Main menu

header

de Alina Anghel

Deşi rafturile magazinelor abundă de conserve cu murături, este de preferat ca acestea să se prepare în casă, fără adaosuri de conservanţi. În plus, conservele realizate în casă (ciuperci marinate, un sos pentru friptură, ardei picanţi dar nu foarte, sfeclă roşie murată şi, cel mai nou preparat, murături regale) sunt mult mai bune, mai parfumate şi arată mult mai bine decât cele cumpărate.

Sos de iarnă pentru friptură
Ingrediente: 5 kg ardei capia, 1 kg pastă de tomate, 2 căpăţâni de usturoi, 2 legături de pătrunjel, ceapă, 250 ml ulei de floarea-soarelui, 125 ml oţet, 125 g zahăr tos, 1 ardei iute, 4 frunze de dafin, 1 lingură cu boabe de piper, 1 crenguţă de cimbru, sare.
Mod de preparare: ardeii capia se coc, se curăţă de coajă şi de seminţe şi se toacă mărunt cu cuţitul sau se pasează cu un blender. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în uleiul încins până devine sticloasă, apoi se adaugă usturoiul, zahărul, piperul boabe, cimbrul, frunzele de dafin şi oţetul. Se pune ardeiul iute tocat felii subţiri, se fierb cinci minute, apoi se adaugă pasta de ardei, pasta de tomate, sare după gust şi se continuă fierberea până scade sosul format şi se îngroaşă. Se presară pătrunjelul tocat, se amestecă, apoi se toarnă sosul în borcane sterilizate şi, după ce se închid borcanele cu capac, se întorc cu baza în sus, se acoperă cu o pătură şi se lasă până a doua zi să se răcească.

Ciuperci marinate
Ingrediente: 5 kg ciuperci champignon, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml oţet, 1,5 litri apă, 100 g zahăr tos, 100 g sare, 5 frunze de dafin, 1 lingură cu piper boabe, o linguriţă cu boabe de coriandru, 1/4 linguriţă cu seminţe de fenicul.
Mod de preparare: ciupercile se spală, se taie în bucăţi mai mici dacă sunt prea mari sau se lasă întregi. Într-o oală se fierbe timp de zece minute un amestec din uleiul de floarea-soarelui, oţetul, sarea, zahărul tos, apa, frunzele de dafin şi seminţele de coriandru. Se presară seminţele de fenicul, piperul şi după ce a trecut timpul de fierbere se pun ciupercile scurse de apă, se amestecă şi se continuă fierberea încă zece minute. Se pun fierbinţi în borcane sterilizate, se acoperă cu o pătură şi se lasă până a doua zi să se răcească.

Sfeclă roşie murată
Ingrediente: 1,5 kg sfeclă roşie, 600 ml oţet, 100 g miere, 4 cuişoare, 1 beţişor scorţişoară, 1 lingură cu sare, 5 boabe de piper.
Mod de preparare: sfecla roşie se curăţă, se spală, se taie felii potrivit de groase şi se pune la fiert în apă cu puţină sare şi 100 ml oţet. Când poate fi pătrunsă cu o furculiţă se scoate din oală şi se pune în borcane sterilizate. Separat se fierbe restul de oţet cu sarea rămasă, scorţişoara, piperul, cuişoarele şi după ce au dat în clocot se opreşte focul, se adaugă mierea şi se toarnă peste sfecla din borcane. Se capsează cu capace noi, se acoperă cu o pătură şi se lasă la răcit până a doua zi.

Salată de castraveţi şi ceapă
Ingrediente: 3 kg castraveţi verzi, 2 kg ceapă mică, 150 g zahăr tos, 150 g sare, 2 linguri cu piper boabe, 1/4 linguriţă cu seminţe de fenicul, 1 legătură de mărar, 1 litru oţet, apă.
Mod de preparare: ceapa se pune într-o oală cu apă clocotită şi se lasă câteva minute, cât să se cureţe de foi. Se taie în jumătăţi şi se pune în borcane împreună cu felii de castraveţi sau castraveţi întregi. În fiecare borcan umplut se pune un amestec din toate condimentele, oţet şi apă. Se pun capacele, se înfăşoară borcanele cu hârtie şi se pun la fiert la bain-marie timp de zece minute din momentul în care începe apa să clocotească.

Murături regale (reţetă bulgărească)
Ingrediente: 5 kg ardei graşi sau gogoşari, 5 kg conopidă, 1,5 kg morcovi, 2 ţeline, 300 g sare, 300 g zahăr, 1 l oţet.
Mod de preparare: legumele se spală, se curăţă de seminţe (unde este cazul), se taie bucăţi potrivit de mari şi se pun într-un bol. Se amestecă bine cu sare şi cu zahăr, se acoperă şi se lasă până a doua zi. Se pun legumele în borcane şi sucul obţinut se fierbe cu oţetul circa două-trei minute. După ce s-a răcit se toarnă peste legumele din borcane, se sigilează cu capace şi se lasă la murat minimum două săptămâni.

Macrou murat
Ingrediente: 5 kg macrou, 500 ml oţet, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură cu piper boabe, 5 frunze de dafin, 2 lămâi, 300 g sare.
Mod de preparare: peştele se curăţă şi se eviscerează, se spală bine şi se taie în bucăţi potrivit de mari, cât să intre mai multe în borcane. Se acoperă cu apa în care s-a dizolvat sarea, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă în frigider aproximativ 24 de ore. Se scoate din apă, se spală şi se pune într-un vas. Separat se fierbe uleiul cu oţetul şi condimentele, se adaugă bucăţile de peşte şi se fierb zece minute la foc mic, ca să nu se sfărâme. Se scot cu o spumieră, se pun în borcane şi se toarnă deasupra marinata strecurată. Se capsează borcanele şi se fierb la bain-marie 30-40 de minute.

Ardei muraţi picanţi
Ingrediente: 500 g ardei capia, 4 ardei iuţi, 1 legătură de mărar sau de pătrunjel, 500 ml apă, 125 ml oţet, 2 linguri cu sare, 1 linguriţă cu ulei de floarea-soarelui, 4 căţei de usturoi, 4 boabe de ienibahar, 1 linguriţă cu boabe de piper.
Mod de preparare: ardeii capia şi cei iuţi se spală şi se pun în borcane înalte împreună cu crenguţe de mărar sau de pătrunjel. Separat se fierb într-o oală apa cu oţetul şi cu uleiul, usturoiul feliat, sarea şi condimentele circa cinci minute. Se lasă să se răcească şi când amestecul este călduţ se toarnă peste ardeii din borcane. Se sigilează cu capace şi se pun la păstrare la loc rece.

• Pentru ca murăturile să nu se strice peste iarnă este de preferat să se adauge mai multă sare decât spune reţeta sau să se folosească sare cu granulaţie cât mai mare.