Main menu

header

de Diana Georgescu

Perioada postului, pe lângă beneficiile deja cunoscute, mai are şi avantajul de a pune în valoare peştele, fiind alimentul la care vă puteţi dedulci în zilele desemnate de calendarul creştin. Pentru aceia dintre dumneavoastră care respectă perioada postului, am selectat câteva reţete, care vă vor ajuta să apreciaţi mai mult acest aliment. Pentru ceilalţi este o oportunitate de a vă familiariza cu preparate din peşte mai puţin cunoscute. Rămâne doar să alegeţi.

Paste cu ton din conservă
Ingrediente: 300 g paste, 1 conservă cu ton bucăţi (scurs de ulei şi mărunţit), 2 linguri cu ulei de măsline, 2 ardei roşii (curăţaţi şi tăiaţi fâşii), 225 g boabe de porumb dulce, 3 cepe medii, 4 linguri cu sos de soia, 6 linguri cu suc de portocale (proaspăt), 2 linguri cu pastă de tomate, 2 linguri cu oţet din vin alb, 1 lingură cu mălai, 1 linguriţă cu praf de ghimbir, 1 legătură de mărar (spălat şi tocat fin), 125 ml apă, sare, piper.
Mod de preparare: se fierb pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, pentru a se păstra al dente. Între timp se încălzeşte uleiul într-o tigaie, se adaugă ceapa, ardeii, boabele de porumb şi ghimbirul şi se prăjesc timp de 2 minute, după care se adaugă tonul şi se mai ţin pe foc un minut. Într-un castron se pun sosul de soia, sucul de portocale, pasta de tomate, oţetul şi mălaiul şi se adaugă 125 ml apă, după care se amestecă bine. Se toarnă în tigaia în care se află legumele şi tonul şi se fierb înăbuşit timp de un minut, până când sosul s-a îngroşat. Se adaugă sare şi piper, conform preferinţelor. Se strecoară pastele şi se pun pe farfurie (sunt suficiente pentru 4 porţii) şi se pun deasupra tonul şi legumele, apoi se presară cu mărar verde tocat.

Şalău cu sos de pătrunjel verde
Ingrediente: 4 fileuri de şalău (sau cod), 1 legătură de pătrunjel verde, 150 ml ulei de măsline, 1 lingură cu suc de lămâie, coaja rasă a unei lămâi, sare, piper.
Mod de preparare: Pătrunjelul se introduce într-un vas cu apă clocotită timp de trei minute. Se scoate şi se stoarce, pentru a elimina apa în exces. Se mixează apoi cu ajutorul unui pasator, până se formează un piure, apoi se adaugă zeamă şi coajă de lămâie şi patru linguri cu ulei de măsline. Restul uleiului se încălzeşte într-o tigaie şi se frige fiecare file de peşte, pe ambele părţi, timp în care se pun sare şi piper, cât consideraţi necesar. Se aranjează şalăul pe farfurie, deasupra unor garnituri de legume adecvate (piure de morcovi sau mazăre, cartofi natur), se toarnă sosul de pătrunjel verde şi se serveşte. Este de preferat să alegeţi fileuri cu piele, pentru a ajuta preparatul final să aibă un aspect cât mai apetisant.

Cod în crustă crocantă (cu sos pesto)
Ingrediente: 4 fileuri de cod (de 150 g bucata), 450 g roşii, 2 căţei de usturoi (tocaţi mărunt), 3 linguri cu ulei de măsline, 50 g pesmet, 1 lingură cu busuioc proaspăt, 2 linguri cu sos pesto, sare, piper.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul la 180°C. Se taie roşiile în jumătăţi şi se aşază într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu. Se presară usturoiul, sare, piper şi ulei şi se coace timp de cinci minute. Se amestecă pesmetul şi busuiocul. Fileurile se presară cu sare şi piper şi se ung cu sos pesto. Amestecul de pesmet se împarte pe cele 4 fileuri şi se presează cu grijă, pentru a acoperi uniform fiecare bucată. Fileurile se aşază în tavă printre roşii şi se coc împreună cu acestea timp de 15 minute. Se servesc cu roşii, salată verde şi sos pesto. Sosul pesto se pregăteşte din: 2 linguri cu seminţe de floarea-soarelui (descojite), 50 g de busuioc proaspăt, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu suc de lămâie, 125 ml ulei de măsline, sare şi piper. Toate ingredientele se mixează într-un blender sau cu ajutorul unui pasator, până la obţinerea unui sos fin şi consistent.

Somn cu glazură de muştar
Ingrediente: 6 felii de somn, 1 lămâie, 1 legătură mărar, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu boabe de muştar, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală bucăţile de somn şi se şterg cu ajutorul unor prosoape de hârtie. Se prind capetele despicate ale feliilor cu scobitori. Se taie şase jumătăţi de felii de lămâie. Apoi se condimentează feliile de peşte cu sare şi piper şi se pun deasupra jumătăţile de felii de lămâie. Se presară deasupra mărar şi sucul de la lămâia rămasă. Peştele se aşază într-o tavă sau un vas termorezistent, uns în prealabil cu ulei, se presară boabele de muştar şi se stropeşte cu uleiul rămas. Se coace timp de zece minute în cuptorul încălzit la 190°C. Se poate servi cu cartofi, salată verde sau salată de fasole păstăi.

Pate de somon afumat
Ingrediente: 150 g somon afumat, 1/2 lămâie, 50 g margarină, 5 linguri cu smântână vegetală, 1 linguriţă cu hrean (ras), 1 căţel de usturoi, 2 linguri cu mărar (tocat fin), sare, piper.
Mod de preparare: se pun într-un robot de bucătărie somonul afumat tăiat în bucăţele, sucul şi coaja rasă de la o lămâie şi se mixează câteva secunde. Se adaugă apoi margarina şi usturoiul mărunţit şi apoi, pe rând, până la încorporare smântâna vegetală, hreanul, sare şi piper. Se presară deasupra mărarul şi se serveşte după ce a fost păstrat 30 de minute la frigider, pentru a căpăta o consistenţă mai fermă.

Supă de somon
Ingrediente: 400 g somon, 1 lingură cu ulei de măsline, 200 ml smântână vegetală, 1 ceapă roşie, 1 morcov, 2 cartofi mari albi, zeamă de la 1/2 lămâie, 1 linguriţă cu mărar uscat, 1 lingură cu mărar proaspăt, 1 l apă, sare, piper alb.
Mod de preparare: se spală legumele şi se curăţă. Ceapa se taie cubuleţe fine, morcovul se dă pe răzătoarea mică, apoi se călesc în ulei. Din când în când se adaugă puţină apă, ca să se pătrundă. După cinci minute se adaugă apa. Cartofii se curăţă, apoi se taie cuburi şi se adaugă în supă. Se condimentează cu sare, piper şi mărar uscat. Se fierbe supa cu capac timp de 15 minute, până se înmoaie cartofii, dar fără să se zdrobească! Somonul se curăţă de piele şi de oase şi se taie cuburi de 2 cm, apoi se adaugă în supă şi se mai fierbe cinci minute. La final se adaugă smântâna vegetală şi se lasă până se înfierbântă supa, dar fără să clocotească (pentru a nu se coagula). Se opreşte focul şi se adaugă zeamă de lămâie şi mărarul proaspăt, tocat fin.