Main menu

header

de Diana Georgescu

Vinetele, foarte bogate în vitaminele B şi C, fier şi calciu, sunt indicate şi acum, când se găsesc pe toate tarabele din pieţe, dar şi în perioada postului. Preparate cu roşii, ulei de măsline sau cu unele condimente exotice, acestea pot constitui un fel principal, o gustare sau chiar un desert.

Paté
Ingrediente: 1 vânătă mică, 2 linguri cu sare, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi (tocaţi mărunt), 200 g de roşii descojite (tocate mărunt), 1 lingură cu pastă de tomate, 225 g de ricotta (sau orice brânză cremoasă), 3 linguriţe cu coriandru proaspăt tocat (sau 1 linguriţă cu coriandru uscat), piper.
Mod de preparare: vânăta se taie în cuburi de 1 cm, se pune într-un castron mare şi se presară cu sare. Se lasă 20 de minute, pentru a-şi elimina sucul amar, se spală sub jet de apă şi se usucă. Într-o tigaie se încinge uleiul, se pun cuburile de vânătă şi usturoiul şi se călesc zece minute, amestecând, până când preparatul se deschide la culoare. Se adaugă roşiile şi pasta de tomate şi se mai călesc încă zece minute la foc încet. Se răcesc şi apoi se adaugă brânza cremoasă, sare, piper şi coriandrul şi se omogenizează cu ajutorul mixerului. Se poate păstra câteva zile la frigider.

Spaghete cu vinete crocante
Ingrediente: 1 vânătă mare, 2 ardei portocalii (curăţaţi şi tăiaţi fâşii), 7 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu oţet balsamic, 3 căţei de usturoi (tăiaţi mărunt), 50 g de măsline verzi (tocate mărunt), 4 linguri cu busuioc proaspăt (sau uscat), sare, piper, 75 g de pesmet, 400 g de spaghete.
Mod de preparare: vânăta se spală, se înţeapă cu furculiţa şi se pune într-o tavă, la cuptor, timp de zece minute. Ardeii se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se adaugă la copt, lângă vânătă, pentru încă zece minute. După coacere, vânăta se taie în jumătate şi se scoate miezul, care se rupe fâşii. Se amestecă vânăta cu ardeii, măslinele, usturoiul, jumătate din uleiul rămas, busuiocul tocat, sare şi piper. Pesmetul se rumeneşte împreună cu restul de ulei într-o tigaie şi se lasă la să se răcească. Spaghetele se fierb în apă cu 1 linguriţă cu sare, se scurg şi se adaugă la amestecul de legume pregătit. Înainte de servire se presară cu pesmet.

Musaca de vinete cu fasole boabe
Ingrediente: 450 g de vinete (curăţate şi tăiate în felii), 2 linguriţe cu sare, 6 linguri cu ulei, 2 cepe mari (tăiate felii), 1 căţel de usturoi (mărunţit), 1 dovlecel (curăţat şi tăiat în felii subţiri), 400 g de fasole boabe (fiartă), 400 g de roşii descojite, 1 lingură cu paşte de tomate, 300 ml iaurt gras, 2 ouă bătute, 1/4 linguriţă cu nucşoară măcinată, piper, 125 g de caşcaval ras.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 190°C. Se prelucrează vinetele ca în reţeta anterioară, pentru a-şi elimina sucul amar. Într-o tigaie se pun două linguri cu ulei în se călesc ceapa şi usturoiul timp de cinci minute. Se pun apoi dovlecelul, boabele de fasole, roşiile şi pastă de tomate şi se fierb zece minute, până când amestecul se îngroaşă şi se adaugă sare şi piper după gust. Într-o tigaie teflonată se pune restul de ulei şi se prăjesc vinetele, pe ambele părţi. Se scot într-un vas şi se lasă la răcit. Într-o formă termorezistentă se aşază în straturi vinetele şi amestecul cu boabe de fasole, terminând cu un strat de vinete. Din iaurt, ouă, nucşoară, sare şi piper se prepară un sos care se toarnă deasupra vinetelor, ca să le acopere integral şi se presară caşcavalul ras. Se coc aproximativ 40 de minute, până devin aurii. Reţeta poate fi adaptată pentru post, renunţându-se la sosul compus din ouă, iaurt şi caşcaval şi înlocuindu-l cu două linguri cu roşii tăiate cubuleţe.

Prăjite, cu usturoi şi mentă
Ingrediente: 3 vinete lungi (cu cât mai puţine seminţe), 3 linguri cu ulei, 3 linguri cu oţet balsamic, 1 linguriţă cu praf de mentă uscată, 4 căţei de usturoi (mărunţiţi), sare.
Mod de preparare: se spală vinetele, se şterg şi se taie cotorul. Se taie în felii groase de 1 cm, se pun într-o strecurătoare şi se presară cu sare. Se lasă pentru o oră, pentru a-şi elimina sucul amar. Se spală sub jet de apă şi se usucă prin presare, cu ajutorul unor prosoape din hârtie. Din oţet, praful de mentă uscată, usturoiul mărunţit se prepară o marinată. Într-o tigaie teflonată se pune uleiul şi se lasă să se încingă, se pun apoi vinetele şi se prăjesc pe ambele părţi. Se scot într-un vas şi se stropesc cu marinata pregătită. Se acoperă vasul şi se lasă la răcit.

Budincă din vinete cu caşcaval
Ingrediente: 3 vinete mari (coapte, curăţate şi tocate), 3 cepe (tocate mărunt), 2 linguri cu ulei de măsline, 3 ouă bătute, 150 g de caşcaval ras, 1 linguriţă cu cimbru uscat, 1 lingură cu griş, sare, piper.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 190°C. Într-o tigaie se căleşte ceapa în uleiul de măsline, împreună cu cimbrul uscat, sare şi piper. Se răceşte şi se adaugă vinetele tocate, ouăle bătute şi grişul. Compoziţia se toarnă într-un vas termorezistent, se presară deasupra caşcavalul ras şi se coace la foc mediu, timp de 20-25 de minute.

Dulceaţă
Ingrediente: 1 kg de vinete foarte mici, 800 g de zahăr, 500 g de miere, 100 g de miez de nucă, 2 linguri cu suc de lămâie, 1 baton de vanilie, 1 linguriţă cu piper măcinat, 1/2 linguriţă cu pudră de ghimbir, 1/2 linguriţă cu nucşoară măcinată, 500 ml de apă.
Mod de preparare: se spală şi se curăţă de codiţă vinetele, se face o crestătură sub formă de cruce în vârful vinetelor, apoi se opăresc timp de 15 minute în apă clocotită. Se scot într-o strecurătoare, se trec sub jet de apă rece şi se lasă la scurs. Se face un sirop din 500 ml de apă, zahăr, lămâie, vanilie. Când acesta fierbe, se pun vinetele şi nucile şi se lasă la foc mic 30 de minute. Din când în când se scutură cratiţa şi se rostogolesc uşor vinetele, astfel încât partea de deasupra să ajungă dedesubt, în sirop. Se manevrează cu grijă ca să rămână la final întregi. Vinetele şi nucile se lasă în sirop timp de două zile. A treia zi se pun din nou la foc foarte mic, se adaugă ghimbirul, nucşoara şi piperul şi se fierb 15 minute. Când s-au mai răcit se încorporează mierea. Mierea nu se fierbe! Se pun în borcane vinetele întregi, cu partea de la codiţă în sus, alternând cu miez de nucă. Se acoperă cu un strat de 2 cm de sirop. Se păstrează la rece.