Main menu

header

de Elena Şerban

Crude sau gătite, merele asigură aportul de vitamine de care organismul are nevoie. Spre deosebire de alte fructe, merele nu au contraindicaţii în nicio boală şi sunt indicate atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. În cazul acestora din urmă, în special al celor care fac nazuri la mâncare, este recomandat mamelor să le pregătească micuţilor preparate din aceste fructe.

Cremă
Ingrediente: 1,850 kg mere, 150 g zahăr, 1 litru apă, 150 g dulceaţă. Pentru cremă: 4 ouă, 200 g zahăr, 700 ml lapte, 100 g făină, 10 foi de gelatină, 50 ml apă şi 1 pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: descojiţi merele şi scobiţi mijlocul (eliminaţi seminţele şi partea lemnoasă). Fierbeţi merele astfel pregătite într-un sirop din 150 g zahăr şi apă. Aveţi grijă să nu se zdrobească merele. Fructele se scot cu o spumieră şi se lasă la scurs, după care se umplu cu dulceaţă. Pregătiţi apoi o cremă de vanilie astfel: puneţi 500 ml lapte la fiert. Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul, adăugaţi făina şi restul de lapte, amestecând bine. Turnaţi această compoziţie în laptele care clocoteşte şi continuaţi să fierbeţi pe marginea aragazului (adică trebuie să nu fie flacără directă). Luaţi de pe foc şi apoi adăugaţi gelatina înmuiată în 50 de mililitri de apă fierbinte. Adăugaţi albuşurile bătute spumă şi zahărul vanilat, amestecând uşor. Când crema e pe jumătate închegată, aranjaţi pe câte o farfurie porţii individuale astfel: puneţi câte o lingură cu cremă, mărul umplut cu dulceaţă, apoi peste iar o linguriţă cu cremă. După ce se încheagă (la rece), decoraţi cu câteva fructe din dulceaţă.

Omletă sau clătite
Ingrediente: 120 g mere (cam 3 fructe), 100 g făină, 200 ml lapte, 1 ou, 2 g sare, 10 g zahăr, 20 g zahăr pudră, 1 vârf de cuţit cu zahăr vanilat, 30 ml ulei.
Mod de preparare: preparaţi din aceste ingrediente (mai puţin merele) un aluat de clătite. Mai precis, amestecaţi făina, gălbenuşul şi puţină sare cu laptele, amestecând permanent cu telul. Adăugaţi apoi albuşul spumă, amestecând uşor. Încingeţi o tigaie de clătite, ungeţi cu puţin ulei. Turnaţi cu polonicul aluatul de clătite, doar cât să acopere fundul tigăii. Întoarceţi clătita, şi după ce s-a copt puneţi pe fiecare mere date prin răzătoare. Rulaţi şi serviţi clătita bine pudrată cu zahăr vanilat.

La cuptor
Ingrediente: 1/2 kg mere, 20 g zahăr, coajă de lămâie.
Mod de preparare: spălaţi bine merele, scobiţi-le centrul şi puneţi în acest spaţiu zahăr şi coajă de lămâie. Puneţi fructele într-o cratiţă cu foarte puţină apă şi apoi introduceţi la cuptor 20 de minute. Se servesc calde, dar şi reci.

Cu bezea
Ingrediente: 3 mere, 3 albuşuri, 100 g zahăr pudră, coajă de lămâie sau scorţişoară (pentru arome), 1 plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: tăiaţi merele în sferturi, fără a le descoji şi a le scobi mijlocul. Puneţi-le într-o tigaie în care aveţi puţină apă. Acoperiţi vasul şi lăsaţi merele să fiarbă un sfert de oră, apoi treceţi-le printr-o sită foarte fină. Dacă mai e nevoie, repetaţi procedeul până se obţine un piure foarte fin. Adăugaţi în acest piure zahărul vanilat, coaja de lămâie (sau scorţişoară), apoi întindeţi crema astfel preparată pe fundul unei tăvi. Acoperiţi cu o spumă obţinută din cele trei albuşuri şi zahărul pudră. Deasupra presăraţi zahărul vanilat. Introduceţi tava imediat în cuptorul încălzit în prealabil, însă aveţi grijă ca focul să fie foarte redus. După 20-25 de minute, preparatul este numai bun de mâncat.

Cu gelatină
Ingrediente: 480 g mere, 6-7 tablete de zaharină, 4 foi de gelatină, apă şi coajă de lămâie, după gust.
Mod de preparare: descojiţi şi fierbeţi merele în 150 ml apă, având grijă să nu se sfărâme. Apa în care au fiert merele se amestecă încet cu zaharina dizolvată înainte în jumătate de linguriţă cu apă fierbinte. Adăugaţi coaja de lămâie şi gelatina înmuiată o jumătate de oră într-o lingură cu apă fierbinte. Aşezaţi merele scurse de apă într-un vas mare (compotierele sau vasele pentru punch sunt ideale) şi puneţi peste ele lichidul cu gelatină. Se dă vasul la rece şi se consumă după ce s-a închegat.

Cu orez
Ingrediente: 600 g mere, 150 g orez, 1/2 l lapte, 80 g zahăr, 30 g unt, coajă de lămâie sau zahăr vanilat.
Mod de preparare: tăiaţi merele în patru, fără să le descojiţi. Fierbeţi-le timp de cinci minute într-un vas în care apa nu depăşeşte decât cu puţin merele. După cinci minute, scoateţi merele cu o spumieră. Fierbeţi orezul în lapte şi, când e aproape fiert, îndulciţi şi adăugaţi coaja de lămâie sau zahărul vanilat. După trei minute puneţi şi untul. Aranjaţi pe un platou orezul (în orice formă vă doriţi) şi apoi puneţi merele pe margine. Se serveşte după ce s-a răcit.

Spumă
Ingrediente: 1,2 kg mere, 1 ou, 80 g zahăr, 1/4 pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: spălaţi merele, aşezaţi-le într-o tavă cu puţină apă. După ce s-au copt, descojiţi-le uşor şi treceţi miezul printr-o sită fină. Adăugaţi apoi albuşul de la ou cu zahăr şi un sfert dintr-un pachet cu zahăr vanilat. Bateţi totul foarte bine, până compoziţia se transformă într-o spumă. Preparatul se serveşte imediat, de preferat pe biscuiţi.

Spumă dietetică
Ingrediente: 8 mere, 4 foi de gelatină, sucul şi coaja de la 1 lămâie, zaharină.
Mod de preparare: fierbeţi merele descojite şi curăţate de miezul dur şi de seminţe. După ce au fiert, daţi-le printr-o sită fină şi lăsaţi-le să se răcească. Dizolvaţi gelatina într-o lingură cu apă fierbinte, după care amestecaţi cu piureul şi zaharina dizolvată în puţină apă. Amestecaţi apoi celelalte ingrediente şi bateţi totul până devine o spumă. Puneţi la gheaţă în forma dorită şi mâncaţi când s-a răcit.