Main menu

header

de Alina Anghel

Învierea lui Hristos este una dintre cele mai mari sărbători a creştinătăţii, un motiv de bucurie pe care o trăim în fiecare an şi pe care o simţim mai puternic atunci când reuşim să ţinem Postul Paştelui. Cu această ocazie vă oferim câteva reţete de dulciuri pe care le puteţi savura la micul dejun, alături de o cană cu ceai sau ca o gustare.

Melci cu mac
Ingrediente: 200 ml apă, 60 ml ulei, 85 g zahăr tos, 7 g drojdie uscată, 500 g făină, 1/4 linguriţă cu sare, 50 g miez de nucă, 100 g seminţe de mac, 50 g stafide, 3 mere, 30 g margarină şi 2 pliculeţe de zahăr vanilinat.
Mod de preparare: drojdia se dizolvă în apa călduţă, se combină cu zahărul tos, sarea şi făina adăugată treptat. Când începe să se lege aluatul se adaugă treptat uleiul. Aluatul obţinut se lasă la dospit până îşi dublează volumul, apoi se împarte în bucăţi de dimensiunea unei mingi de tenis. Într-un bol se amestecă zahărul vanilinat cu miezul de nucă, seminţele de mac măcinate, stafidele înmuiate în apă şi merele date prin răzătoare. Se întind bucăţile de aluat sub formă de dreptunghi, se aşază pe o margine umplutura, se acoperă cu aluatul rămas, se rulează şi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se procedează la fel cu restul ingredientelor, se lasă să dospească 20 de minute, se ung cu margarină, se presară cu zahăr şi se coc la foc mediu 25-35 de minute.

Banane trase în ciocolată
Ingrediente: 4 banane, 100 g ciocolată de post, 150 g miez de nucă sau alune fără sare, 30 g nucă de cocos, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, 300 ml frişcă vegetală şi 50 g fructe confiate.
Mod de preparare: bananele se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi şi se înfig pe frigărui de lemn. Se înfăşoară într-o pungă şi se introduc în congelator 20 de minute. Ciocolata se topeşte la bain-marie, se introduc bananele congelate şi se trec imediat prin miezul de nucă sau alunele nesărate tocate mărunt amestecate cu nuca de cocos. Se aşază pe un platou şi se păstrează la rece. Frişca se mixează împreună cu zahărul vanilinat, se amestecă bine cu fructele confiate tocate mărunt şi se serveşte împreună cu bananele în ciocolată.

Negresă
Ingrediente: 375 g zahăr tos, 375 ml apă, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, 100 g cacao, 100 ml ulei, 300 g dulceaţă de cireşe, 450-500 g făină, 1/4 linguriţă cu sare, 2 pliculeţe zahăr vanilinat şi 1 sticluţă cu esenţă de rom.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă zahărul cu apa rece, bicarbonatul, sarea, uleiul şi cacaua. Se adaugă făina, dulceaţa de cireşe, zahărul vanilinat şi esenţa de rom. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 40-50 de minute, având grijă să nu se ardă.

Căciuliţe cu ciocolată
Ingrediente: 200 g margarină, 125 g zahăr tos, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, 375 g făină, 150 g miez de nucă, 200 g ciocolată de post, 120 g zahăr pudră şi coaja rasă de la o portocală.
Mod de preparare: într-un bol se mixează margarina cu zahărul tos şi zahărul vanilinat până devine ca o cremă. Se adaugă făina, coaja de portocală rasă şi miezul de nucă măcinat, se frământă şi se introduce la rece o oră. Se întinde aluatul în două foi mai groase, pe una se aşază cuburi de ciocolată din loc în loc, se udă cu apă în jurul lor şi deasupra se pune a doua foaie. Se presează în jurul ciocolatei, se decupează cercuri cu un pahar şi de aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc mediu 10-15 minute sau până se auresc, se scot şi se trec fierbinţi prin zahărul pudră.

Cornuleţe cu mere
Ingrediente: 500 g făină, 25 g drojdie, 150 g zahăr tos, 1/4 linguriţă cu sare, 50 ml ulei, 250 ml apă, 2 mere, 60 g zahăr pudră, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi 2 linguri cu pesmet.
Mod de preparare: merele se dau prin răzătoare, se scurg de suc, se combină cu zahărul pudră, scorţişoara şi pesmetul. Drojdia se dizolvă într-un bol mai mare în puţină apă caldă apoi se combină cu restul de apă, zahărul tos şi sarea. Se toarnă peste făină, se începe frământarea şi când s-a legat aluatul se adaugă uleiul şi se continuă frământarea. Aluatul obţinut se lasă la dospit până îşi dublează volumul, se întinde într-o foaie subţire şi se taie triunghiuri. Pe fiecare dintre acestea se pun grămăjoare de mere, se rulează începând de la bază spre vârf, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 20-30 de minute sau până când se rumenesc.

Gogoşi greceşti (Loukoumades)
Loukoumades (îmbucătură sau bucăţică) sunt gogoşi sub formă de bilă, din aluat dospit, servite de obicei înmuiate în sirop din zahăr şi miere, presărate cu zahăr pudră, susan şi scorţişoară. Acest desert poate fi regăsit sub alte denumiri nu doar în Grecia, ci şi în Cipru (lokmades), Italia (Sfingi di San Giuseppe), Turcia (Lokma tatlisi) şi ţările arabe (Loqmat al-qadi).
Ingrediente: 500 g făină, 20 g drojdie, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 litru apă, 500 g zahăr tos, coaja rasă de la 1 lămâie şi 1/2 sticluţă cu esenţă de rom.
Mod de preparare: drojdia se dizolvă în 500 ml apă, se combină cu sarea, esenţa de rom şi coaja de lămâie rasă. Se toarnă peste făină, se frământă până se obţine un aluat elastic, lipicios. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Cu mâinile înmuiate în puţin ulei se ia din aluat şi se pune sub formă de bile în uleiul încins. Gogoşile se prăjesc la foc mediu până se rumenesc, apoi se scot cu o spumieră într-un bol. Se prepară un sirop gros din zahărul tos, apa rămasă şi scorţişoara, se toarnă peste gogoşi, se amestecă şi se lasă zece minute să se îmbibe cu sirop.