Main menu

header

de Ana Trifan

Multe persoane consideră meiul o hrană pentru păsări, însă acesta este un ingredient excelent pentru mesele noastre. De pildă, în Asia, este foarte apreciat şi folosit la prepararea mâncărurilor, iar în Occident este foarte căutat de persoanele cu intoleranţă la gluten. În plus, meiul este una dintre puţinele cereale ce pot fi consumate de cei care suferă de boală celiacă. De asemenea, e apreciat de nutriţionişti, deoarece furnizează un număr aproape dublu de proteine, comparat cu orezul. Vă prezentăm câteva reţete care vă vor face să priviţi altfel această cereală.

Bulz
Ingrediente: 1 cană cu făină de mei, 3 căni cu apă, 1/2 cană cu brânză rasă, 3-4 linguri cu smântână, 1 lingură cu unt, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se pune apa la fiert cu un praf de sare. Când dă în clocot se toarnă în ploaie făina de mei, se lasă pe foc încă un sfert de oră, apoi se amestecă bine cu ajutorul unui făcăleţ sau al unei linguri de lemn, până când mămăliga obţinută este fină, fără cocoloaşe. Când este aproape gata - nu se mai lipeşte de făcăleţ şi de pereţii vasului în care este preparată - se adaugă untul şi smântâna. Se amestecă bine, apoi se toarnă compoziţia în farfurii. Se presară deasupra brânza rasă, sare şi piper după gust.

Mei cu legume
Ingrediente: 2 napi, 2 morcovi, 2 cepe de mărime medie, 4-5 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu smântână, 3 linguri cu făină de mei, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: napii, morcovii şi cepele se taie bucăţi şi se călesc puţin în ulei. Se adaugă apă cât să acopere legumele şi se lasă la fiert până legumele devin moi. Într-o altă cratiţă încingeţi ulei de măsline şi puneţi cele trei linguri cu făină de mei. Rumeniţi uşor, adăugaţi o jumătate de pahar cu apă şi amestecaţi până când compoziţia e uniformă, fără cocoloaşe. Acest sos se toarnă peste legume când sunt aproape fierte şi se mai lasă pe foc aproximativ cinci minute. Se potriveşte mâncarea de sare şi piper, se toarnă în farfurii şi se pune deasupra smântână.

Mâncărică de mei cu fasole
Ingrediente: 1 cană cu mei, 1 cană cu fasole uscată, 3 roşii, 100 g telemea tare, 2 cepe de mărime medie, 2 linguri cu fulgi de ovăz, 1 lingură cu ulei de măsline şi câteva fire de pătrunjel.
Mod de preparare: fasolea se lasă la înmuiat cu o seară înainte. Se pune apoi la fiert cu apă şi sare. Între timp turnaţi uleiul într-o tigaie şi căliţi uşor ceapa, care trebuie să fie tocată mărunt. Se adaugă meiul şi puţină apă şi se lasă la fiert timp de aproximativ un sfert de oră. Roşiile se introduc puţin în apă clocotită, se curăţă apoi de pieliţă şi se taie cubuleţe. Peste fasolea fiartă se pun amestecul de ceapă cu mei, roşiile şi pătrunjelul tocat fin. Se amestecă bine, apoi se pune totul într-un vas pentru cuptor, care a fost în prealabil uns cu puţin ulei. Se presară telemeaua rasă deasupra compoziţiei şi se introduce în cuptor pentru o jumătate de oră.

Mâncărică de mei şi năut
Ingrediente: 50 g mei, 150 g năut uscat, 3 roşii, 2 morcovi, 1 ardei gras, 1 ceapă mică, 2 linguriţe cu chimen, 1 linguriţă cu seminţe de susan, sare şi piper.
Mod de preparare: puneţi într-un vas meiul, în alt vas năutul şi lăsaţi la înmuiat cel puţin 12 ore. După acest timp strecuraţi boabele şi clătiţi-le până când apa e limpede. Într-o oală puneţi două căni cu apă, adăugaţi meiul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 15 minute, după ce aţi acoperit cu un capac. Într-un alt vas puneţi năutul în apă şi procedaţi la fel ca în cazul meiului. Ceapa se toacă mărunt, ardeiul gras se taie în felii subţiri şi apoi se călesc în puţin ulei, la foc mic, timp de cinci minute, amestecând continuu. Ceapa şi ardeiul se scot şi se dau deoparte. În cratiţa în care au fost călite se pun două căni cu apă până când aceasta ajunge la fierbere. Atunci se adaugă morcovii tăiaţi feliuţe, se lasă pe foc un sfert de oră şi se pun meiul şi năutul fierte, ceapa şi ardeiul călite. Amestecaţi bine şi adăugaţi roşiile, care au fost înmuiate în apă fierbinte, curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe, sare şi piper. Puneţi chimenul şi lăsaţi să fiarbă încă un sfert de oră. Mâncărica se pune în farfurii, se presară susan şi se serveşte caldă.

Lapte cu mei
Ingrediente: 1/3 cană cu mei, 1/3 cană cu apă, 1 cană cu lapte, 2 linguri cu stafide, 2 linguri cu miere, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi 1 pliculeţ cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: seminţele de mei se spală în mai multe ape şi se pun la fiert. Când au dat în clocot se potriveşte focul la minimum şi se mai lasă câteva minute să fiarbă, până când meiul absoarbe toată apa. Laptele se fierbe, se toarnă peste mei, se adaugă stafidele, se acoperă vasul cu un capac şi se ţine pe foc mic circa 20 de minute. Se ia apoi de pe foc, se adaugă mierea şi zahărul vanilat şi se pudrează cu scorţişoară. Se serveşte cald.