Main menu

header

de Diana Georgescu

Sezonul rece este un excelent prilej de reunire în faţa unei ceşti cu cafea sau cu ceai. Căldura căminului şi a băuturii preferate poate fi completată de savoarea unei prăjituri de casă, care are avantajul că este pregătită din ingrediente sănătoase. Cu puţină fantezie poate respecta şi rigorile postului. Vă prezentăm câteva reţete de bază, urmând ca dumneavoastră să le adaptaţi gusturilor familiei şi prietenilor.

Aluat de post, pentru plăcinte
Ingrediente: 500 g făină, 50 ml ulei, 150 ml apă, 50 g drojdie, 1 linguriţă cu zahăr.
Mod de preparare: se pregăteşte o maia din drojdia înmuiată în apa călduţă (amestecată cu zahărul) şi se lasă să dospească. Apoi se încorporează făina şi se frământă timp de 10 minute. Se lasă să dospească până îşi dublează volumul. Se întind foi de 1 cm grosime şi se umple plăcinta cu mere rase, dovleac ras, fructe uscate sau congelate. Se pune în tava tapetată cu ulei şi cu făină şi se coace timp de 30 de minute la 200°C. Se serveşte pudrată cu zahăr pudră sau scorţişoară, în funcţie de umplutura aleasă (în cazul umpluturilor de fructe uscate se pudrează cu scorţişoară).

Fursecuri cu stafide
Ingrediente: 2 ouă, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu ulei, 2 1/2 căni cu făină, stafide, vanilie, coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: se bat ouăle, se adaugă zahărul şi se mai bate puţin. Se adaugă uleiul, vanilia şi coaja de lămâie în cantităţi mici şi apoi făina. Se pun stafidele şi se pregăteşte o tavă, acoperită cu hârtie pentru copt. Se formează mici grămăjoare, de mărimea unei nuci, cu ajutorul unei linguriţe, care se pun în tavă, cu spaţii de 4 cm între ele. Se coc la foc potrivit, până când se rumenesc pe margini, în cuptorul încălzit la 190°C. Se îndepărtează de pe hârtia de copt cât timp sunt fierbinţi. Se pot păstra în cutie metalică, închisă etanş, timp de 14 zile.

Tartă cu fructe (aluat de post)
Ingrediente: 100 ml vin alb sec, 80 ml ulei de măsline extravirgin, 300 g făină, puţină sare, 500 g fructe proaspete sau congelate (felii de mere, prune, caise, dovleac ras, fructe de pădure, smochine uscate, nuci), 1 lingură cu amidon, 100 g zahăr, puţin praf de scorţişoară.
Mod de preparare: mai întâi se amestecă cele două lichide, apoi se adaugă făina şi se frământă timp de două minute. Rezultă un aluat foarte maleabil, care se întinde într-o foaie cu grosimea de maximum 1 cm. Se pune într-o tavă rotundă, specială, pentru tartă. Se umple cu un amestec format din fructe, zahăr, amidonul şi praful de scorţişoară (amidonul este folosit doar pentru fructe zemoase, nu şi pentru cele uscate). Se acoperă cu fâşii de aluat, aşezate în diagonală, formând un grilaj. Se coace la 180°C timp de 40 de minute, se stinge cuptorul şi se lasă să se răcească încet, cu uşa deschisă.

Prăjitură cu banane
Ingrediente: 200 g unt, 1/2 cană cu zahăr, 1/4 cană cu miere, 2 ouă uşor bătute, 1 cană cu banane zdrobite, 2 căni cu făină simplă, 1 plic cu praf de copt, puţin praf de scorţişoară, 1 lingură cu unt.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180°C. Se unge o formă dreptunghiulară, adâncă (cu o adâncime de 7 cm) cu unt topit sau untdelemn, se acoperă fundul şi pereţii laterali cu hârtie de pergament, care se unge şi ea. Se amestecă untul, zahărul şi mierea, până se obţine o cremă. Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând mereu. Se pune amestecul într-un castron mare şi se adaugă bananele, praful de copt şi scorţişoara. Se pune făina cernută şi se amestecă, până se obţine o compoziţie omogenă. Se pune aluatul în formă, netezindu-i-se suprafaţa. Se coace timp de o oră la 190°C, până când o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii rămâne curată. Înainte de a fi scoasă din formă, prăjitura se lasă să se răcească vreme de 5 minute. Se serveşte tăiată felii, eventual cu frişcă sau cu fructe proaspete. Se poate păstra în frigider timp de şapte zile.

Tartă cu prune şi coniac
Ingrediente: 150 g prune uscate (fără sâmburi), 3 ouă, 140 g făină, 120 g zahăr fin, 1 plic cu zahăr vanilat, 500 ml lapte, 120 g unt, 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguri cu coniac.
Mod de preparare: se înmoaie prunele în apă şi se lasă să fiarbă puţin (se poate renunţa la fiert dacă prunele sunt de la început foarte moi). Se scot, se lasă să se usuce şi să se răcească. Se bat ouăle, înglobând zahărul fin şi zahărul vanilat. Se fierbe laptele împreună cu bucăţelele de unt şi sarea, se lasă să se răcorească puţin şi se adaugă coniac. Apoi se înglobează compoziţia de ouă şi se bat împreună două minute, iar în final se încorporează făina, treptat. Se lasă aluatul obţinut să se odihnească zece minute. Se unge cu unt o formă pătrată de sufleu (cu o adâncime mai mare). Se încinge cuptorul la 200°C. Se aşază aluatul în formă şi se încorporează prunele. Se coace prăjitura timp de 20 de minute, apoi se reduce temperatura din cuptor la 180°C şi se mai coace încă 50 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, şi abia apoi se taie în bucăţi.

Prăjitură pufoasă cu sos de ciocolată
Ingrediente: 6 ouă, 200 g zahăr, 200 g făină, 70 ml ulei, 50 g cacao, 200 g unt, 200 ml lapte, 2 linguriţe cu esenţă de rom, 1 lingură cu unt, 150 g nucă măcinată (sau 50 g nucă de cocos).
Mod de preparare: se separă ouăle, iar gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul, urmând procedeul clasic, al preparării maionezei. Se unge o formă dreptunghiulară, adâncă, cu unt topit sau untdelemn, se acoperă fundul şi pereţii laterali cu hârtie de pergament, care se unge şi ea. Se bat albuşurile spumă, se încorporează zahărul, apoi se pun gălbenuşurile cu uleiul încorporate. Se pune pe rând făină şi se toarnă în formă tapetată cu hârtie de copt. Se pune la copt, la 200°C, pentru aproximativ 20 de minute. Se pregăteşte pe foc un sirop din lapte, cacao şi unt, la care se adaugă esenţa de rom. Când este coaptă prăjitura se taie şi se toarnă siropul fierbinte. Se ornează cu nucă măcinată sau cu nucă de cocos rasă. Se poate păstra în frigider timp de cinci zile.