Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Tradiţia sărbătoririi evenimentelor speciale din viaţa noastră include şi un tort. Cu cât i se acordă mai multă atenţie, cu atât este mai apreciat, şi cum preparatele „hand made” sunt preferate în locul celor cumpărate din cofetărie, noi vă oferim câteva reţete deosebite.

Marquise
Ingrediente: pentru cremă aveţi nevoie de 300 g ciocolată, 4 ouă (albuşurile separate de gălbenuşuri) şi 150 ml smântână pentru frişcă. Blatul de ciocolată are nevoie de: 50 g de unt, 100 g de ciocolată obişnuită, rasă, 2 ouă, 125 g de zahăr fin, 50 g de făină, 1 plic cu praf de copt, 15 g pudră de cacao, 3 linguri cu coniac sau lichior de cireşe, 250 g de cireşe în lichior (cantitate de fructe scurse), tăiate jumătăţi.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180°C. Se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 22 cm şi fund detaşabil. Se topesc laolaltă untul şi ciocolata într-un castron aşezat deasupra unei crăticioare cu apă care fierbe, apoi compoziţia obţinută se răceşte la temperatura camerei. Se bat cele două ouă cu zahărul până când compoziţia se deschide la culoare şi se îngroaşă. Se încorporează amestecul de ciocolată în cel de ouă, apoi se cern deasupra făina, praful de copt, cacaua şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 15-20 de minute sau până ce suprafaţa a crăpat, dar miezul este încă moale. Se răceşte complet în formă, apoi se scoate şi se îndepărtează hârtia de copt. Se tapetează forma din nou cu folie alimentară, se răstoarnă blatul înapoi în formă şi se presează cu degetele. Se înţeapă pe toată suprafaţa cu un beţişor de ornat cocteiluri (sau cu o scobitoare), apoi se toarnă lichiorul cu lingura. Se adaugă un strat de jumătăţi de cireşe, cu partea tăiată în jos. Pentru spumă se topeşte ciocolata în cuptorul cu microunde sau într-un castron aşezat deasupra unei crăticioare cu apă clocotită, apoi se răceşte. Se bat gălbenuşurile. Se bate smântâna până devine frişcă şi se adaugă gălbenuşurile, apoi se amestecă uşor în ciocolata topită şi răcită. Se bat albuşurile spumă şi se încorporează în amestecul de ciocolată. Se întinde compoziţia peste blatul de ciocolată şi cireşe, se nivelează, apoi se pune în frigider şi se lasă la răcit 4 ore.

„Vis de vară” raw
Torturile raw sunt cel mai simplu de realizat. Reţeta este similară pentru toate, iar partea cea mai interesantă este cum să-l faceţi cât mai atractiv cromatic şi aromatic. Cel pe care am ales să vi-l prezentăm este făcut de specialista în alimentaţie bio şi raw food (preparate fără foc) Cornelia Marin. Ea a ales ca ingrediente zmeura, căpşunile, ananasul şi mango.
Ingrediente pentru blat: 150 g de migdale crude, 1/4 bucată de cocos (jumătate din sucul cocosului o puteţi pune în tort), 4-5 curmale proaspete, 2 linguri cu ulei cu cocos extravirgin şi 25 g unt de migdale.
Mod de preparare: amestecaţi toate ingredientele în blender, iar dacă rămân câteva bucăţi mai mari de migdale, nu este nicio problemă. Fixaţi inelul de inox pentru torturi pe o farfurie şi aşezaţi uniform compoziţia. Băgaţi-o la frigider până pregătiţi cremele.
Crema de zmeură: 300 g de zmeură, 200 g de caju hidratat minimum 8 ore, 1/3 ceaşcă de ulei de cocos extravirgin, 1/4 ceaşcă de sirop agave/miere, 1 linguriţă cu lecitină de soia, 3 curmale proaspete (dacă nu aveţi puneţi mai mult sirop de agave/miere). Se blendează toate ingredientele, mai puţin lecitina de soia, care se pune spre sfârşit. Se mixează până se încorporează bine şi se aşază peste compoziţia blatului. Se pune la rece maximum zece minute. Toppingul de căpşuni: 100 g de căpşuni, 2-3 linguriţe cu seminţe de chia, 2-3 linguriţe cu miere. Se amestecă toate ingredientele şi compoziţia rezultată se aşază uşor deasupra cremei de zmeură, pe margine, cât mai aproape de inelul de inox.
Crema de ananas şi mango: 200 g de mango, 200 g de ananas, 170-200 g de caju hidratat minimum 8 ore, 1/3 ceaşcă ulei cu cocos extravirgin, 1/3 ceaşcă cu sirop de agave/miere, 1 linguriţă cu lecitină de soia, 1/2 linguriţă cu psyllium (opţional).
Se adaugă ingredientele în blender şi, la sfârşit, când compoziţia este omogenă, se adaugă şi lecitina de soia. Se mai blendează un minut şi se toarnă compoziţia peste toppingul de căpşuni. Se decorează cu o crenguţă de coacăze, două mure proaspete şi un fruct de physalis.

Ice
Ingrediente: 1 litru de lapte, 1 cană cu zahăr, 4 plicuri cu gelatină alimentară (sau 40 g), 300 g biscuiţi, 300 g napolitane cu cremă de cacao, 1 litru frişcă vegetală.
Mod de preparare: biscuiţii şi napolitanele se dau prin maşina de tocat, separat. Se fierbe laptele cu zahărul. Gelatina se pune la umflat în 200 ml apă rece, după care se adaugă în lapte şi se lasă să se răcească. Se adaugă 750 ml frişcă bătută. Se împarte compoziţia obţinută în trei: într-o parte se adaugă biscuiţii, în alta, napolitanele, iar cea de-a treia rămâne simplă. Se tapetează o oală de patru litri mai largă cu folie alimentară. Se toarnă compoziţia cu biscuiţi, apoi cea simplă şi deasupra cea cu napolitane. Se lasă la rece două ore. Se răstoarnă pe platou şi se ornează cu frişca rămasă.