Main menu

header

de Dana Purgaru

Vreţi să vă revigoraţi cu ceva gustos pe ultima sută de metri înainte de venirea sezonului rece şi să vă reamintiţi de zilele petrecute la plajă? Iată câteva reţete de îngheţate, uşor de preparat, cu care veţi reuşi să vă impresionaţi familia sau oaspeţii.

De alune cu ciocolată
Ingrediente: 150 g zahăr tos, 3 ouă, 1/2 litru lapte, 100 g alune, 2 batoane ciocolată rasă.
Mod de preparare: ouăle întregi, zahărul şi laptele se pun într-un vas, se bat cu telul trei minute, după care se pune vasul la bain-marie şi se amestecă până se îngroaşă crema. Se ia de pe foc, se adaugă alunele şi ciocolata rasă, apoi se amestecă până când se răceşte. Se toarnă în caserolă şi se introduce în congelator. Se serveşte simplă sau cu frişcă.

Cu coniac
Ingrediente: 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 400 ml lapte nefiert, 3 linguri cu coniac, 1 plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: gălbenuşurile, zahărul şi vanilia se freacă bine cu o lingură de lemn timp de cinci minute. Se adaugă laptele rece, apoi vasul se pune la bain-marie, amestecând în continuare, până când compoziţia s-a îngroşat. Se ia de pe foc, se toarnă într-un castron de porţelan, amestecând până se răceşte crema. După ce s-a răcit se încorporează albuşurile bătute tare şi coniacul. Se toarnă apoi în caserole şi se dă la congelator.

Cu vanilie
Ingrediente: 4 pahare cu lapte, 2 pahare cu zahăr, 3 ouă, 2 plicuri cu zahăr vanilat, un vârf de cuţit cu sare, 2 pahare cu smântână.
Mod de preparare: într-un castron bateţi ouăle cu zahărul, sarea şi zahărul vanilat până când zahărul este topit. Adăugaţi apoi în amestec laptele şi puneţi castronul pe un vas cu apă ce clocoteşte, amestecaţi continuu până ce compoziţia se îngroaşă. Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi să se răcească, puneţi smântâna, apoi turnaţi îngheţata în cupe şi puneţi-le la congelator.

De lămâie
Ingrediente: 5 lămâi mari, 1 litru de apă, 360 g zahăr.
Mod de preparare: într-un vas curat pregătiţi un sirop obişnuit din apă şi zahăr. După ce stă pe foc zece minute, adăugaţi coajă de la lămâie tăiată în bucăţi mici, luaţi siropul de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească. Puneţi în sirop sucul lămâilor bine stoarse, omogenizaţi, turnaţi amestecul în cupe şi puneţi-le în congelator. Când serviţi îngheţata decoraţi-o cu felii subţiri de lămâie.

Cu struguri
Ingrediente: 400 g struguri cu boabe mici (preferabil fără sâmburi), 150 g zahăr, 200 g frişcă, 1 păhărel cu lichior, vanilie sau zahăr vanilat.
Mod de preparare: spălaţi bine strugurii şi îi pasaţi, combinaţi cu zahăr, vanilie şi lichior. Omogenizaţi bine compoziţia, iar când aceasta este complet rece, puneţi frişcă şi aşezaţi-o în pahare ori în tăviţe speciale, pe care le puneţi apoi în congelator.

De afine
Ingrediente: 500 g afine, 750 ml lapte, 300 zahăr tos.
Mod de preparare: afinele spălate se pasează prin sită. Laptele şi zahărul se fierb cinci minute, amestecând continuu. Se ia de pe foc, se combină cu afinele pasate, după care se toarnă în caserolă şi se dă la congelator.

Cu sucuri de fructe
Ingrediente: 3 ouă, 200 g zahăr, 200 g frişcă, 1 linguriţă cu zahăr vanilat, 300 ml suc de fructe la alegere, 15 ml rom.
Mod de preparare: bateţi albuşurile spumă tare, adăugaţi treptat zahărul şi romul. Când compoziţia se ţine de lingură, puneţi gălbenuşurile şi sucul de fructe şi aşezaţi vasul peste un alt vas cu apă ce clocoteşte (la bain-marie). Bateţi compoziţia în continuare 10-15 minute. Adăugaţi frişca, puneţi compoziţia în cupe şi introduceţi-o în congelator.

Cheesecake
Ingrediente: 250 g brânză de vacă dulce fină, 250 g smântână, 2 linguri cu zahăr pudră, 400 ml lapte condensat, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 lămâie, 50 g susan (opţional).
Mod de preparare: brânza de vaci, smântâna, coaja de lămâie şi zahărul pudră se pun într-un castron şi se mixează bine. Se adaugă laptele condensat, vanilia, apoi se omogenizează împreună cu seminţele de susan. Se toarnă în forme şi se îngheaţă.

De ciocolată şi fistic
Ingrediente: 350 g smântână, 5 ouă, 50 g fistic tocat, 4 linguri cu vârf cu zahăr pudră, 100 g ciocolată, 1 linguriţă cu rom, vanilie.
Mod de preparare: frecaţi gălbenuşurile cu zahărul. Când acesta s-a topit, puneţi smântâna, adăugaţi ciocolata rasă şi topită, romul, vanilia, fisticul, apoi albuşurile bătute spumă tare. Puneţi în cupe şi daţi-le la congelator. Serviţi îngheţata decorată cu ciocolată rasă.

Cu kiwi
Ingrediente: 4 kiwi mari coapte, 250 ml smântână pentru frişcă, 250 ml iaurt gras, 6 linguri cu zahăr, 1 lingură cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: kiwi se descojesc şi se zdrobesc. Smântâna şi zahărul se pun într-o crăticioară, pe foc mic. Se amestecă mereu până se dizolvă zahărul, apoi se dă deoparte şi se adaugă esenţa de vanilie. Smântâna răcită se combină cu iaurtul şi se adaugă piureul de kiwi. Se omogenizează şi se lasă la congelator.

Cu cafea
Ingrediente: 4 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 1 lingură cu esenţă de vanilie, 200 ml cafea, 400 ml smântână pentru frişcă.
Mod de preparare: se prepară cafeaua tare, apoi se ia de pe foc şi se acoperă vasul. Gălbenuşurile se pun într-un vas termorezistent şi se mixează bine cu zahărul şi esenţa de vanilie. Smântâna se pune pe foc şi când dă în clocot se toarnă peste gălbenuşuri. Vasul se pune deasupra unui alt vas cu apă care fierbe şi se amestecă până ce crema se îngroaşă, atât cât să se lipească de dosul lingurii. Se dă deoparte şi se adaugă imediat cafeaua strecurată. Se amestecă, se lasă să se răcească, apoi se toarnă într-un castron care se acoperă şi se dă la congelator. La servire se poate orna cu boabe de cafea şi pişcoturi.

Parfait de banane
Ingrediente: 300 g zahăr, 100 g alune de pădure, 2 banane coapte, 2 linguriţe cu suc de lămâie, 300 ml frişcă lichidă, 2 albuşuri.
Mod de preparare: 200 g zahăr se pun într-o cratiţă împreună cu trei linguri cu apă. Se lasă la foc mic, până când zahărul se dizolvă complet şi devine limpede. Se dă focul mai tare şi se fierbe până ce se închide caramelul la culoare, aproximativ cinci minute. Se ia de pe foc, se amestecă alunele, apoi se răstoarnă pe o tavă unsă cu ulei. Se nivelează şi se lasă la răcit. Când caramelul devine casant se sparge în firimituri. Se pune hârtie de copt într-o formă de cozonac. Se face piure din banane cu jumătate din sucul de lămâie. Se bate frişca lichidă într-un bol. În alt bol se bat albuşurile cu restul de suc de lămâie până se întăresc. Se adaugă 100 g zahăr până se obţine o compoziţie ca de bezea. Se încorporează frişca în albuşuri, apoi se adaugă piureul de banane şi cea mai mare parte a caramelului mărunţit. Se aşază compoziţia în forma de cozonac şi se lasă la congelator. Se serveşte cu restul de caramel.