Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Laptele vegetal este ideal pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post. Este un produs uşor de obţinut, sănătos şi, în plus, „spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate”, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tocmai din aceste motive am ales să vă prezentăm câteva reţete de lapte vegetal şi virtuţile pe care le au acestea dacă le introducem în alimentaţia noastră.

Soia, preparat aromat ce reglează glicemia
Pentru laptele de soia aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o cană cu boabe de soia nemodificate genetic, apă şi arome (vanilie, cacao, zahăr brun sau miere, în funcţie de preferinţe). Modul de preparare a laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia într-un bol şi se acoperă cu apă, lăsându-se la înmuiat de seara până dimineaţa. Odată strecurate, se introduc în blender şi se adaugă o cantitate dublă de apă, plus aromele. După ce le-aţi mixat, aveţi la îndemână două opţiuni: să strecuraţi laptele înainte de a-l pune la fiert sau să faceţi acest lucru la final, după ce este luat de pe foc.
Îl puneţi la fiert maximum 20 de minute împreună cu aromele preferate, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează la suprafaţă. După răcire îl puteţi depozita în sticle.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea arterială, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în anumite zone ale corpului, menţine densitatea osoasă, uşurează simptomele menopauzei, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetici, reduce inflamaţiile.

Cel de migdale este hrănitor
Una dintre cele mai simple şi delicioase reţete din categoria „raw food” (mâncare crudă sau „hrană vie”) este laptele de migdale. Procedeul este simplu şi rapid. Se poate face şi din nuci, alune de pădure, nuci braziliene, caju, macadamia, seminţe de in, floarea-soarelui, susan şi altele.
Vă prezentăm o combinaţie foarte fină şi plăcut aromată, lapte de migdale cu susan alb, miere de flori de portocal şi scorţişoară. Acest lapte se serveşte imediat sau se păstrează la frigider, în recipiente etanşe, una, două zile. Se poate prepara şi din migdale întregi, dar atunci este mai bine să le hidrataţi (le lăsaţi în apă zece ore), apoi le descojiţi şi le mixaţi.
Ingrediente: o cană şi jumătate cu migdale măcinate, 2 linguri cu vârf cu susan alb, 2 linguri cu miere (cea de flori de portocal are un parfum exotic) şi 3 căni cu apă plată. Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează la viteză maximă circa două minute. Se strecoară printr-o sită fină sau tifon (dacă aveţi un blender puternic, nu rămâne foarte mult miez de migdale şi nu mai trebuie strecurat). După filtrare, aspectul este identic cu laptele clasic, culoare şi consistenţă similară, cu parfum discret de miere.
Este perfect la micul dejun sau gustări, cu musli ori în combinaţie cu fructe. Este un lapte foarte hrănitor.

Nuca de cocos, bogată în fibre şi în vitamine
Prepararea laptelui de cocos este extrem de uşoară. Aveţi nevoie de miez de nucă de cocos proaspăt, pe care-l daţi pe răzătoare şi-l amestecaţi apoi într-un vas cu 1 litru de apă fierbinte. Puneţi amestecul treptat în blender (câte o cană). Îl mixaţi bine şi îl strecuraţi. Puneţi laptele într-o sticlă, iar miezul îl puteţi folosi la orezul cu scorţişoară sau la budincă.
Laptele de nucă de cocos (a nu se confunda cu apa de nucă de cocos, care se găseşte în interiorul acesteia) are un conţinut ridicat de uleiuri şi zaharuri, precum şi de potasiu, magneziu şi alte minerale. Este o sursă bogată de fibre şi de vitamine. Puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, datorită monolaurinei conţinută de uleiul nucii, se foloseşte şi în scopuri medicinale, fiind foarte eficient în extrem de multe boli.

Seminţele de cânepă, aport de antioxidanţi
Pentru laptele din seminţe de cânepă vă sunt necesare o jumătate de cană cu seminţe decorticate de cânepă, 2-4 căni cu apă filtrată sau de izvor, miere, sirop de arţar, sirop de agave, oricare dintre aceste trei îndulcitoare, la alegere, şi, opţional, vanilie şi alte esenţe (de preferinţă organice şi naturale).
Se mixează seminţele cu două căni cu apă în blender, la viteză maximă, pentru un minut. Se adaugă apă în funcţie de consistenţa pe care o doriţi, apoi adăugaţi esenţa şi îndulcitorul şi mixaţi pentru câteva secunde.
Se strecoară laptele şi se poate bea ca atare, adăugat la sheik-uri de fructe, la cereale sau pregătit ca ciocolată caldă (cu cacao, pudră de roşcove, cafea din cereale sau ciocolată topită). Acest lapte este bogat în minerale, uleiurile Omega 3 şi Omega 6, dar şi în antioxidanţi.

Cel din seminţe de pepene are efect revigorant
Laptele din seminţe de pepene nu este unul vegetal, deoarece la obţinerea lui se foloseşte cel animal, dar este un mix extrem de sănătos şi de nutritiv. Dacă doriţi ca şi acesta să fie unul vegetal, puteţi înlocui laptele animal cu unul din soia, nucă de cocos sau seminţe de cânepă. Pentru obţinerea lui aveţi nevoie de 200 g seminţe de pepene verde, 50 g seminţe de pepene galben, 50 g de seminţe de castraveţi, 50 g seminţe de dovleac galben, 50 g seminţe de floarea-soarelui, jumătate de pahar cu lapte. Se pun, pe rând, într-o piuliţă de lemn seminţele de pepene verde şi galben, de castraveţi, de dovleac galben şi cele de floarea-soarelui şi se zdrobesc cu piua (mojarul). Apoi se pun într-un castron şi se amestecă bine cu jumătate de pahar cu lapte călduţ. Pasta obţinută se filtrează printr-un tifon. Laptele obţinut se pune în sticle închise la culoare şi se păstrează la frigider. Lichidul se bea o dată pe zi, câte un păhărel, dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este ideal pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă. Laptele din seminţe de pepene revigorează organismul şi redă energia. În plus, opreşte hemoragiile uterine şi previne formarea calculilor biliari.

- În cazul laptelui vegetal obţinut din nuci sau din seminţe, raportul nuci/seminţe la cantitatea de apă poate fi de la 1 la 2 până la 1 la 5, în funcţie de consistenţa dorită.