Main menu

header

de Gabriela Bunea

Arborele tonka, cu denumirea ştiinţifică Dipteryx odorata, este originar din nordul Americii de Sud (Guyana, regiunea Orinioco), iar principalii producători de seminţe de tonka de astăzi sunt Nigeria şi Venezuela. Arborele, ce atinge înălţimi de 8-10 metri, are frunzele ovale de culoare verde-cenuşiu, iar boabele de tonka sunt, de fapt, seminţele fructului. Acestea sunt deosebit de aromate, cu un gust dulceag, cu parfum de vanilie şi miros foarte puternic de fân proaspăt cosit, având diverse întrebuinţări.

Bun la fripturi, dar şi la deserturi
Seminţele de tonka nu au fost folosite foarte mult în industria alimentară drept condiment, deoarece conţin o substanţă denumită cumarină, despre care specialiştii susţin că, dacă este folosită în cantităţi mari, devine toxică, ba chiar cancerigenă. Dacă în Statele Unite condimentul obţinut din seminţele de tonka este astăzi interzis, în alte ţări, precum Franţa sau unele state din Orientul Mijlociu, acesta este încă folosit, în special la prepararea fripturilor şi deserturilor. În anumite reţete, seminţele de tonka măcinate foarte fin sunt adăugate în cantităţi foarte mici în aluatul pentru prăjituri.

Excelent în sos de roşii
În general, pentru a da o aromă specială preparatelor, la cantitatea de 1 kilogram de prăjituri, creme, bomboane, băuturi sau sufleuri se adaugă numai două sau trei boabe de tonka. Să nu uităm că aroma dulce şi puternic parfumată a seminţelor de tonka se potriveşte perfect deserturilor preparate din mere coapte sau caramelizate. Merele pudrate cu puţin praf de tonka, servite cu îngheţată de vanilie şi dulceaţă de fructe, sunt deosebit de gustoase. Acest condiment se poate folosi şi la prepararea unor mâncăruri iuţi, cel mai renumit fiind sosul de roşii italian cu seminţe de tonka.

Tutun şi parfum cu nuanţe exotice

Seminţele de tonka au şi o utilizare nonculinară. Astfel, acestea sunt folosite în industria farmaceutică, la fabricarea produselor cosmetice - ca aromă pentru parfumuri şi săpun, dar şi la fabricarea tutunului. În trecut, boabele de tonka erau utilizate la aromatizarea tutunului de pipă, al cărui parfum devenea inconfundabil.