Main menu

header

de Diana Georgescu

Datorită abundenţei de legume şi fructe exotice, importate pe întregul parcurs al anului, avem posibilitatea de a ne satisface mici capricii, indiferent de anotimp. Fie că le cumpărăm special în acest scop sau se află de ceva timp în frigiderul nostru, ca rezultat al unui imbold de moment survenit în magazine, multe dintre fructele şi legumele mai puţin obişnuite pot deveni un deliciu exotic. Alăturarea câtorva ingrediente precum ghimbir şi lime (lămâie verde) potenţează aroma fructelor sau legumelor şi o pune în valoare. Iată câteva reţete simple, care vă pot stimula imaginaţia şi vă pot deschide apetitul pentru a încerca şi alte combinaţii.

Gem de papaya
Ingrediente: 900 g miez de papaya (3 fructe mari), 450 g zahăr brun.
Mod de preparare: se curăţă papaya de coajă şi de sâmburi. Se spală bine miezul şi se taie cubuleţe. Se pun cuburile într-o oală aşezată pe foc împreună cu zahărul şi se păstrează focul mic, pentru a nu se carameliza. În primele minute se amestecă intens, deoarece papaya va lăsa apă, iar zahărul se va topi. Se fierbe în continuare la foc mic, până când fructul devine o pastă de consistenţă moale. Gemul se lasă să se răcească, şi apoi se pune în borcane sterilizate, cu ajutorul unei linguri, şi se acoperă cu capace pe care au fost aşezate rondele de hârtie pentru copt sau celofan, pentru a evita oxidarea metalului. Se păstrează la rece. Este foarte potrivit la prepararea clătitelor, a cornuleţelor, sau a altor prăjituri de casă.

Gem de mango
Ingrediente: 1 kg fructe de mango coapte, 200 ml apă, 1 lingură cu felii de ghimbir proaspăt, 400 g zahăr, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se curăţă coaja şi se scot sâmburii, cu multă grijă, pentru a folosi întreaga cantitate de pulpă a fructului. Cu ajutorul unei furculiţe se zdrobeşte pulpa fructului şi se adaugă zeama de lămâie, pentru a evita oxidarea. Se pun zahărul şi apa într-o cratiţă, la foc mic, se amestecă şi se lasă să fiarbă. Se reduce intensitatea focului la mediu către mare şi se continuă fieberea la aproximativ 1350C. Se încorporează pulpa de mango şi ghimbirul şi se fierbe timp de 5 minute, până când consistenţa amestecului devine mai densă. Se toarnă gemul, rece, în borcane sterilizate. Se sigilează cu capace tapetate cu rondele de hârtie pentru copt sau cu celofan şi se păstrează la rece.

Gem de banane cu ghimbir
Ingrediente: 1 kg banane (4 banane mari), 1 lime (lămâie verde), 500 g zahăr, 125 ml apă, 1 bucată (2 cm) de ghimbir proaspăt.
Mod de preparare: se stoarce lămâia într-un bol şi se taie bananele felii. Se pun în sucul respectiv, pentru a nu se oxida. Se amestecă în timp ce se adaugă feliile de banană. Se curăţă ghimbirul de coajă şi se rade rădăcina peste amestecul de banane şi sucul de lămâie verde. Într-o cratiţă, aflată pe foc, amestecaţi zahărul cu apa şi fierbeţi până la obţinerea unui sirop gros. Se adaugă bananele, ghimbirul şi sucul de lămâie verde, şi se fierbe la foc încet, timp de 30 de minute, până se obţine o consistenţă mai densă. Se amestecă des, dar cu grijă, ca să nu se zdrobească fructele. Gemul se lasă să se răcească, şi apoi se pune în borcane sterilizate, cu ajutorul unei linguri (nu se varsă) şi se acoperă cu capace pe care au fost aşezate rondele de hârtie pentru copt sau celofan, pentru a evita oxidarea metalului. Se păstrează la rece. Gemul de banane este potrivit pentru micul dejun, aroma ghimbirului stimulând apetitul.

Dulceaţă de rubarbă
Ingrediente: 1 kg tije de rubarbă, 1 kg zahăr, 1 baton de vanilie, 1 lime (lămâie verde), 1 lingură cu şuviţe de coajă de portocală.
Mod de preparare: se spală şi se taie tijele de rubarbă în cuburi de 1 cm şi se lasă la macerat în zahăr, la rece, timp de 24 de ore. Se pune pe foc siropul de la rubarbă, împreună cu batonul de vanilie. Când siropul s-a legat, se adaugă rubarba, feliile de lime cu şuviţele de coajă de portocală, se amestecă ingredientele şi se lasă la fiert. Dulceaţa se ţine pe foc până când este bine legată, şi apoi se pune fierbinte în borcane sterilizate, cu ajutorul unei linguri. Se acoperă cu capace pe care au fost aşezate rondele de hârtie pentru copt sau celofan şi se păstrează la rece. Este un preparat cu aromă subtilă, care se poate consuma ca atare sau la prepararea prăjiturilor, pentru a contrasta cu aroma ciocolatei, de exemplu.

Chutney cu rubarbă şi fructe confiate
Ingrediente: 500 g rubarbă, 500 g ceapă albă şi roşie, 150 g fructe uscate (smochine, caise, curmale), 150 g zahăr, 100 ml oţet din vin (roşu, de preferat), 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu cardamom măcinat, 1 lingură cu coajă de lămâie rasă.
Mod de preparare: se taie rubarba cubuleţe. Se foloseşte o cană pentru a verifica raportul cantitativ: 1 parte zahăr la 4 părţi de rubarbă. Se taie toate celelalte ingrediente sub formă de cubuleţe. Se pun pe foc într-o cratiţă întâi zahărul, oţetul şi mirodeniile, până când zahărul se topeşte. Se adaugă ceapa, rubarba şi fructele uscate şi se lasă la foc mic. Se amestecă ocazional. După aproximativ o oră rezultă un chutney cu o culoare şi consistenţă frumoase. Se ia de pe foc şi se acoperă cu un şervet curat. Se lasă să se răcească însă complet. Se aşază în borcane, acoperite cu capace tapetate cu rondele de hârtie pentru copt sau celofan şi se păstrează în frigider. Este garnitura perfectă pentru orice fel de carne, în special pentru cea de pasăre, alături de o salată de sezon.

• Derivat din indianul chatni, chutney este un preparat din fructe, oţet, zahăr şi condimente; este apreciat la fripturi, dar varianta mai dulce merge şi alături de brânzeturi.