Main menu

header

14-02-1de Ana Trifan

Gwyneth Paltrow e frumoasă, e celebră la Hollywood, are doi copii care-i ocupă mult timp, însă toate acestea nu o fac să ocolească bucătăria, deoarece gătitul e una dintre pasiunile sale. Şi nu se mulţumeşte doar să facă mâncăruri după reţete clasice, ci şi inventează. Ca urmare, a scos o carte de bucate, cu 150 de reţete, care e apreciată atât de specialiştii în arta culinară, cât şi de publicul larg. Mai ales că reţetele sale sunt simple, iar actriţa propune la fiecare şi diferite variante, în funcţie de preferinţele alimentare ale celui care le găteşte. Ca să vă convingeţi că Gwyneth Paltrow este o bucătăreasă pricepută, nu trebuie decât să încercaţi cel puţin una dintre recomandările următoare, publicate în cartea sa de bucate.

Macaroane cu brânză
Ingrediente: 400 g macaroane, 250 g mascarpone, 1 praf de nucşoară, 1,5 cană cu parmezan ras, 1/2 cană cu lapte, 1/2 cană cu pesmet, 2 linguri cu unt nesărat, sare şi piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180°C. Într-o oală mare fierbeţi macaroanele cu două minute mai puţin decât spun indicaţiile de pe pachet. Între timp amestecaţi mascarpone şi o cană cu parmezan într-o cratiţă, la foc mic, până când brânzeturile se topesc (circa două minute). Adăugaţi laptele, praful de nucşoară, sare şi piper după gust şi ţineţi sosul obţinut cald, pe o flacără foarte mică sau pe plită. Scurgeţi pastele şi amestecaţi-le cu sosul obţinut. Într-un bol amestecaţi jumătatea de cană cu parmezan rămasă şi pesmetul. Puneţi macaroanele amestecate cu sos într-un vas pentru cuptor şi presăraţi deasupra amestecul de parmezan şi pesmet, plus untul. Daţi la cuptor şi coaceţi timp de un sfert de oră.

Pui chinezesc
Ingrediente: 4 piepturi de pui dezosate şi tăiate cubuleţe, 2 linguri cu mălai, 2 linguri cu ulei, 1/4 cană cu usturoi, 1/4 cană cu ghimbir curăţat şi tăiat fin, 1/2 cană cu ceapă verde tăiată fin, 1/2 cană cu oţet de vin, 1/2 cană cu zahăr brun (nerafinat, dacă e posibil), 2 linguri cu sos de soia, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: amestecaţi cuburile din piept de pui cu mălaiul, un praf de sare şi puţin piper. Încălziţi uleiul într-o cratiţă, la foc mediu şi apoi puneţi usturoiul, ghimbirul, ceapa verde şi căliţi timp de un minut. Adăugaţi puiul şi mai ţineţi cinci minute pe foc, amestecând din când în când. Adăugaţi oţetul, zahărul şi cinci-şase boabe de piper negru. Fierbeţi la foc iute timp de trei minute sau până când zahărul s-a caramelizat şi amestecul e lipicios, cu o culoare maronie. Adăugaţi sosul de soia, mai fierbeţi un minut şi serviţi imediat.

Prăjiturele cu ciocolată
Ingrediente: 2 căni cu făină, 1 linguriţă cu praf de copt, 1 cană cu unt (226 g) ţinut la temperatura camerei, 3/4 cană cu zahăr alb, 3/4 cană cu zahăr brun, 1 linguriţă cu apă, 1 linguriţă cu extract de vanilie, 2 ouă mari, 2 căni cu fulgi de ciocolată şi un praf de sare.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180°C. Într-un castron mare amestecaţi făina, praful de copt şi sarea. În alt castron bateţi untul cu o lingură de lemn, până devine moale şi fin, apoi puneţi peste el cele două feluri de zahăr. Adăugaţi apa, vanilia şi ouăle bine bătute peste unt. Amestecaţi bine şi începeţi să turnaţi treptat făina din celălalt castron. Când aţi obţinut un aluat omogen adăugaţi fulgii de ciocolată. Tapetaţi o tavă cu hârtie de copt, luaţi din aluat câte o lingură şi puneţi în aceasta, lăsând spaţiu de 3-4 cm între prăjiturele. Puneţi altă hârtie de copt deasupra şi apoi introduceţi tava în cuptor. Coaceţi timp de cinci minute, apoi întoarceţi prăjiturelele pe cealaltă parte şi mai coaceţi cinci minute.

Delicatese pentru cei mici

Gwyneth Paltrow are doi copii, un băieţel, Moses, şi o fetiţă pe care o cheamă Apple (măr). Actriţa a mărturisit că le găteşte chiar ea copiilor şi a publicat două dintre reţetele lor preferate.

„Beţişoare” caramelizate din legume
Ingrediente: morcovi, cartofi, rădăcină de ţelină, 1 lingură cu ulei de măsline şi sirop de arţar (ingredientele se vor potrivi în funcţie de preferinţele copilului).
Mod de preparare: spălaţi şi curăţaţi legumele şi tăiaţi-le sub formă de „beţişoare” mai groase. Puneţi-le într-un vas pentru cuptor, adăugaţi peste ele uleiul de măsline şi introduceţi în cuptor timp de 20 de minute. Scoateţi apoi tava, turnaţi deasupra sirop de arţar şi introduceţi din nou în cuptor timp de zece minute sau până când capătă culoarea de caramel. Aceste „beţişoare” se mănâncă numai cu mâna şi pot fi oricând o gustare delicioasă pentru cei mici.

Orez brun
Ingrediente: 1 cană cu orez brun fiert (preparat din 1,5 cană cu lapte de orez neîndulcit) şi legumele preferate ale copilului.
Mod de preparare: puneţi într-un blender orezul fiert cu lapte de orez şi amestecaţi până devine un piure. Preparaţi la abur legumele preferate ale copilului (morcovi, broccoli, mazăre şi altele) şi potriviţi cantităţile în funcţie de ce-i place mai mult micuţului. Când acestea sunt gata pasaţi-le şi amestecaţi-le cu orezul. Piureul acesta poate fi ţinut în frigider chiar şi o săptămână, ne asigură vedeta.