Main menu

header

13-02-1de Gabriela Niculescu

- „Aveam în jur de 8 ani la prima experienţă culinară“

Anca Rusu este prezentatoarea Observatorului de week-end al Antenei 1 şi este pasionată de arta culinară. Fiind o persoană foarte activă, nu-i rămâne prea mult timp la dispoziţie pentru gătit, dar iubeşte să-şi primească prietenii la masa pe care a pus preparatele sale... cu dragoste. Aşa a ajuns Prinţesa Polonic, după cum s-a intitulat ştirista, să creeze un site dedicat celor care vor să gătească sănătos, gustos şi fără risipă de timp.

„Îmi plăcea ideea de a transforma ingredientele”
- De ce ai creat acest site şi cui i se adresează?
- Prinţesa Polonic s-a născut din pasiunea pentru gătit. E un site cu multe reţete gustoase, care se prepară rapid, tocmai pentru a-i determina pe cei care vor să gătească, dar nu au timp, să se reapuce. Mă adresez oamenilor ca mine, care au o viaţă activă, dar care în acelaşi timp vor să se bucure de o cină frumoasă pregătită în familie.

- De mică ai fost pasionată de ce se petrecea în bucătărie. Câţi ani aveai când ai făcut primele clătite?
- Cred că aveam în jur de 8 ani şi a fost prima experienţă culinară pe care am dus-o singură până la capăt. Eram, în sfârşit, suficient de mare încât să pot citi din cartea de bucate a mamei, dar şi să folosesc aragazul, care până atunci îmi fusese interzis. Andrei, fratele meu mai mic, a fost cel care s-a bucurat de primele clătite. Nu era deloc pretenţios, mânca tot ceea ce găteam, şi lucrul ăsta mă încuraja de fiecare dată.

- Ce te-a atras spre domeniul gastronomic?
- Îmi plăcea pur şi simplu ideea de a transforma ingredientele. Am avut o copilărie frumoasă, al cărei gust dat de tortul cu mere al mamei, de papanaşii bunicii Adriana sau de plăcintele bunicii Elvira nu-l voi uita niciodată.

„Preferate: plăcinta roşcovană cu mere din livada bunicii şi clătitele-răsfăţ cu nucă şi cu miere”
- Ai învăţat reţetele de la cei din jur sau „ai furat” meseria?
- Am şi învăţat, am şi inventat reţete, dar de cele mai multe ori îmi place să le „fur”. Ultima reţetă pe care am obţinut-o în felul acesta a fost supa-cremă de morcovi cu suc de portocale şi şofran. Am gustat-o în vacanţa din Santorini şi mi-am propus să o reconstitui acasă. E o supă sănătoasă, foarte gustoasă şi se prepară rapid, aşa că întruneşte toate condiţiile Prinţesei Polonic.

- Ce ai învăţat să găteşti de la femeile dragi din viaţa ta?
- Sunt foarte multe reţete, tocmai de aceea le-am dedicat pe site o rubrică specială. La secţiunea „Bucatele bunicii” veţi găsi reţete cu care eu am crescut, cu specific bucovinean, în cea mai mare parte. Printre preparatele preferate se află plăcinta roşcovană cu mere din livada bunicii şi clătitele-răsfăţ cu nucă şi cu miere. Sunt două deserturi care mi-au îndulcit copilăria.

- Ce-ţi place cel mai mult să găteşti?
- Îmi place să gătesc orice, de la supe şi gustări până la dulciuri şi băuturi, de la mâncare tradiţională până la reţete cu specific asiatic. Experienţele din bucătărie trebuie să fie mereu noi.

- Câte timp acorzi gătitului?
- Gătesc aproape zilnic, pe mai multe fronturi. Pregătesc o masă completă la care, de cele mai multe ori, îmi invit prietenii. Doar în week-end îmi mai iau câte o pauză şi încerc lucruri noi la restaurantele preferate.

„Inventez reţete, dar nu după ingredientele din frigider, ci după compatibilitate”
- Respecţi reţetele sau improvizezi cu ce găseşti în frigider?
- Cărţile de bucate sunt o sursă de inspiraţie. Îmi place să le modific şi să le îmbunătăţesc după propriul gust. De multe ori inventez reţete de la zero, însă nu după ingredientele din frigider, ci după contrastul sau compatibilitatea dintre ele.

- Spune-mi câteva ponturi utile în bucătărie.
- Cred că este important să ai o bucătărie foarte bine utilată şi bine organizată. Ambientul să fie unul plăcut. Pe lângă asta, eu am grijă să nu-mi lipsească niciodată din cămară alimentele de bază: de la făină şi paste până la uleiul de porumb sau de măsline.

- Ce deserturi ştii să pregăteşti, ce faci cel mai des şi ce preferinţe ai în materie de dulciuri?
- Ştiu să pregătesc destul de multe deserturi, însă preferatele mele sunt tartele. Arată foarte bine şi poţi fi extrem de creativ. În general, îmi plac deserturile răcoroase, cu fructe şi nu foarte dulci.

Reţete de vedetă

Supă-cremă de morcovi
Aveţi nevoie de: 700 g de morcovi curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi rondele, o ceapă mare, tăiată în patru, un pahar cu suc de portocale proaspăt stors, 200 ml de smântână pentru gătit, 0,12 g de şofran pur (un pliculeţ), sare şi piper. Puneţi morcovii împreună cu ceapa în suficientă apă cât să-i cuprindă. După ce au fiert împreună, pasaţi totul într-un blender (fără să scurgeţi legumele de apă). Adăugaţi sucul de portocale, smântâna şi şofranul, iar la final, potriviţi sarea şi piperul. O puteţi servi caldă sau rece, cu crutoane sau rondele de morcov proaspăt.

Clătite americane (Pancakes)
Aveţi nevoie de 15 minute şi de: 2 ouă, 200 ml lapte, 200 ml iaurt, 5 g praf de copt, făină albă sau integrală, 20 ml ulei de porumb, sirop de zmeură şi zmeură proaspătă, 5 linguri cu zahăr brun şi sare. Aluatul: bateţi ouăle cu zahărul şi foarte puţină sare, adăugaţi laptele, iaurtul şi praful de copt, apoi făina, treptat, amestecând cu telul până când obţineţi consistenţa unei smântâni mai groase. Coaceţi clătitele într-o tigaie unsă cu ulei de porumb, cu diametrul cât mai mic, iar grosimea clătitei trebuie să fie mai mare decât la cele obişnuite. Îndulciţi-le şi ornaţi-le cu siropuri şi fructe proaspete.

Smoothie de zmeură
Preparaţi în două minute un cocteil sănătos cu: o banană, 100 g de zmeură proaspătă, 300 ml de lapte, 150 g de iaurt, 4 linguri cu miere. Puneţi toate ingredientele într-un blender şi pasaţi-le. Serviţi-l proaspăt!