Main menu

header

de Diana Georgescu

Abundenţa de fructe şi legume din această perioadă vă oferă posibilitatea să pregătiţi deserturi savuroase şi sănătoase, cu grad de dificultate scăzut. În plus, aceste combinaţii sunt recomandate întrucât suplinesc vitaminele şi mineralele pierdute în timpul caniculei. Unele dintre reţetele prezentate vă dau posibilitatea să improvizaţi, înlocuind fructele după propria imaginaţie, iar prezentarea în pahare sau boluri vă oferă două avantaje: aspect atrăgător şi rapiditate în decorare.

Cremă de mascarpone cu zmeură
Ingrediente: 200 g zmeură, 1 lingură cu zahăr, 150 g mascarpone, 150 g brânză de vaci, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 50 g frişcă lichidă, 10 frunze de mentă.
Mod de preparare: se spală zmeura, se scurge şi se pasează cu mixerul vertical, împreună cu zahărul. Piureul de zmeură se strecoară apoi printr-o sită. Brânza de vaci şi crema mascarpone se bat cu zahărul vanilat, apoi se adaugă frişca bătută separat şi se omogenizează cu grijă. Se toarnă crema în trei pahare, deasupra se împarte piureul de zmeură şi se lasă la rece cel puţin o oră. Se ornează cu frişcă, frunze de mentă şi zmeură.

Mousse din fructe de pădure
Ingrediente: 350 g fructe de pădure congelate, 150 g zahăr, 1 baton de scorţişoară, sucul de la 1 lămâie, 400 ml smântână, 100 g zahăr, 1 pliculeţ cu zahăr vanilat, 10 felii de portocale (piersici, pere), 10 frunze de mentă.
Mod de preparare: fructele, zahărul, scorţişoara şi sucul de lămâie se caramelizează. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se bate smântâna, se adaugă treptat zahărul şi vanilia. Se amestecă jumătate de frişcă şi crema de fructe. Se pune crema în patru pahare de desert şi restul de frişcă şi se decorează cu feliile de fructe şi frunze de mentă. Se păstrează la rece.

Deliciu cu vin şi căpşuni
Ingrediente: 500 g căpşuni, 250 ml frişcă, 75 ml vin alb demisec, 150 g zahăr pudră, 1 plic cu gelatină, 1/4 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: se spală bine căpşunile, se scurg de apă şi se curăţă de codiţe. Se pasează şi se adaugă zahărul peste ele. Se mixează frişca. Peste căpşuni se adaugă sarea şi coaja de lămâie. Se înmoaie gelatina în două linguri cu apă, se lasă 2-3 minute şi se adaugă vinul. Se diluează pe baie de abur. Se amestecă frişca bătută, căpşunile şi gelatina. Se omogenizează şi se toarnă amestecul în cupe sau în pahare. Se decorează cu câte o felie de fruct, de preferat exotic.

Mousse de avocado cu grepfrut
Ingrediente: 1 avocado copt bine, o jumătate de grepfrut, sucul de la 1 lămâie verde, 2–3 linguri cu miere.
Mod de preparare: se curăţă avocado şi grepfrutul. Se pun într-un bol, iar cu ajutorul mixerului se amestecă cu restul ingredientelor, până se obţine o pastă omogenă. Se toarnă într-un vas, se dă la rece, se taie şi se serveşte rece, alături de felii proaspete de grepfrut (sau de alte fructe acrişoare).

Cremă de portocale
Ingrediente pentru cremă: 3 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 150 ml iaurt, 200 ml lichior de fructe, 12 pişcoturi, coaja şi zeama de la 1 portocală, 1 plic de gelatină. Pentru sosul de ciocolată: 1 ciocolată amăruie (cu conţinut ridicat de cacao), 25 ml apă, 25 ml rom.
Mod de preparare: se mixează gălbenuşurile cu zahărul până când compoziţia devine cremoasă şi se albeşte. Se adaugă iaurtul, se omogenizează şi se pune la bain-marie, amestecându-se mereu cu o spatulă din lemn sau un tel mic, până când începe să se îngroaşe. Se pun coaja de portocală şi lichiorul de fructe. Se omogenizează din nou şi se lasă la răcit. Se pune gelatina la înmuiat într-un ibric cu apă rece timp de zece minute, după care ibricul se ţine 1-2 minute în apă fierbinte, până când se dizolvă gelatina. Se încorporează în crema răcorită, se amestecă bine şi se lasă deoparte. Se pregăteşte sosul din cantităţile de apă şi rom, în care se pun bucăţi de ciocolată amăruie. Se topeşte la bain-marie şi se lasă la răcit. Se pregătesc paharele şi pişcoturile stropite cu zeamă de portocală. Pişcoturile se ung cu sosul de ciocolată, apoi se toarnă crema. Se dau paharele la rece. Se poate servi după câteva ore.

Spumă de iaurt cu căpşuni
Ingrediente: 500 g căpşuni, 2 linguri cu zahăr pudră, 600 g iaurt natural, 1 lingură cu ciocolată rasă.
Mod de preparare: se curăţă căpşunile de codiţe, se spală şi se taie. Se presară cu zahăr pudră şi se lasă zece minute deoparte, să se pătrundă. Se amestecă iaurtul natural cu ciocolata rasă. Cu jumătate din cantitatea de iaurt se umplu patru pahare de desert, iar cealaltă se combină cu câteva feliuţe subţiri de căpşuni. Se toarnă în pahare, în straturi, iar deasupra se pune restul de căpşuni tăiate în sferturi.

Clementine caramelizate cu cremă de brânză
Ingrediente: 9 clementine medii, 250 ml frişcă din smântână, 300 g cremă de brânză proaspătă, 6 linguri cu zahăr, 100 g unt, 1 plic cu întăritor de frişcă, 12 pişcoturi, 1 plic cu bastonaşe de ciocolată.
Mod de preparare: se descojesc clementinele şi se desfac feliuţe. Se pun patru linguri cu zahăr într-o cratiţă cu fund dublu, se caramelizează şi se încorporează untul. Se acoperă feliile de fruct cu caramel, se ţin sub capac circa şapte minute să se pătrundă. Se lasă la răcit. Se bate frişca împreună cu cele două linguri cu zahăr rămase şi se pune şi crema de brânză. Se mixează până se îngroaşă, apoi se adaugă întăritorul. Se pun clementinele caramelizate în pahare, apoi pişcoturile rupte în bucăţele mici. Se toarnă sosul de caramel. Se adaugă spuma de brânză. Se ornează cu felii de clementină şi bastonaşe de ciocolată. Se lasă la răcit în frigider timp de 30 de minute.

Pont! Fructele folosite pentru decor se taie în momentul servirii, pentru a evita oxidarea lor la linia de secţionare. Tot în acest scop pot fi stropite cu câteva picături de lămâie.

• Frunzele de mentă sunt foarte sensibile. Pot fi păstrate totuşi câteva zile, învelite în hârtie, în frigider.