Main menu

header

de Ana Trifan

Cuşcuş este un preparat granulat, asemănător la formă cu orezul. Este specific bucătăriilor din partea de nord a Africii, Maroc, Tunisia, Egipt, Algeria, Libia, dar a devenit popular în întreaga lume. Cuşcuşul se prepară din făină de grâu dur, iar după ce boabele s-au format sunt pudrate cu făină albă. Îl puteţi achiziţiona şi din magazinele din România, iar noi vă oferim câteva idei pentru a-l prepara într-un mod delicios.

Aperitiv cu peşte afumat
Ingrediente: 1/2 cană cu cuşcuş, 250 g peşte afumat (macrou sau hering), 1 morcov, 1 ardei gras roşu, 2-3 fire de ceapă verde, câteva fire de mărar, 2 linguri cu ulei, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: într-o oală puneţi la fiert apă cu sare. Când dă în clocot se adaugă cuşcuşul şi se fierbe zece minute. Între timp, morcovul se dă pe răzătoare, ardeiul se taie cubuleţe, iar ceapa se toacă fin. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se călesc uşor legumele, timp de cinci minute. Când cuşcuşul a fiert, scoateţi-l, scurgeţi-l şi lăsaţi-l să se răcească. Puneţi cuşcuşul peste legumele din cratiţă, împreună cu câteva linguri din apa în care a fiert. Acoperiţi şi lăsaţi la foc mic timp de zece minute. E momentul să adăugaţi peştele afumat (trebuie să-i scoateţi oasele, dacă nu l-aţi cumpărat dezosat). Acoperiţi din nou cratiţa şi mai lăsaţi la foc mic timp de cinci minute. Când s-a răcit, potriviţi de sare şi piper, apoi aşezaţi salata pe farfurii. Presăraţi deasupra mărar tocat.

Cu tocană de miel şi legume
Ingrediente: 1 cană cu cuşcuş, 700 g carne de miel, 1 ceapă mare, 2 dovlecei, 3 roşii mari bine coapte, 2 morcovi, 100 g unt, şofran, coriandru, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea se taie în cuburi mici, ca pentru o tocană. Se curăţă dovleceii şi roşiile de coajă şi se taie cubuleţe. Morcovii se dau pe răzătoare, iar ceapa se taie fin. Într-o cratiţă se pune untul la topit şi se adaugă carnea. Se prăjeşte timp de câteva minute, până începe să se rumenească. E timpul să adăugaţi şi legumele, împreună cu două-trei linguri cu zeamă de supă sau cu apă. Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de cel puţin un sfert de oră. Se adaugă sare, piper şi şofran, după gust. Separat, se fierbe cuşcuşul în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se serveşte împreună cu tocana de miel şi legume.

Cu piept de pui şi ardei
Ingrediente: 1 cană cu cuşcuş, 1 piept de pui, 1 ardei gras roşu, 1 ardei gras verde, 1 ceapă de mărime medie, 10 ciuperci mari, 2 linguri cu ulei, câteva frunze de leuştean, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: într-o oală se pune apă la fiert. Când a dat în clocot se adaugă cuşcuşul şi frunzele de leuştean. Se fierb timp de zece minute sau conform instrucţiunilor de pe pachet. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se taie şi ardeii în bucăţi mai mari, iar ceapa se toacă. Într-o cratiţă se încinge uleiul. Se pune apoi pieptul de pui tăiat cubuleţe. Când carnea e rumenită se adaugă legumele şi se mai lasă pe foc, amestecând timp de zece minute. E timpul să adăugaţi şi cuşcuşul, după ce l-aţi scurs bine. Se amestecă, se potriveşte de sare şi piper şi se mai lasă timp de zece minute la foc mic (completaţi cu apă în care a fiert cuşcuşul sau cu zeamă de la supă dacă mâncarea se prinde de cratiţă).

Cu pui, legume şi mentă
Ingrediente: 1 cană cu cuşcuş, 2 pulpe de pui, 1 cană cu zeamă de la supă, 2 căţei de usturoi, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu chimion, 2 linguri cu frunze de mentă tocate fin, sare şi piper.
Mod de preparare: pulpele de pui se fierb şi se lasă să se răcească. Usturoiul se pisează şi se amestecă bine cu uleiul de măsline, boiaua, chimionul, un praf de piper şi sare. Cu acest amestec se ung pulpele şi se introduc în cuptorul preîncălzit. Se scot când s-au rumenit bine şi se taie. Într-o oală, aduceţi la fierbere zeama de supă, apoi turnaţi cuşcul peste ea, stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit timp de un sfert de oră. Scoateţi din oală, scurgeţi bine, apoi amestecaţi cu frunzele de mentă tocate. Se serveşte cu pulpele făcute la cuptor şi cu zeamă de lămâie.

Desert cu fructe uscate
Ingrediente: 250 g cuşcuş, 100 g stafide, 100 g prune uscate (se pot folosi şi smochine), 750 ml lapte, 1 portocală.
Mod de preparare: cuşcuşul de amestecă împreună cu prunele, stafidele şi coaja de la portocală. Laptele se pune la fiert, iar când dă în clocot se toarnă peste amestecul de cuşcuş. Vasul se acoperă cu un capac şi se ţine astfel timp de 10-15 minute, până când cuşcuşul a absorbit tot laptele şi s-a umflat. Se pune în boluri pentru desert şi se stropeşte cu zeama de la portocală. Se poate orna cu frişcă şi cu felii de măr.