente: pentru brioşe - 175 g făină, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 140 g zahăr, 50 g fulgi de cocos, 140 g unt, 1/2 linguriţă cu extract de vanilie, 2 ouă mari, 4 linguri cu lapte, 140 g zmeură (proaspătă sau congelată). Pentru glazură - 280 g zahăr pudră, 85 g unt, 4 linguri cu sos de zmeură, fulgi de cocos.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele, cu excepţia zmeurei, într-un bol. Apoi se încorporează treptat şi delicat zmeura. Se împarte compoziţia în hârtiile de brioşe. Se încălzeşte cuptorul la 1900C şi se pune tava la cuptor timp de 18-20 de minute, până se rumenesc bine brioşele. Se lasă la răcit. Se amestecă zahărul pudră, untul şi sosul de zmeură pentru a forma o glazură pufoasă. Se şpriţează glazura pe brioşe şi se presară nucă de cocos.

Cu smochine şi migdale
Ingrediente: 175 g făină, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 175 g unt, 175 g zahăr, 175 g migdale măcinate, 1 lingură cu apă de trandafiri, 3 ouă, 5 smochine coapte, 100 g fulgi de migdale, 2 linguri cu zahăr pudră.
Mod de preparare: se amestecă într-un robot de bucătărie făina, praful de copt, untul, zahărul, migdalele măcinate, apa de trandafiri şi ouăle până se obţine un amestec omogen. Se încălzeşte cuptorul la 1800C şi se aşază hârtii de copt speciale în formele dintr-o tavă de brioşe, după care se împarte aluatul în formele de brioşe. Se taie smochinele pe jumătate şi se feliază, dar nu până la capăt. Se aşază câte o jumătate de smochină deschisă ca un evantai pe fiecare brioşă necoaptă şi se presează uşor ca să adere la aluat. Se presară fulgii de migdale şi se dă totul la cuptor timp de 40 de minute, până se rumenesc brioşele. Se scot din forme şi se lasă la răcit. Se servesc cu zahăr pudră presărat.

Cu suc de lămâie şi jeleu
Ingrediente: 2 ouă, 150 g margarină, 150 g zahăr, 2 lămâi, 225 g făină, 2 linguri cu amidon, 1 linguriţă cu praf de copt, jumătate de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 200 g jeleu de lămâie, 125 g zahăr pudră.
Mod de preparare: se separă ouăle. Se bate margarina cu zahărul tos şi gălbenuşurile. Se rade coaja de la cele două lămâi şi se stoarce sucul şi se pun deoparte 2 linguri cu suc. Restul de suc şi coaja se înglobează în compoziţia de ou. Făina se amestecă împreună cu amidonul, praful de copt şi bicarbonatul, iar amestecul se cerne deasupra compoziţiei de ou. Se frământă un aluat, în care se înglobează albuşul bătut în prealabil. Se încălzeşte cuptorul la 2000C. Se ung formele sau se tapetează cu suporturi din hârtie pentru brioşe. Se pune aluatul, lăsându-se liberi 2 cm până la gura formei, pentru a lăsa loc să crească. Se ţine la copt timp de aproximativ 25 de minute. Se scot din cuptor, se lasă să se răcească în forme. Se taie fiecare brioşă în două părţi şi se umple cu jeleu. Se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie păstrat şi se ung brioşele. Se poate orna cu coajă de lămâie rasă sau cu fructe uscate mărunţite.

Pont! Praful de copt se amestecă bine cu făina înainte de a fi încorporat în compoziţii

Aperitiv cu caşcaval şi şuncă
Ingrediente: 180 g făină, 40 g mălai, 250 ml lapte, 1 ou, 40 g unt, 80 g caşcaval, 80 g şuncă, 1 legătură ceapă verde, 2 linguriţe cu praf de copt, jumătate linguriţă cu bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare: se amestecă într-un bol făina, mălaiul, praful de copt şi bicarbonatul. Se taie ceapa rondele, iar şunca şi caşcavalul se taie cubuleţe şi se adaugă toate acestea peste amestecul de făină. Se bate oul, se toarnă laptele şi untul topit şi se omogenizează. Apoi se pune amestecul în formele de brioşe şi se coace la 2000C timp de aproximativ 25 de minute.