Main menu

header

de Alina Anghel

Unul dintre ingredientele cel mai des folosite în America de Sud este amidonul obţinut din cassava sau manioc, plantă ce poate ajunge până la o înălţime de trei metri. Prin uscarea şi apoi tratarea industrială a rădăcinii de cassava sunt obţinute mai multe produse, cele mai folosite fiind făina şi nişte bobiţe alb-gri, numite perle de cassava sau tapioca.

Merge în orice reţetă
Originară din ţările latine, cassava a fost adusă în Africa, Filipine şi Indiile de Vest de exploratorii portughezi şi spanioli, fiind naturalizată şi cultivată acum în foarte multe ţări. Biluţele de tapioca sunt prefierte, conţin circa 350 de calorii la 100 de grame, nu conţin proteine, au foarte puţine lipide, dar în schimb conţin multe glucide.
Cel mai des, tapioca este folosită la prepararea budincilor dulci cu lapte vegetal, de tipul laptelui de cocos sau lapte de migdale. Alte ingrediente folosite sunt zahărul brun sau zahărul de palmier, nuca de cocos proaspăt rasă sau deshidratată, fructe proaspete sau confiate.
Pentru că are un gust neutru, tapioca poate fi folosită în orice reţetă, indiferent dacă este dulce sau sărată. De asemenea, este foarte economică, permiţând reducerea numărului de ouă ce se foloseşte într-o reţetă, devenind foarte onctuoasă şi „legând” practic ingredientele între ele.

Clătite
Ingrediente: 400 g făină de tapioca, 4 ouă, 320 ml lapte de cocos, 1/4 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu cacao, 1 linguriţă cu scorţişoară, 3 banane coapte, 1 lingură cu miere, frişcă, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: într-o oală se amestecă laptele de cocos cu făina de tapioca, sarea, ouăle, puţină scorţişoară şi cacaua. Se încinge puţin ulei într-o tigaie, se toarnă puţină compoziţie şi se coace pe ambele părţi timp de câteva minute. Se procedează la fel cu restul compoziţiei şi clătitele obţinute se aşază una peste alta, ca să stea calde. Se sfărâmă o banană, se amestecă bine cu mierea şi scorţişoara rămasă, şi pasta obţinută se întinde în strat subţire pe fiecare clătită. Se aşază pe fiecare felii subţiri de banană, se rulează şi se servesc imediat sau după ce au stat la rece 30 de minute, decorate cu frişcă.

Budincă din lapte de migdale
Ingrediente: 1 litru lapte de migdale, 2 pliculeţe cu zahăr vanilat, 100 g perle de tapioca, 100 g zahăr tos, 1/4 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu scorţişoară.
Mod de preparare: laptele se pune la fiert într-o oală împreună cu scorţişoara, zahărul tos şi cel vanilat şi sarea. Se adaugă perlele de tapioca, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic 15-20 de minute. Se pune în boluri, se lasă să se răcească şi se serveşte presărată cu puţină scorţişoară.

Brioşe la abur
Ingrediente: 250 g făină albă, 250 g făină de orez, 80 g amidon de cassava (tapioca), 100 g tărâţe de psyllium, 1 linguriţă cu sare, 100 g fulgi de ovăz cu preparare rapidă, 30 g drojdie, 250 ml lapte de cocos, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriţă cu zahăr tos.
Mod de preparare: într-un bol se dizolvă drojdia împreună cu zahărul tos. Se adaugă puţină făină şi puţin lapte, se amestecă, apoi se toarnă într-un bol mai mare în care s-au amestecat restul ingredientelor uscate. Se toarnă restul de lapte, se adaugă sarea, uleiul şi se frământă totul. Se lasă la crescut la loc cald trei ore, se modelează sub formă de fitil mai gros, apoi se face forma de brioşe, se lasă să dospească 30 de minute, după care se fierb la abur circa 20-25 de minute.

Budincă din cocos şi vanilie
Ingrediente: 500 ml lapte de cocos, 100 g perle de tapioca, 75 g zahăr de palmier, 1 beţişor de vanilie, un sfert de linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu coajă rasă de lămâie, 80 g fistic.
Mod de preparare: într-o oală se amestecă laptele de cocos cu perlele de tapioca şi se pun la fiert. Se lasă să dea în clocot, se dă focul la minimum şi se mai fierb 10-15 minute, se adaugă păstaia de vanilie tăiată bucăţi şi sarea. Se mai fierbe un minut, se ia de pe foc, se adaugă zahărul de palmier şi coaja rasă de lămâie, se amestecă, se pune compoziţia în boluri, se presară cu fistic şi se lasă să se răcească. Se serveşte la temperatura camerei sau după ce a stat la rece circa două ore.

Budincă din pastă de pandan
Ingrediente: 200 g perle de tapioca, 125 g zahăr tos, 1/4 linguriţă cu pastă de pandan, 1/2 linguriţă cu esenţă de pandan, nucă de cocos rasă, colorant verde.
Mod de preparare: perlele de tapioca se pun la înmuiat circa 30 de minute în apă rece, timp în care îşi vor dubla volumul. Se pun într-o strecurătoare, se amestecă împreună cu zahărul tos, pasta, colorantul şi esenţa de pandan. Se pun într-un vas şi se fierb la bain-marie 20 de minute, se lasă să se răcească şi se taie cuburi. Se trec prin nuca de cocos rasă şi se servesc după ce au stat la rece minimum o oră.

Creveţi în crustă
Ingrediente: 500 g creveţi decorticaţi, 60 g făină de tapioca, 30 g nucă de cocos, 30 g făină de migdale, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu boia dulce, 1 ou, 1 lămâie, piper, ulei pentru prăjit, sos de usturoi.
Mod de preparare: creveţii se spală, se stropesc cu suc de lămâie şi se condimentează. Într-un bol se amestecă nuca de cocos cu făina de tapioca şi de migdale, sarea, piper după gust şi boiaua dulce. Se trec creveţii prin oul bătut, apoi prin amestec, din nou prin ou şi iar amestec. Se prăjesc în ulei încins, se scot cu o spumieră şi se servesc imediat simpli sau cu sos de usturoi.

• Pentru a reduce timpul de preparare, bobiţele de tapioca se lasă la înmuiat 30 de minute în apă rece şi apoi se pun la fiert în apă clocotită.