Main menu

header

de Ana Trifan

Când gătiţi v-aţi obişnuit să puneţi ceapă şi usturoi în fripturi, tocăniţe, în salate sau în sosuri. Bucătari mai îndrăzneţi însă le-au descoperit şi alte întrebuinţări acestor legume, unele dintre ele greu de imaginat, astfel că le-au combinat în deserturi şi chiar în cocteiluri. Vă prezentăm câteva reţete cu care vă veţi uimi musafirii şi îi veţi face să se întrebe ce ingredient-minune aţi folosit ca să obţineţi un gust atât de savuros.

Gem de ceapă
Gemul de ceapă se face şi în România, în special în zona Transilvaniei, unde este considerat un preparat tradiţional.
Ingrediente: 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu unt, 1/4 cană cu zahăr brun, 1/4 cană cu zahăr alb, 4 căni cu ceapă curăţată şi tocată fin, 1/4 linguriţă cu sare, un vârf de cuţit cu piper alb, 1/2 cană cu oţet din vin alb şi 1/2 linguriţă cu chimen.
Mod de preparare: puneţi o cratiţă pe foc şi încălziţi în ea untul şi uleiul, până când untul se topeşte. Adăugaţi treptat zahărul brun şi cel alb, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până când compoziţia capătă consistenţa unui sirop gros (circa zece minute). Adăugaţi ceapa, sarea şi piperul şi ţineţi pe foc timp de cel puţin un sfert de oră, până când ceapa devine aurie. Adăugaţi oţetul şi chimenul şi amestecaţi bine. Lăsaţi pe foc mediu timp de 30 de minute, amestecând des, până când compoziţia se îngroaşă. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Puneţi în recipiente care se închid ermetic şi ţineţi în frigider timp de cel puţin trei săptămâni înainte de a servi gemul. Se poate consuma cu biscuiţi, cu cremă de brânză ori ca sos la fripturi.

Marmeladă de ceapă roşie şi merişoare
Ingrediente: 500 g merişoare, 500 g ceapă roşie feliată, 2 linguri cu ulei măsline, zeama de la o portocală, 140 g zahăr brun, 1/2 linguriţă cu cuişoare şi 100 ml vin roşu.
Mod de preparare: încălziţi uleiul şi căliţi ceapa timp de cinci minute. Adăugaţi zeama de la portocală, zahărul, vinul şi cuişoarele care trebuie să fie pisate. Fierbeţi pe foc mic timp de trei sferturi de oră. Adăugaţi apoi merişoarele şi mai fierbeţi 20 de minute. Puneţi marmelada în vase care se închid ermetic şi păstraţi la frigider până serviţi.

Cocteil cu usturoi
Aceasta este reţeta clasică după care se prepară „Martini”, numai că măslinele se înlocuiesc cu usturoi.
Ingrediente: 100 ml gin, 1/2 linguriţă cu vermut sec, 1 cană cu cuburi de gheaţă, 1 măslină umplută cu usturoi şi căţei de usturoi murat.
Mod de preparare: amestecaţi bine ginul, vermutul şi cuburile de gheaţă. Turnaţi într-un pahar de cocteil şi garnisiţi cu măslina şi căţeii de usturoi murat.

Îngheţată cu usturoi
Acest desert este mândria mai multor restaurante americane, britanice şi asiatice, iar clienţii s-au declarat încântaţi de cât de răcoritor şi de plăcut poate fi. Reţeta următoare e mândria restaurantului Stinking Rose, din San Francisco.
Ingrediente: 3 căni cu lapte integral, 1/2 linguriţă cu usturoi proaspăt tocat, 25 g vanilie, 1 cană cu frişcă, 1,5 cană cu zahăr şi 9 gălbenuşuri.
Mod de preparare: puneţi laptele, usturoiul şi vanilia într-o cratiţă. Aduceţi la fiert, apoi luaţi de pe foc. Într-un castron bateţi frişca cu zahărul şi gălbenuşurile. Începeţi să turnaţi peste această compoziţie pe cea cu lapte, vanilie şi usturoi, amestecând continuu. Turnaţi toată compoziţia rezultată într-o cratiţă şi puneţi-o pe aragaz, la foc mic, amestecând până când începe să se îngroaşe, încât să se prindă de spatele lingurii (10-15 minute). Puneţi cratiţa într-un castron cu gheaţă, până se răceşte, apoi introduceţi în frigider ca să îngheţe.

Budincă de orez usturoiată
Ingrediente: 1/2 kg curmale, 3,5 litri lapte, 4 căni de orez, 5 căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi mărunt.
Mod de preparare: puneţi laptele la foc mic, până dă în fiert. Ca să împiedicaţi să se prindă de cratiţă, înainte să turnaţi laptele, ungeţi pereţii vasului cu puţin unt. Când a dat în fiert, adăugaţi usturoiul şi mai ţineţi la foc mic cel puţin 20 de minute, amestecând des. Strecuraţi apoi şi puneţi laptele din nou în cratiţă. Adăugaţi orezul şi ţineţi pe foc mic, până când s-a fiert. Nu amestecaţi! Lăsaţi să se răcească şi apoi serviţi cu iaurt şi curmale.