Main menu

header

de Adela Stăncescu

Pregătite sub formă de dulceaţă, compot, sirop, gem sau amestecate cu miere, boabele de cătină îşi păstrează proprietăţile şi când sunt folosite în mâncăruri cu carne sau în prăjituri preparate la cuptor. Cu un conţinut bogat în vitaminele A, C, E şi F, aceste miraculoase fructe sunt capabile să ridice imunitatea, să vindece virozele respiratorii şi gripa, să regleze sistemul endocrin şi nivelul de lipide, să reducă inflamaţiile şi să prevină îmbătrânirea.

Raţă cu sos
Ingrediente pentru untură: 2 copane de raţă, 1 morcov, 1 ceapă, 2 ţeline, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă cu boabe de piper negru, 300 ml vin roşu, 500 ml apă, 2 crenguţe de cimbru şi 2 foi de dafin. Ingrediente pentru friptură: 100 ml vin Porto, 4 linguriţe cu boabe de cătină, zahăr pudră după gust şi 2 bucăţi de piept de raţă.
Mod de preparare: pentru a obţine untura de raţă, prăjiţi copanele într-o tigaie, la foc potrivit, până se rumenesc. Adăugaţi ceapa, morcovul, ţelinele, usturoiul şi prăjiţi încă două-trei minute. Turnaţi vinul roşu, 500 ml apă, foile de dafin, piperul şi cimbrul, apoi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de două-trei ore. Turnaţi din când în când apă dacă este nevoie. Scurgeţi untura de raţă printr-o sită şi lăsaţi-o să se „răcească” în frigider, apoi înlăturaţi grăsimea ce se ridică la suprafaţă. Pentru prepararea sosului fierbeţi cele patru linguriţe cu boabe de cătină în 100 ml vin Porto şi apoi zdrobiţi boabele cu lingura. Adăugaţi zahărul după gust şi untura de raţă. Lăsaţi la foc mic, până ce sosul s-a redus la jumătate. Separat puneţi într-o tigaie bucăţile de piept de raţă, la foc potrivit, şi lăsaţi până ce grăsimea s-a topit, iar carnea s-a rumenit. Scoateţi carnea din tigaie şi puneţi-o deoparte pe un platou, la cald. Sosul în care aceasta s-a prăjit se combină cu sosul de cătină şi se toarnă peste carnea tăiată felii.

Mere umplute
Ingrediente: 5 mere, 100 g boabe de cătină şi 5 linguriţe cu zahăr. Pentru sirop: 45 g boabe de cătină, 4 linguriţe cu zahăr şi 120 ml apă.
Mod de preparare: scobiţi merele cu ajutorul unui cuţit, astfel încât gaura să aibă un diametru de circa 4 cm. Amestecaţi într-un vas pulpa fructelor cu cele 45 g boabe de cătină şi cele patru linguriţe cu zahăr şi apa. Fierbeţi la foc mic timp de 25 de minute. Lăsaţi la răcoare şi apoi strecuraţi printr-o pânză şi puneţi deoparte pulpa ce rămâne. Turnaţi din nou siropul în tigaie şi lăsaţi pe foc până ce rămâne o treime din cantitate. Separat, amestecaţi cele 100 g boabe de cătină şi cele cinci linguriţe cu zahăr. Cu această compoziţie umpleţi merele, le aşezaţi apoi într-o tavă în care turnaţi 250 ml apă şi apoi le introduceţi în cuptorul preîncălzit. După 35 de minute le scoateţi pe un platou şi le stropiţi cu siropul de cătină.

Gem
Ingrediente: 3 kg zahăr, 2,5 kg boabe de cătină coapte, 1 litru apă şi 15 g unt.
Mod de preparare: spălaţi fructele, puneţi-le să fiarbă împreună cu apa, la foc mic, timp de 30 de minute. Apoi le pasaţi cu o lingură din lemn. Adăugaţi zahărul în compoziţia fierbinte şi amestecaţi până ce s-a dizolvat complet. Lăsaţi să fiarbă 15 minute şi luaţi spuma ce se formează deasupra. Puneţi gemul în borcane, pe care le introduceţi apoi în cuptor, la foc mic (100°C), timp de 20 de minute. Borcanele se închid cu capace, ermetic.

Compot
Ingrediente: 1 kg cătină, 800 g zahăr, 1 litru apă, 3 cuişoare, 1 baton de scorţişoară şi 1 lămâie.
Mod de preparare: boabele de cătină se spală şi se lasă pe un şervet pentru a se zvânta. Fierbeţi apa împreună cu zahărul, cuişoarele şi scorţişoara. După ce s-a topit zahărul se adaugă lămâia tăiată în felii mici. Apoi se pun boabele de cătină şi se fierbe totul timp de zece minute. Cătina fiartă se toarnă în borcane, după aceea se presează puţin cu lingura şi se toarnă zeama în care a fiert. Se pun capace ermetice şi se sterilizează timp de zece minute.

Dulceaţă
Ingrediente: 1 kg cătină, 1 kg zahăr, 1 cană cu apă, o lingură cu zeamă de lămâie, 2 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare: se face un sirop din apă şi zahăr, fierbându-se aproape un sfert de oră. Se adaugă apoi boabele de cătină şi se lasă să fiarbă. Adunaţi spuma ce se formează deasupra. Dulceaţa este gata când devine lucioasă, are o nuanţă portocalie şi este legată. Cu cinci minute înainte de a se lua de pe foc se adaugă zeama de lămâie şi zahărul vanilat. Se toarnă fierbinte în borcanele spălate şi uscate, apoi se lasă să se răcească pentru a prinde crustă şi se pun capacele, ermetic.

Sirop
Ingrediente: 2 kg fructe proaspete de cătină şi 1 kg miere.
Mod de preparare: boabele de cătină se spală şi se pun la uscat, apoi se pasează cu blenderul şi se storc folosind un tifon. Sucul obţinut se pune deoparte. Peste resturi (seminţe şi coji) se toarnă puţină apă şi se lasă 20-30 de minute, apoi se mai storc încă o dată. Se amestecă cele două sucuri obţinute, se adaugă mierea şi se pune compoziţia în sticle închise ermetic. Se iau câte două-trei linguriţe înainte de micul dejun, pentru beneficiile sale aduse sănătăţii. De asemenea, se poate folosi pentru prepararea unei băuturi răcoritoare, amestecând 20-30 ml sirop de cătină cu 150-200 ml apă minerală. Se poate asocia şi cu suc de portocale, lămâie, zmeură, struguri, afine şi mere.

Fructe cu miere
Într-un borcan de 800 g se pun fructe de cătină, spălate şi zvântate, până ce vasul se umple la nivelul a două treimi din capacitate. Se adaugă miere până se umple borcanul, se lasă la macerat zece zile (la rece), iar în tot acest timp se amestecă zilnic folosind o lingură din lemn. Se păstrează la rece şi se consumă zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol, mai ales la începutul sezonului rece, deoarece ajută la creşterea imunităţii.