Main menu

header

de Ana Trifan

Ne-am obişnuit să-l considerăm ingredientul pentru mămăligă şi… cam atât. Mălaiul poate fi însă folosit mai mult în bucătărie. De aceea vă venim în ajutor cu câteva idei de reţete delicioase.

Budincă-aperitiv cu ciuperci
Ingrediente: 250 g mălai, 250 g ciuperci, 100 g unt, 100 ml suc de roşii, zeama de la 1 lămâie, 2 cepe, câteva fire de pătrunjel, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: într-o oală puneţi la fiert 750 ml apă cu un praf de sare. Când începe să fiarbă adăugaţi în ploaie mălaiul, o ceapă tocată fin şi jumătate din pătrunjel, tocat foarte mărunt. Se amestecă bine, cu atenţie, ca să nu se formeze cocoloaşe, până se obţine un fel de mămăligă. Separat, într-o cratiţă, se încinge untul şi se călesc ciupercile, ce trebuie tăiate feliuţe, apoi se înăbuşă cu zeama de la lămâie. Se ţin la foc mic până se evaporă apa pe care o lasă ciupercile. Între timp se toacă fin ceapa şi pătrunjelul rămase, se adaugă peste ciuperci, se amestecă şi se toarnă în cratiţă şi jumătate de ceaşcuţă cu apă fierbinte. Se lasă ca amestecul să dea în clocot şi să fiarbă cinci-şapte minute. Între timp, „mămăliga” se răstoarnă pe un platou. Când e gata amestecul cu ciuperci se aşază deasupra ei, iar peste ele se toarnă sucul de roşii, ce a fost încălzit în prealabil.

Pizza cu vinete
Ingrediente pentru aluat: 100 g mălai, 50 g făină, 100 g unt şi sare. Pentru umplutură: 1 vânătă de mărime medie, dar subţire, 2 roşii medii, 2-3 căţei de usturoi, 100 g caşcaval, 100 g brânză sărată, busuioc, piper şi unt pentru uns tava.
Mod de preparare: pentru aluat se amestecă mălaiul cu făina, se adaugă puţină apă, untul şi un praf de sare. Se frământă bine, apoi se lasă să se odihnească o oră. Între timp, tăiaţi vânăta rondele şi introduceţi-o în cuptor până se coace. Roşiile se taie rondele, iar caşcavalul se rade. Se unge cu unt o tavă rotundă, se întinde aluatul, iar deasupra lui se presară brânza sărată, apoi se pun rondelele de vinete tăiate pe jumătate. Puneţi roşiile, usturoiul tăiat fin, apoi presăraţi busuioc şi caşcavalul ras. Se ţine în cuptor o jumătate de oră şi se serveşte caldă.

Bulz
Ingrediente: 1 cană cu mălai, 1 lingură cu unt, 2 ouă, 150 g brânză rasă, 100 g cârnaţi, 50 g kaizer, 50 g muşchi (puteţi folosi şi bucăţi de friptură rămase în frigider sau resturi de pastramă sau muşchi).
Mod de preparare: se prepară o mămăligă mai moale din o cană cu mălai la trei căni cu apă. Brânza se dă pe răzătoare. Carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte uşor. Într-un vas pentru cuptor se pun un strat de mămăligă, un strat de brânză rasă, unul de cubuleţe de carne, apoi iar un strat de mămăligă şi unul de brânză. Se introduce în cuptor până când brânza de topeşte puţin. Între timp prăjiţi ouăle încât să fie moi şi puneţi-le deasupra. Presăraţi un strat de brânză şi apoi introduceţi din nou în cuptor pentru un sfert de oră.

Budincă dulce cu brânză
Ingrediente: 200 g mălai, 200 g făină, 300 g brânză de vaci, 250 ml smântână grasă, 3 ouă, 1 linguriţă cu praf de copt, 2 linguri cu zahăr, unt şi 1 linguriţă cu zeamă de lămâie. Pentru decorat: smântână şi dulceaţă acrişoară (de vişine ori de gutui).
Mod de preparare: mălaiul se pune într-un bol, iar peste el se toarnă apă clocotită cât să-l acopere. Amestecaţi bine, până când compoziţia se omogenizează şi lăsaţi apoi să se răcească. Într-un alt bol amestecaţi brânza cu smântâna, gălbenuşurile, făina, zahărul şi praful de copt stins în zeama de lămâie. Peste ele se adaugă mălaiul, după ce a fost scurs, şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează treptat în aluatul obţinut, amestecându-se continuu. Compoziţia se pune într-o tavă unsă cu unt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C. Se coace timp de 45 de minute sau până devine rumenă. Înainte de servire decoraţi cu smântână şi dulceaţă.

Tort festiv
Ingrediente: 150 g mălai, 200 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr, 5 ouă, 1 linguriţă cu praf de copt, 1 cană cu suc de portocale proaspăt stors şi 1 lingură cu coajă rasă de portocale.
Mod de preparare: frecaţi untul cu 150 de grame de zahăr până se face spumă. Bateţi ouăle şi apoi adăugaţi-le treptat peste unt, amestecând încontinuu. Puneţi şi mălaiul, făina, praful de copt stins cu 50 ml suc de portocale şi coaja rasă de portocale. Introduceţi compoziţia în cuptor într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Coaceţi timp de 45 de minute şi apoi lăsaţi să se răcească. Pentru glazură folosiţi sucul de portocale (circa 150 ml) şi zahărul (100 g) rămase, ce se fierb împreună timp de cinci-şapte minute. Lăsaţi apoi să se răcească şi turnaţi glazura peste tort. Se poate decora cu frişcă, fructe confiate sau dulceaţă.

Pâine cu iaurt şi miere
Ingrediente: 200 g mălai, 200 g făină, 400 g iaurt (mai gras), 2 ouă, 100 g unt, 1 lingură cu miere, 1 linguriţă cu bicarbonat de sodiu şi sare.
Mod de preparare: se amestecă mălaiul cu făina, se adaugă iaurtul, bicarbonatul, ouăle bătute, mierea, sare şi, la final, untul şi se lasă să crească 15-20 de minute. Între timp preîncălziţi cuptorul la 180°C. Puneţi aluatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Coaceţi 20-25 de minute sau până când e frumos rumenită şi verificaţi dacă e coaptă cu ajutorul unei scobitori.

Balmuş
Ingrediente: 200 g mălai, 600 ml lapte, 100 g brânză de burduf, 100 ml smântână, sare.
Mod de preparare: laptele se îndoaie cu apă şi se pune la fiert cu sare. Din el se face, punând mălaiul, o mămăligă mai moale. Se adaugă brânza sfărâmată, se amestecă bine şi se răstoarnă. Se serveşte cu smântână rece.

Biscuiţei
Ingrediente: mămăligă, ulei.
Mod de preparare: mămăliga se nivelează în strat subţire într-o tavă. Se lasă în frigider până a doua zi, apoi se taie forme, după preferinţe (pătrăţele, cerculeţe, steluţe, inimioare). Acestea se ung cu ulei, se aşază în tavă, pe hârtie de copt, şi se introduc în cuptor până se rumenesc. Se servesc ca aperitiv sau garnitură.