Main menu

header

de Ana Trifan

Supele de fructe sunt o combinaţie inedită între gustul dulce şi cel acrişor, fiind servite, în general, cu smântână sau cu frişcă. Sunt răcoritoare, perfecte pentru zilele călduroase de vară, dar le puteţi face oricând doriţi să aveţi la masă o mâncare deosebită. Deşi, la prima vedere, par nişte preparate exotice greu de realizat, sunt foarte uşor de preparat şi, cu siguranţă, după ce le veţi gusta o dată nu o să mai renunţaţi la ele.

De banane şi cocos
Ingrediente: 1 kg banane fără coajă tăiate bucăţele, 1 lămâie, 1/2 cană cu suc de ananas din compot, 1 cană cu iaurt, 1 cană cu îngheţată de vanilie la temperatura camerei, 100 g rom, 2 căni cu sirop de cocos (se găseşte la conserve) şi 100 g fulgi de migdale, prăjiţi, pentru ornare.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele, se trece compoziţia prin blender, iar apoi se ţine la rece minimum o oră. Se serveşte ornată cu fulgi de migdale. Dacă nu aveţi un blender la îndemână, puteţi pasa fructele, dar numai dacă bananele sunt bine coapte.

De piersici şi ghimbir
Ingrediente: 1,5 kg piersici descojite şi fără sâmburi tăiate mărunt, 1 linguriţă cu ghimbir proaspăt dat pe răzătoarea mică, 1,5 cană cu smântână cremoasă şi 2 linguri cu rom.
Mod de preparare: se mixează piersicile împreună cu ghimbirul până când se obţine o pastă omogenă. Se adaugă smântâna amestecată cu rom şi se dă la rece. Supa poate fi servită cu bucăţi de piersică deasupra.

Cu pepene roşu
Ingrediente: 1/2 kg pepene roşu tăiat cubuleţe şi curăţat de seminţe, 1/2 kg roşii bine coapte curăţate de coajă şi tăiate în câte şase părţi, 2-3 linguri cu suc proaspăt de lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, 1/2 cană cu frunze de ţelină tocate mărunt, sare şi piper proaspăt măcinat. Pentru ornat: tulpini fine de ţelină.
Mod de preparare: amestecaţi toate ingredientele într-un blender timp de două minute. Gustaţi şi potriviţi gustul folosind condimentele. Aveţi grijă să aibă destulă sare şi suc de lămâie, pentru a obţine un gust delicios! Transferaţi piureul obţinut într-un bol şi lăsaţi-l la rece timp de câteva ore. Pentru servire, puneţi supa în boluri sau în cupe şi decoraţi cu beţişoare de ţelină.

Cu pepene galben
Ingrediente: 1 pepene galben de 1 kg dulce şi foarte copt, coajă rasă de lămâie - 2 linguri, 2 linguri cu suc proaspăt de lămâie, 100 g unt nesărat, 1 lingură cu suc de ghimbir (opţional), 1 lingură cu sirop de agave (opţional), 2 linguri cu frunze de mentă tocate fin şi sare.
Mod de preparare: tăiaţi pepenele în opt felii, dintre care veţi pune două deoparte. După ce aţi curăţat bine de seminţe, tăiaţi cele şase felii de pepene în cubuleţe şi introduceţi în mixer, ca să obţineţi un piure. Transferaţi într-un bol şi adăugaţi peste piureul de pepene galben coaja de lămâie, sare, o lingură cu suc de lămâie, untul, sucul de ghimbir şi siropul de agave. Lăsaţi compoziţia la rece cel puţin o oră. Între timp tăiaţi în cuburi feliile de pepene rămase. Puneţi-le într-un bol şi adăugaţi menta şi sucul de lămâie rămas. După ce turnaţi supa în boluri, garnisiţi cu pepenele cuburi împreună cu mentă şi suc de lămâie.

Cu prune şi vin roşu
Ingrediente: 1 kg prune bine coapte, 1/4 cană cu miere, esenţă de vanilie, 1 beţişor de scorţişoară, coajă rasă de portocală - 1/2 linguriţă, 3/4 cană cu vin dulce şi 3/4 cană cu suc de portocale proaspăt stors. Pentru decorat: feliuţe subţiri de la două prune cărnoase.
Mod de preparare: tăiaţi prunele în două ocolind sâmburii pe care nu îi scoateţi încă. Puneţi-le într-o cratiţă împreună cu mierea, vanilia, scorţişoara, vinul şi coaja de portocală. Aduceţi la fierbere, reduceţi focul, acoperiţi şi lăsaţi încă 30 de minute. Luaţi cratiţa de pe foc. Scoateţi din compoziţie beţişorul de scorţişoară şi coaja de portocală. Lăsaţi să se răcească şi apoi eliminaţi sâmburii prunelor. Puneţi compoziţia într-un mixer şi amestecaţi bine, până se omogenizează. Transferaţi-o apoi într-un bol şi introduceţi în frigider cel puţin o zi. Înainte de a servi, adăugaţi sucul de portocală şi garnisiţi cu feliile subţiri de prune.

Cremă de mango
Ingredient: 2 mango curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe, 1/4 cană cu zahăr, o lămâie (sucul şi coaja) şi iaurt sau smântână.
Mod de preparare: se introduc în blender toate ingredientele, mai puţin iaurtul sau smântâna, şi se mixează până se obţine o compoziţie cremoasă. Apoi se lasă totul în frigider cel puţin o oră. Supa se serveşte cu o lingură cu iaurt sau cu smântână la fiecare porţie.

De căpşuni şi şampanie
Ingrediente: 4 căni cu căpşuni curăţate de codiţe şi spălate bine, 1/2 cană cu zahăr, 1 vârf de cuţit cu sare şi 1 cană cu şampanie.
Mod de preparare: se dau căpşunile prin blender sau se strivesc bine cu o furculiţă. Apoi se amestecă cu sarea şi cu zahărul şi se lasă la rece două-trei ore, timp în care fructele vor lăsa sirop. Înainte de servire, se amestecă siropul obţinut cu şampania, ce îi va da un gust deosebit.