Main menu

header

de Dana Purgaru

Condimente cât cuprinde. Astfel se poate rezuma în doar trei cuvinte bucătăria indiană. Restul include savoare, parfum, curiozitate, răsfăţ exotic, sănătate, experimentare... Un dezmăţ gustativ.

Dal shorba
Ingrediente: 2 cepe medii feliate, 400 g roşii tocate, 2-3 linguri cu pastă de tomate, 1 ardei gras roşu cubuleţe, 4 căţei de usturoi tocaţi, 3 cm ghimbir ras, 1 ardei iute fără seminţe şi tocat, sare, 1 linguriţă cu boia iute, 1 linguriţă cu praf de curcuma, 1/2 linguriţă cu praf de coriandru, 2 linguriţe cu garam masala, 4-5 căni cu apă, 2-3 linguri cu ghee (sau ulei de floarea-soarelui), 250 g linte, 1 lingură cu suc de lămâie şi 1 legătură de coriandru proaspăt.
Mod de preparare: lintea se spală în câteva ape şi se scurge. Uleiul se încinge într-o oală şi se rumeneşte puţin ceapa. Se pun ghimbir, ardei iute şi usturoi şi se amestecă două minute. Se adaugă roşiile, ardeiul, pasta de tomate, curcuma, garam masala, boiaua şi praful de coriandru şi se mai lasă patru minute, amestecând continuu. Se pune apa, sarea, sucul de lămâie şi se dă în clocot. Turnaţi apa şi se găteşte 20 de minute. Când se răceşte, supa se mixează în blender până se obţine o pastă. Se serveşte cu coriandru proaspăt tocat.

Orez cu lămâie
Ingrediente: 2 pahare cu orez alb cu bobul lung, 3 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu seminţe de muştar, 6 seminţe de cardamom, 1/2 linguriţă cu şofran, 2 ardei iuţi fără seminţe şi tocaţi, 1 lingură cu ghimbir proaspăt ras pe răzătoarea mică, 1 linguriţă cu praf de curry, 1 căţel de usturoi, 3 linguri cu suc de lămâie, 1 linguriţă cu sare, 1/2 cană cu seminţe caju şi 3 pahare cu apă.
Mod de preparare: mărunţiţi ghimbirul, usturoiul şi seminţele de cardamom şi de muştar într-un mixer. Orezul se opăreşte şi apoi se limpezeşte. Încingeţi uleiul într-o tigaie mare, puneţi ardeiul şi condimentele şi prăjiţi două minute, pe foc mediu. Se adaugă sucul de lămâie şi se lasă un minut, apoi se pune orezul şi se lasă trei minute. Se mută apoi într-un alt vas, se adaugă apa şi sarea, iar când începe să fiarbă se pune capacul şi se lasă pe foc 20 de minute. Se serveşte cu pui Tandoori şi cu seminţe caju.

Pulpe de pui tandoori
Ingrediente: 4 pulpe de pui fără piele, 1 lămâie, sare, 2 linguriţe cu boia dulce, 2 căţei de usturoi, ghimbir, 350 g iaurt, 2 linguriţe cu praf de chili, 1 linguriţă cu praf de chimen, 1 linguriţă cu praf de scorţişoară, 1 linguriţă cu praf de cardamom, 1 vârf de cuţit cu şofran, 1/2 linguriţă cu praf de cuişoare.
Mod de preparare: carnea spălată şi zvântată se taie în două, se freacă bine cu zeamă de lămâie, sare şi boia. Usturoiul şi ghimbirul se curăţă, se toacă şi se combină cu iaurtul şi cu mirodeniile. Se ţin pulpele în această marinată cel puţin o oră, în frigider. Apoi se gătesc circa 25 de minute pe grătar şi stropind cu sosul de la marinat.

Orez pulao
Ingrediente: 2 cepe tocate, 220 g ghee (unt clarifiat), 2 căţei de usturoi tocaţi, 2 bucăţi de scorţişoară, 12 seminţe întregi de cardamom, 1/2 linguriţă cu grăunţe întregi de pimento (iuţi), 2 căni cu orez, 1/2 linguriţă cu şofran (topit în 1/4 litru apă caldă), 1 linguriţă şi jumătate cu sare, 120 g stafide, 60 g migdale descojite puţin perpelite în unt şi apă fierbinte.
Mod de preparare: topiţi ghee într-un vas cu capac. Puneţi ceapa, usturoiul şi mirodeniile şi prăjiţi până când ceapa este moale, dar nu aurită. Adăugaţi orezul şi lăsaţi cinci minute pe foc amestecând mereu. Puneţi şofranul frecat cu apă, sarea şi apa fierbinte cât să acopere orezul cu încă 5 cm. Puneţi capacul şi fierbeţi până când apa este absorbită, iar orezul este moale. După ce luaţi de pe foc puneţi stafidele şi migdalele, amestecaţi şi serviţi.

Chiftele de peşte
Ingrediente: 600 g cod dezosat, 2 ardei iuţi fără seminţe şi tăiaţi feliuţe, 1 lingură cu ghimbir ras proaspăt, 1 linguriţă cu praf de curry, 2 linguriţe cu seminţe de muştar, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat, 100 g pâine albă înmuiată în lapte şi stoarsă, 4 căţei de usturoi tocaţi, 100 g făină şi 6 linguri cu ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare: amestecaţi în blender sau cu o maşină de tocat peştele, ardeiul, ghimbirul, curry, muştarul, pătrunjelul, pâinea şi usturoiul. Formaţi chiftele, daţi-le prin făină şi prăjiţi-le în ulei. Se servesc cu salată şi stropite cu iaurt şi sos picant.

Tikka masala
Ingrediente: 1,2 kg bucăţi piept sau pulpă de pui (fără piele), 2 cepe tocate, 5 căţei de usturoi tocaţi, 8-10 cm ghimbir ras, 1 lingură cu praf de coriandru, 1 lingură cu praf de chimion, 1/2 lingură cu şofran, 1 lingură cu garam masala (amestec indian de condimente), curcuma, 2 rulouri de scorţişoară, 5-6 păstăi de cardamom, 3 ardei iuţi tăiaţi rondele, 2 linguri cu boia dulce, 400 g roşii în bulion, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 cană cu supă de pui, 300 ml iaurt gras, 4 linguri cu ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: încingeţi uleiul într-o cratiţă, prăjiţi puţin carnea şi adăugaţi ceapa, ghimbirul, ardeiul iute şi usturoiul până se rumenesc uşor. Amestecaţi separat pasta de tomate cu boiaua, chimionul, coriandrul, curcuma şi garam masala şi adăugaţi în cratiţă împreună cu cardamomul şi scorţişoara. „Stingeţi” mâncarea cu roşiile şi supa de pui şi fierbeţi 20 de minute la foc mediu, cu capac. Adăugaţi iaurtul, sare şi piper, amestecaţi şi mai fierbeţi zece minute. Se serveşte fierbinte, cu orez.

Grămăjoare cu ceapă bhaji
Ingrediente: 2 cepe mari feliate, 1 cană şi jumătate cu făină de năut, 1 linguriţă cu praf de coriandru, 1 linguriţă cu turmeric, 1/2 linguriţă cu garam masala, 1/4 linguriţă cu sare, piper, 1/4 linguriţă cu ardei iute pisat şi 2 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: combinaţi făina de năut cu turmericul, garam masala, coriandru şi ardei iute şi puneţi apă până când compoziţia seamănă cu smântâna groasă. Încingeţi uleiul, căliţi puţin ceapa cu sare şi piper şi apoi lăsaţi-o la răcit. Se combină cu compoziţia de mai devreme, din care se iau cu lingura şi se fac mici grămăjoare într-o tavă pe o hârtie de copt. Se ţin în cuptor circa 30 de minute.

Sos curry
Ingrediente: 3 linguri cu ulei, 1 ceapă tocată, 4 căţei de usturoi, 4 cm ghimbir proaspăt ras, 1/2 linguriţă cu praf de cardamom, 1/2 linguriţă cu praf curry, 1/2 ardei iute fără seminţe, 1/2 linguriţă cu şofran, 1/2 linguriţă cu pudră de chimion, 1/2 linguriţă cu pudră de coriandru şi 5 linguri cu piure de roşii.
Mod de preparare: într-un vas aflat pe foc se pun uleiul, ceapa şi usturoiul. Când ceapa devine sticloasă se reduce focul, se adaugă ardeiul iute tocat, ghimbirul ras şi restul de mirodenii. Se amestecă bine, se pun piureul de roşii şi patru linguri cu apă. Se fierbe 30-40 de minute amestecând din când în când (se mai pune apă la nevoie). Se serveşte cu carne, orez sau cartofi.

Mango lassie
Ingrediente: 1 mango foarte copt, 200 ml iaurt rece, 200 ml lapte rece şi zahăr. Mod de preparare: se curăţă mango, se taie felii şi se pune într-un blender împreună cu restul ingredientelor. Mixul obţinut se serveşte rece.