Main menu

header

16-02-1de Dana Purgaru

Cine spune că felurile de mâncare emblematice pentru hrana fast-food nu pot fi sănătoase sau la fel de gustoase chiar dacă nu au carne şi nici nu sunt fierte ore în şir sau prăjite? Ligia Pop (foto - www.ligiapop.com), autoare şi raw food chef, vă dezvăluie câteva dintre secretele de preparare ale alternativelor la felurile recunoscute ca fiind un „Bau-Bau” al alimentaţiei. Acestea vor fi o încântare atât pentru oaspeţi, cât şi pentru copiii pofticioşi, care vor putea mânca oricât, fără să existe teama că se pot îngrăşa sau îmbolnăvi.

Pizza
Ingrediente: 2-3 foi rotunde pâine raw, 3 ciuperci, 1 roşie, măsline, 1/2 ardei roşu şi 1 ardei galben. Pentru sos: 2 roşii, apă, puţin cimbru, 1 căţel de usturoi şi sare.
Mod de preparare: toate ingredientele se mărunţesc, după preferinţă. Se mai pot tăia julien sau se pot lăsa la marinat peste noapte în zeama de la o lămâie, cu cinci linguri cu ulei şi puţină sare. Pentru sos se dau prin blender ingredientele şi apoi se toarnă peste legumele presărate pe blaturi.

Chipsuri
Ingrediente: 1 kg spanac. Pentru sos: 1/2 lămâie mare, 1/2 cană cu ulei presat la rece, 4 linguri cu fulgi de drojdie inactivă, sare după gust şi 3 căţei de usturoi.
Mod de preparare: frunzele se curăţă parţial de nervuri şi se rup în bucăţi mici. Se combină cu dressingul, se storc puţin şi se introduc în cuptorul încălzit puţin pentru o noapte sau o zi întreagă. În loc de spanac se pot folosi varză verde, varză creaţă, frunze de gulie, ştevie, leurdă sau kale.

Hamburger
Ingrediente: pâine raw rotundă, 1 cană cu făină de migdale, 1 lingură cu ceapă tocată, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 sfeclă roşie mică, 1 morcov mic, 1 mână cu nuci înmuiate, 1 cană cu compoziţie rămasă de la pâinea raw, 1/2 linguriţă cu mix de condimente, 1/2 cană cu apă şi sare după gust. Pentru maioneză: 100 g caju înmuiat timp de trei ore, 1/2 lămâie, 1 căţel de usturoi, 1/4 cană cu apă şi sare. Pentru ketchup: 4 roşii deshidratate şi păstrate în ulei, 4 linguri cu maioneză, sare şi 1/4 cană cu apă.
Mod de preparare: ingredientele se mărunţesc fin într-un robot de bucătărie. Se întinde compoziţia, se taie hamburgeri cu ajutorul unui cerc culinar de inox şi se lasă în deshidrator sau în cuptorul încălzit puţin pentru o noapte sau o zi întreagă. Pentru maioneză se dau prin blender toate ingredientele până la omogenizare. Pentru ketchup se dau prin blender ingredientele, însă nu până la omogenizarea completă. Pe câte o felie de pâine puneţi câte o linguriţă cu maioneză, una cu ketchup şi un hamburger, apoi maioneză. Între ele puteţi folosi orice legume doriţi.

Chiftele sau mici
Ingrediente: 300 g făină din seminţe de in înmuiată în apă, 100 ml apă, 10 linguri cu fulgi de ovăz, 10 linguri cu soia granulată, 10 linguri cu nucă măcinată, 300 g tofu afumat, 2 cartofi răzuiţi, 2 linguri cu condimente pentru cârnaţi sau chiftele, pesmet, 5 căţei de usturoi şi sare.
Mod de preparare: făina de in se lasă la înmuiat timp de zece minute. Toate ingredientele se amestecă bine şi se formează mici sau chiftele care se coc în cuptor într-o tavă unsă cu ulei.

Paté
Ingrediente: 2 linguri cu măsline tocate, 2 buchete de conopidă, 1 morcov mic, 5 roşii uscate şi păstrate în ulei, 1 rădăcină mică de ţelină tocată cuburi, 1/2 cană cu caju crud înmuiat timp de o oră, 1/2 cană cu apă, 1 lingură cu zeamă de lămâie şi sare.
Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă în blender până la omogenizare, iar pateul se poate servi pe pâine raw sau cu legume.

Roşii sau ardei umpluţi
Ingrediente: 4 roşii sau 4 ardei goliţi în interior, 1/2 cană cu seminţe de floarea-soarelui, 1/2 cană cu hrişcă nefiartă, 1 linguriţă cu ulei de măsline presat la rece, 2 bucheţele de conopidă crudă, 4 roşii uscate la soare şi tocate mărunt, 1/2 ceapă mică, 1 lingură cu seminţe de in, 1 linguriţă cu cimbru tocat, 1 linguriţă cu pătrunjel tocat, sare şi condimentele preferate.
Mod de preparare: seminţele de in, de floarea-soarelui şi cele de hrişcă se lasă la înmuiat o zi. Când e cald, ele trebuie clătite de trei-patru ori, pentru a preveni alterarea. Restul ingredientelor se procesează cât de mărunt, ca pentru umplutură. Conopida însă se toacă separat de consistenţa unui orez. Compoziţia obţinută şi uleiul se folosesc pentru umplerea roşiilor sau a ardeilor. Se introduc în cuptorul încălzit puţin pentru o noapte sau o zi întreagă.

Sushi
Ingrediente: 2 foi de sushi, vlăstari de floarea-soarelui, vlăstari de lucernă, 50 g paté obţinut ca mai sus, fâşi subţiri de mămăligă, 2 lujeri de apio tăiaţi pe jumătate, felii de morcovi tăiate fideluţă şi 1 ceapă verde tocată.
Mod de preparare: cele două foi de sushi se lipesc între ele şi se udă la un capăt. Ingredientele trebuie aşezate doar pe o jumătate din prima foaie, în aşa fel încât să poată fi rulate şi încorporate toate. Înainte de rulare udaţi capetele foii cu apă, pentru a evita desfacerea. Se mănâncă imediat după preparare. În loc de foile de sushi puteţi folosi frunze de salată, iar printre ingrediente puteţi strecura feliuţe de roşii, fâşii de ardei, de castravete şi de avocado.

Îngheţată de mentă
Ingrediente: 1/2 sau 1 pahar cu apă (depinde cât de uscate sunt nucile caju), 1 legătură de mentă, 250 g caju, 3 linguri cu îndulcitor natural (sirop de mere sau de agave ori miere) şi 1/2 lămâie.
Mod de preparare: toate ingredientele se mixează foarte bine în blender până la omogenizarea completă. Compoziţia se introduce în frigider timp de câteva ore, iar din când în când se amestecă folosind o lingură de lemn. Dacă a îngheţat prea tare se dă printr-un robot de bucătărie.

Pâine raw
Ingrediente: 1 cană cu seminţe de in crude, 1/2 cană cu seminţe de in înmuiate timp de şase ore, 1 cană cu nuci sau migdale înmuiate şapte ore, 4 linguri cu seminţe de bostan descojite uscate, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi 1/4 cană cu apă.
Mod de preparare: seminţele de in uscate se dau printr-o râşniţă de cafea, iar cele uscate de migdale sau nuci şi de bostan se mărunţesc sau se transformă în făină. Se pregăteşte o tavă de cuptor cu termostat pe care se aşază o foaie cerată. Se amestecă toate ingredientele până la consistenţa unui aluat tare şi puţin sfărâmicios, care se întinde pe folia cerată cu ajutorul unei palete umezite. Se taie foaia de pâine cu un cuţit ca să fie mai uşor de întors. Se usucă la 40˚C timp de şase-opt ore, în funcţie de consistenţa dorită. Pâinea se poate păstra în frigider în cutii închise etanş chiar şi trei săptămâni.

Pont! Ligia recomandă în reţete roşiile uscate la soare şi ţinute în ulei cu condimente.