Main menu

header

de Elena Şerban

Bogate în fosfor, calciu, vitaminele A, C, E şi niacină (B3), bananele reprezintă una dintre cele mai sănătoase gustări. De asemenea, conţinutul important de potasiu face ca numai două fructe pe zi să asigure întreaga cantitate necesară din acest mineral, esenţială unei bune funcţionări corespunzătoare a organismului. Vă prezentăm câteva reţete cu banane, de la deserturi răcoritoare până la... grătar.

Piure cu iaurt
Pasaţi două-trei banane (proaspete sau decongelate). Adăugaţi puţină miere, un iaurt simplu şi un vârf de cuţit cu scorţişoară. Introduceţi în blender pentru 30-40 de secunde.

Îngheţată sănătoasă
În zilele fierbinţi de vară, îngheţata constituie un desert excelent. Încercaţi însă să vă preparaţi acasă o delicatesă răcoritoare, dar şi sănătoasă. Aveţi nevoie de două banane şi de două linguri cu lapte, care se amestecă într-un blender, şi de 30 de minute de răbdare, atât timp cât preparatul stă în congelator. Puteţi pasa alături de banane o mână cu fructe de pădure (afine, zmeură, mure, fragi). Gustul obţinut va întrece orice altă îngheţată din comerţ.

Spumă
Puneţi într-un blender trei-patru banane bine coapte. După un minut, combinaţi-le cu 200 g frişcă, o linguriţă cu suc de lămâie şi o linguriţă cu miere. Amestecaţi din nou uşor, de data aceasta cu telul. Apoi introduceţi în frigider timp de două-trei ore. Înainte de a servi puteţi orna cu stafide sau cu fulgi de nuci.

Milkshake
Din ingredientele pe care le aveţi în casă, mai ales dacă sunt şi copii mici în familie, puteţi prepara un milkshake sănătos şi plin de energie. Aveţi nevoie de 250 ml lapte integral, o banană foarte coaptă, un vârf de cuţit de pudră de cacao sau de scorţişoară (la alegere) şi o linguriţă cu unt de arahide (nu e obligatoriu). Puneţi în blender laptele şi banana tăiată felii. Când s-au pasat şi s-au mixat suficient, adăugaţi celelalte ingrediente. Milkshake-ul se consumă fie rece, fie la temperatura camerei, după preferinţe.

Un grătar inedit
Vara, distracţia preferată a multor persoane este mersul la iarbă verde, care include, de cele mai multe ori, un grătar. Vă propunem ca, în afară de numeroasele tipuri de carne pe care le puneţi pe jar, să încercaţi şi trei-patru banane. Aşezaţi fructele pe grătar şi întoarceţi-le pe ambele părţi. Când coaja e cafenie în totalitate, acestea sunt gata. Descojiţi partea superioară şi puneţi în interior, pe banana friptă, un pic de miere şi o linguriţă cu nuci măcinate (sau orice fel de fructe lemnoase - migdale, alune, fistic). Se consumă direct din coajă, cu linguriţa.

Congelate
Chiar dacă bananele se găsesc la toate magazinele, încercaţi să congelaţi câteva fructe. Veţi fi plăcut surprinşi şi veţi dori să repetaţi procedura. În urma congelării, textura şi gustul se modifică radical, însă proprietăţile rămân aceleaşi. Cele mai bune banane pentru congelare sunt cele coapte, cu coaja acoperită de pete maronii. Procedura este simplă: descojiţi fructele şi tăiaţi-le în felii transversale, puneţi-le în pungi mici şi introduceţi-le în congelator. Apoi, ori de câte ori simţiţi nevoia de ceva dulce, decongelaţi-le şi turnaţi peste ele sirop de ciocolată neagră. Puteţi adăuga, pentru un răsfăţ culinar, nuci măcinate, stafide sau curmale. Gustul? Desăvârşit!

Excelente pentru copii

Copiii apreciază peste măsură gustul delicat şi textura uşor catifelată a bananelor, iar părinţii le fac pe plac, mulţi dintre cei mici consumând cel puţin o banană pe zi. Lucru foarte bun pentru sănătatea lor viitoare, afirmă oamenii de ştiinţă. Astfel, mai multe studii au arătat că în special micuţii care mănâncă frecvent banane de la vârsta de 2 ani sunt cu peste 50% mai protejaţi de leucemie. De asemenea, consumul regulat de banane ajută şi în funcţionarea rinichilor, protejează de ulcer, întăreşte oasele şi creşte acuitatea vizuală.

Sfat! Nu exageraţi cu numărul de banane mâncate zilnic! Riscaţi să faceţi supradoză de potasiu, care se manifestă prin deshidratare, oboseală şi bătăi neregulate ale inimii.

Pont! Banana oferă, pe lângă o cantitate mare de energie, şi destul de multe calorii (aproximativ 100). Cu toate acestea, persoanele care vor să slăbească nu trebuie să renunţe să mai consume banane, deoarece aceste fructe taie apetitul şi, în plus, asigură o senzaţie de saţietate vreme îndelungată.