Main menu

header

17-02-1de Ana Trifan

Pe Eva Longoria o cunoaşteţi mai ales din serialul „Neveste disperate”. Dacă pe micul ecran frumoasa actriţă de origine mexicană joacă rolul unui fost fotomodel care stă prost la capitolul talente de gospodină, în viaţa reală, nu numai că e preocupată de gătit, dar a scos şi o carte cu reţetele sale. În „Bucătăria Evei”, actriţa a adunat reţete mexicane care se gătesc în mod tradiţional la ea în familie şi pe care le-a învăţat de la mamă, mătuşi sau bunici. De asemenea, Eva Longoria a apărut în mai multe show-uri celebre din SUA şi a gătit în direct.

Spaghete cu roşii
Ingrediente: 250 g spaghete, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/4 ceapă de mărime medie, 3-4 căţei de usturoi, busuioc proaspăt, 1 conservă de roşii întregi în suc, 1 cană cu suc de roşii, 2 linguri cu parmezan ras, piper negru şi sare.
Mod de preparare: fierbeţi pastele în apă clocotită cu puţină sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Scoateţi-le apoi şi scurgeţi-le. Separat, într-o cratiţă, încălziţi uleiul şi căliţi ceapa şi usturoiul tăiate fin, câteva frunze de busuioc, sare şi piper. Adăugaţi roşiile (sfărâmaţi-le pe cele întregi) şi sucul de roşii. Lăsaţi pe foc mic circa cinci minute şi apoi puneţi acest sos peste paste. Adăugaţi frunze proaspete de busuioc şi parmezanul ras.

Pui iute
Ingrediente: 4 fileuri de piept de pui, 1 ceapă mare tăiată în patru, 1 căţel de usturoi pisat şi 1 ardei iute.
Mod de preparare: într-o cratiţă mare puneţi pieptul de pui, ceapa, usturoiul şi ardeiul tăiat mărunt. Adăugaţi apă rece cât să le acopere şi aduceţi la fierbere timp de 20 de minute, la foc mic (sau până când observaţi că s-a făcut carnea). Scoateţi pe un platou pieptul de pui şi serviţi cu salată verde.

Orez mexican
Ingrediente: 1,5 cană cu orez, 1 ceapă mare, 5 căţei de usturoi mărunţiţi, 2 linguri cu ulei vegetal, 2,5 căni cu zeamă de pui, 1/4 cană cu suc de roşii, sare şi piper.
Mod de preparare: încălziţi uşor uleiul într-o cratiţă. Adăugaţi ceapa tăiată mărunt şi usturoiul şi căliţi-le timp de un minut. Puneţi şi orezul şi căliţi pentru alte şase-opt minute, amestecând din când în când. E gata când boabele au căpătat un aspect auriu. Turnaţi zeama de pui, sucul de roşii, sarea şi piperul. Aduceţi la fierbere, apoi acoperiţi cratiţa cu un capac. Orezul trebuie să fiarbă timp de 30 de minute sau până când a absorbit tot lichidul. Dacă în timpul fierberii tinde să se ardă, dar nu e gata, mai adăugaţi zeamă de pui. Nu amestecaţi în timpul fierberii, pentru că boabele se sparg şi orezul va deveni lipicios! Când e gata luaţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi acoperit între zece minute şi o oră înainte de a servi.

Prăjitura cu morcov a mamei
Această prăjitură este una dintre preferatele actriţei.
Ingrediente: 2 căni cu făină, 2 linguriţe cu praf de copt, 1 linguriţă cu bicarbonat, 1 linguriţă cu sare, 1,5 cană cu ulei, 2 căni cu zahăr, 4 ouă mari, 3 căni cu morcovi curăţaţi şi daţi pe răzătoare (circa 5 bucăţi). Pentru glazură: 400 g cremă de brânză, 2 linguri cu unt nesărat, 500 g zahăr pudră şi 2 linguriţe cu vanilie.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul şi ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă rotundă. Într-un castron amestecaţi făina, praful de copt, bicarbonatul şi sarea. Separat, în alt castron, amestecaţi bine zahărul şi uleiul. Adăugaţi ouăle şi bateţi până când zahărul e dizolvat total. Turnaţi amestecul în castronul cu făină şi amestecaţi bine, încorporând treptat morcovii. Când compoziţia s-a uniformizat, puneţi-o în tavă şi coaceţi la cuptor timp de circa 45 de minute ori până când devine uşor aurie. Scoateţi din tavă, lăsaţi să se răcească şi apoi introduceţi-o în frigider. Pentru glazură bateţi crema de brânză cu untul până obţineţi o compoziţie pufoasă. Adăugaţi, treptat, câte o cană cu zahăr. Puneţi şi vanilia şi bateţi până când rezultă o cremă foarte fină. Turnaţi această glazură peste prăjitura cu morcovi răcită, apoi introduceţi din nou în frigider până la servire.

Prăjiturele „Pan de Polvo”
Acesta este un desert tradiţional mexican, care se prepară în special la nunţi.
Ingrediente: 2 beţe de scorţişoară, 2 şi 1/4 căni cu făină, 2 linguriţe cu praf de copt, 1 praf de sare, 1 pachet de unt, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1/2 cană cu zahăr plus alte 2 linguri pline şi 2 linguriţe cu scorţişoară măcinată.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 160°C. Puneţi într-o cratiţă o cană şi jumătate cu apă şi fierbeţi beţele de scorţişoară, ca pentru un ceai. Scoateţi-le apoi şi lăsaţi lichidul să se răcească, apoi păstraţi-l în frigider. Într-un bol amestecaţi făina, praful de copt şi sarea. În alt bol bateţi untul cu vanilia, jumătatea de cană cu zahăr şi un sfert de cană cu „ceaiul” de scorţişoară răcit. Turnaţi apoi peste amestecul de făină. Frământaţi bine şi apoi întindeţi aluatul într-o foaie cu grosime de 1-2 cm. Tăiaţi forme rotunde, introduceţi-le în cuptor şi coaceţi-le timp de 15 minute ori până observaţi că se fac uşor maronii. Pe o farfurie întinsă amestecaţi cele două linguri cu zahăr şi scorţişoara măcinată. Prăjiturelele proaspăt scoase din cuptor se dau prin amestecul de zahăr şi scoţişoară şi apoi se servesc.

Limonadă de mentă
Actriţa recomandă această limonadă pentru zilele calde, ca băutură răcoritoare. Dacă vreţi să o transformaţi într-un cocteil, ajunge să adăugaţi puţină votcă.
Ingrediente: 1/2 cană cu zahăr, 1/4 cană cu apă clocotită, sucul de la 4 lămâi şi frunze de mentă. Pentru servire: cuburi de gheaţă şi frunze de mentă proaspătă.
Mod de preparare: puneţi zahărul în apa clocotită şi amestecaţi până când se dizolvă. Puneţi în blender frunzele de mentă. Turnaţi piureul obţinut şi zeama de la lămâi peste apa amestecată cu zahăr şi adăugaţi apă rece cât pentru trei-patru porţii. Turnaţi în pahare şi ornaţi cu frunze proaspete de mentă.