Main menu

header

de Elena Şerban

Cocteilurile se numără în topul preferinţelor clienţilor care merg la terase, iar atunci când timpul ne permite, le preparăm şi acasă. Ce nu trebuie să uităm este faptul că, pe lângă conţinutul caloric ridicat, ele mai conţin şi coloranţi nu tocmai sănătoşi. Pentru a evita să acumulăm kilograme nedorite în acest sezon cald, nutriţioniştii oferă alternative mai sănătoase: cocteilurile dietetice. Reţetele următoare conţin ingrediente pentru patru porţii.

Cosmopolitan
Ingrediente: 226 ml suc de merişor, 170 ml votcă, 5 cuburi de gheaţă, 56 ml suc proaspăt de lime, o lingură cu coajă de portocală rasă şi câteva felii de portocală. Faţă de reţeta originală, Cosmopolitanul dietetic are cu circa 75 de calorii mai puţin pe porţie. De asemenea, compuşii din coaja de portocală luptă împotriva cancerului.
Mod de preparare: puneţi toate ingredientele, cu excepţia feliilor de portocale, într-un shaker şi amestecaţi bine. Turnaţi lichidul în paharele reci (sunt recomandate cele pentru Martini) şi ornaţi cu câte o felie de portocală.
O porţie conţine 110 calorii şi 4 grame de carbohidraţi.

Strawberry Daiquiri
Ingrediente: o ceaşcă plină cu felii de căpşuni, o ceaşcă de zmeură proaspătă, 170 ml rom alb, 60 ml suc proaspăt de lime şi un sfert de ceaşcă de zahăr pudră sunt ingredientele suficiente pentru obţinerea unui Strawberry Daiquiri reuşit.
Mod de preparare: amestecaţi toate ingredientele într-un blender şi apoi turnaţi lichidul în patru pahare. Căpşunile şi zmeura conţin vitamina C, care favorizează blocarea absorbţiei grăsimilor şi oferă strălucire pielii.
O porţie conţine 160 de calorii, 14 grame carbohidraţi, 3 grame de fibre şi un gram de proteine.

Mojito
Ingrediente: 4 lime feliate, o jumătate de ceaşcă de frunze de mentă zdrobite, 40 g zahăr, două linguriţe cu coajă de lime rasă, 450 ml apă carbogazoasă (sau sifon), 170 ml rom alb, gheaţă după plăcere.
Mod de preparare: puneţi într-un bol de sticlă feliile de lime, frunzele de mentă, zahărul şi coaja de lime. Amestecaţi cu o lingură de lemn, zdrobind feliile şi menta (nu le tăiaţi!). Adăugaţi apa şi romul. Porţionaţi băutura în pahare cu puţină gheaţă, pe care le ornaţi apoi cu rămurele de mentă.
O porţie are 151 de calorii şi 14 grame de carbohidraţi.

Sangria Blanca
Ingrediente: cuburi de gheaţă, 5 boabe de strugure alb tăiate jumătăţi, o capşună feliată, patru feliuţe de piersică, 375 ml vin spumant sec, 80 ml suc de struguri albi, 30 ml lichior alb şi crenguţe de mentă proaspătă.
Mod de preparare: umpleţi un sfert de bol cu gheaţă şi adăugaţi fructele. Turnaţi vinul încet, apoi sucul de struguri şi lichiorul şi amestecaţi uşor. Înainte de a turna în pahare, adăugaţi menta. Paharele se pot orna, la alegere, cu feliile de piersică. Cui nu-i plac piersicile poate renunţa la ornament.
O porţie are 167 de calorii, un gram de fibre şi 18 grame de carbohidraţi.

Mai Tai
Ingrediente: 226 ml suc de portocale, 170 ml rom alb, 110 ml suc de ananas, 110 ml suc light de prune, 50 ml triplu sec, o linguriţă cu extract de migdale.
Mod de preparare: amestecaţi toate ingredientele şi apoi adăugaţi gheaţă cât aveţi nevoie. Lichidul se împarte în patru pahare, care se pot orna la alegere cu felii subţiri de prune sau de portocale.
O porţie de Mai Tai conţine 205 calorii, 18 grame de carbohidraţi, un gram de fibre şi un gram de proteine.

Pina Colada
Ingrediente: 16 cuburi de gheaţă, două ceşti cu iaurt simplu (degresat ar fi perfect), o jumătate de ceaşcă de zahăr pudră, 113 ml de lapte de cocos, 113 ml rom cu aromă de cocos, patru feliuţe de ananas (poate fi proaspăt sau din compot).
Mod de preparare: acest cocteil presupune simpla amestecare a ingredientelor şi turnatul lichidului astfel obţinut în pahare. Ananasul este pentru decor.
Un pahar cu cocteil Pina Colada are 202 calorii, 4 grame grăsime, 22 grame carbohidraţi şi 4 grame proteine.