Main menu

header

de Alina Anghel

Cina este cea mai controversată masă a zilei. Pe de o parte, e bine să fie servită cât mai devreme, pentru a nu lăsa alimentele să se digere în timpul somnului, îngreunând astfel procesul de odihnă. Pe de alta, specialiştii recomandă ca felurile consumate seara să fie uşoare, deoarece corpul nu mai are nevoie de prea multă energie. Pe lângă acestea, intervine şi lipsa de timp, poate şi de chef, după o zi de muncă. Aşadar, prepararea cinei devine o adevărată provocare şi, de aceea, vă venim în ajutor cu câteva reţete.

Spaghete cu unt şi usturoi sălbatic (leurdă)
Ingrediente: 450 g spaghete, 6 frunze de usturoi sălbatic, 50 g unt, 1 ardei iute mic, 100 g parmezan, 1 lingură cu busuioc verde, sare, piper.
Mod de preparare: spaghetele se fierb în apă cu sare cinci minute, apoi se iau de pe foc şi se păstrează la cald. Separat se toacă mărunt usturoiul sălbatic, se căleşte un minut în untul încins împreună cu ardeiul iute tocat mărunt, se adaugă spaghetele scurse de apă, se condimentează după gust şi se ţin pe foc 2-3 minute. Se adaugă busuiocul tocat, trei sferturi din parmezan dat pe răzătoare, se amestecă, se pun în farfurii, se presară cu restul de parmezan şi se servesc imediat.

Piept de pui la grătar cu salată de legume
Ingrediente: 1 piept de pui, 2 roşii, 1 sfeclă roşie, 2 castraveţi verzi, 1 ardei gras, 2 cepe roşii, 1 salată verde, 1 lămâie, sare, piper, ulei de măsline, oregano.
Mod de preparare: pieptul de pui se dezosează, se taie felii potrivit de groase, se ung cu ulei, se condimentează şi se presară cu oregano. Se frig feliile de carne pe grătarul încins, apoi se păstrează la cald, acoperite cu un capac. Ceapa roşie se taie rondele, care se ung cu ulei, se condimentează cu sare, piper şi oregano, se frig pe grătarul încins şi se pun într-un bol. Se adaugă restul legumelor tăiate în bucăţi mai mici, se adaugă sare, piper, ulei de măsline, oregano şi suc de lămâie. Se amestecă totul, şi salata se serveşte alături de carnea de pui caldă.

Ficăţei de pui cu paprika
Ingrediente: 2 cepe, 500 g ficăţei de pui, 80 ml smântână dulce, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 50 g unt, 1 linguriţă cu miere, 1 linguriţă cu paprika, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa se curăţă, se taie peştişori şi se căleşte în ulei până devine sticloasă. Se adaugă jumătate din cantitatea de unt, ficăţeii de pui spălaţi şi scurşi de apă. Se adaugă mierea, sare, piper şi paprika şi se amestecă. Se prăjesc ficăţeii circa zece minute, se adaugă restul de unt, se mai ţin cinci minute pe foc, apoi se adaugă smântâna dulce. Se fierbe totul cinci minute, se condimentează dacă este nevoie şi se servesc imediat cu felii de pâine prăjită sau cu o salată de legume.

Paste cremoase cu ciuperci
Ingrediente: 500 g tagliatelle, 50 g unt, 250 g ciuperci, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu muştar, 250 ml vin alb sec, 250 ml smântână dulce, 1 lingură cu amidon, 50 g parmezan, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: ciupercile se spală bine de pământ, se scurg şi se taie felii potrivit de groase. Se prăjesc în untul încins până încep să devină aurii, se adaugă usturoiul, sare şi piper după gust. Se călesc un minut, se adaugă muştarul şi vinul şi se ţin pe foc până ce lichidul din cratiţă aproape s-a evaporat. Se toarnă smântâna, amidonul dizolvat cu puţină apă, se toarnă peste ingredientele din cratiţă şi se continuă fierberea la foc mic circa două minute sau până începe să se îngroaşe sosul. Tagliatelele se fierb în apă cu puţină sare, se scurg, se pun peste ingredientele din cratiţă, se amestecă şi se servesc imediat, presărate cu parmezan şi pătrunjel.

Morcovi copţi cu miere şi cimbru
Ingrediente: 1 kilogram morcovi tineri, 2 linguri cu miere, 50 g unt, 1 legătură de pătrunjel, avocado, suc de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie bastonaşe subţiri. Se fierb zece minute în apă cu sare, apoi se scurg şi se pun într-o tavă într-un singur strat. Se stropesc cu mierea amestecată cu jumătate de cană cu apă, se condimentează cu sare şi piper după gust şi se presară cu cozi de pătrunjel şi unt. Se acoperă tava cu folie de aluminiu, se introduce în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 15-20 de minute. Se servesc fierbinţi sau reci, cu avocado pasat amestecat cu suc de lămâie, sare şi piper, presăraţi cu pătrunjel tocat.

Pastă aperitiv cu somon afumat
Ingrediente: 150 g somon afumat, 1 limetă, 3 fire ceapă verde, 200 g urdă cu smântână, 1 lingură cu mărar tocat, sare, piper, boia dulce, pâine prăjită.
Mod de preparare: într-un bol se pune somonul afumat curăţat de eventualele oase, urda cu smântână, suc de limetă adăugat după gust, sare şi piper. Se pasează cu un blender până se obţine o pastă potrivit de tare, se adaugă ceapa verde tocată mărunt, se verifică de gust şi se introduce la rece minimum 30 de minute. Se serveşte pe felii de pâine prăjită, presărate cu mărar tocat şi boia dulce.

Cartofi copţi cu muştar şi smântână
Ingrediente: 4 cartofi, 60 g unt, 125 ml smântână, 1 lingură cu muştar cu seminţe, 1 linguriţă cu busuioc uscat, 1 salată verde, 1 lămâie, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: cartofiii se spală bine de pământ, se fierb 15 minute în apă cu sare, se pun într-o tavă, se înţeapă cu furculiţa din loc în loc şi se introduc în cuptorul încins. Se cod la foc mediu spre iute 15 minute, se curăţă de coajă şi se pun într-un bol. Se adaugă untul, smântâna, muştarul cu seminţe, busuiocul, sare şi piper după gust. Se pasează cu furculiţa, se amestecă şi se servesc cu salata verde amestecată cu suc de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper.