Main menu

header

de Cristina Tache

Creveţii sunt cele mai des întâlnite crustacee. Pe lângă gustul lor exotic, aceştia sunt şi o sursă de elemente nutritive. În general, sunt potriviţi pentru salate, sosuri şi aperitive, dar se pot pregăti şi separat. Vă propunem câteva reţete pentru un meniu mai puţin obişnuit, dar foarte gustos.

În whisky
Ingrediente: 500 g creveţi, 1/2 cană cu ulei de măsline, ardei iute pisat şi un păhărel cu whisky.
Mod de preparare: creveţii cruzi, necurăţaţi, se prăjesc în uleiul de măsline, până capătă o culoare rozalie. Se adaugă ardeiul iute şi paharul cu whisky. Se lasă încă două minute şi se servesc fierbinţi.

La grătar, cu lapte de cocos
Ingrediente: 20 de creveţi mari (aproximativ 1 kg), sare, piper, ulei vegetal pentru a unge creveţii şi 2 linguri cu busuioc tocat. Pentru sos: 3 linguri cu ulei vegetal, 2 linguri cu ceapă verde tocată mărunt, 2 linguriţe cu iarbă lămâioasă mărunţită, 1 linguriţă cu usturoi pisat, 2 linguri cu praf de curry, 500 g lapte de cocos, 1 lingură cu frunze de coriandru tocate mărunt, 1,5 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu sos pentru peşte, 1 linguriţă cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu sare şi 2 căţei de usturoi întregi.
Mod de preparare pentru sosul de curry: se încălzeşte uleiul într-o cratiţă la flacără mare. Se adaugă ceapa verde, iarba lămâioasă şi usturoiul şi se sotează timp de două-trei minute. Se adaugă laptele de cocos, coriandrul, zahărul, sosul pentru peşte, sucul de lămâie, sarea şi căţeii de usturoi întregi. Se dă amestecul în clocot, apoi se reduce flacăra şi se lasă să fiarbă la foc mic încă cinci minute, până se îngroaşă. Când sosul este gata se lasă deoparte. Creveţii se condimentează cu sare şi piper, se ung cu puţin ulei şi se pun pe grătar. Se frig timp de opt-zece minute, până capătă o culoare rozalie, întorcându-se din când în când. Pentru a servi, se toarnă puţin sos pe farfurie, se aşază creveţii deasupra şi se presară busuiocul tocat. Se servesc cu sosul rămas.

Cu spaghete
Ingrediente: 1/2 cană cu unt, 2 căţei de usturoi pisaţi, 1 linguriţă cu boabe de piper zdrobite, 1 linguriţă cu ulei picant de chilli, 1/4 cană cu frunze de coriandru proaspete tocate sau 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat, 500-600 g creveţi decorticaţi, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper, 300 g spaghete fierte şi 3/4 cană cu parmezan.
Mod de preparare: într-o cratiţă se amestecă untul, usturoiul pisat, boabele de piper zdrobite şi uleiul de chilli. Se fierbe la foc mic până se topeşte untul, iar usturoiul începe să sfârâie. Se ia cratiţa de pe foc şi se pune coriandrul. Creveţii se aşază pe patru-cinci ţepuşe pentru frigărui. Se ung cu ulei de măsline, sare şi piper, se aşază pe grătar sau pe grill şi se frig patru-cinci minte până capătă o culoare rozalie. Apoi se scot de pe ţepuşe, se combină cu sosul de unt şi de usturoi, cu pastele calde şi cu parmezanul ras. Se servesc fierbinţi.

Salată cu ţelină
Ingrediente: 450-500 g de creveţi curăţaţi şi decorticaţi, fierţi, 1 cană cu ţelină tăiată cubuleţe mici, 1 morcov mare dat prin răzătoare, 1/2 cană cu ceapă tocată mărunt, 2 ouă fierte tare tăiate cubuleţe, 3/4 cană cu maioneză, sare şi piper.
Mod de preparare: într-un bol mare se combină creveţii, ţelina, morcovul ras, ceapa, ouăle şi maioneza. Se asezonează cu sare şi piper şi se introduce în frigider timp de 10-15 minute.

Cu sos caramelizat
Ingrediente: 200 g de creveţi decorticaţi, 4 linguri cu vin alb, 1 lingură cu muştar Dijon (cu seminţe), 1 lingură cu miere şi 1 linguriţă cu sos de soia.
Mod de preparare:
se combină muştarul cu vin. Într-o tigaie se adaugă creveţii, muştarul amestecat cu vin, mierea şi, la final, sosul de soia. Se lasă două-trei minute până se caramelizează sosul. Se servesc imediat.

Trucuri

- Când îi cumpăraţi, creveţii trebuie să fie încă îngheţaţi, cu cochiliile pe ei;
- Nu îi gătiţi prea mult, pentru că îşi pierd aroma;
- Verificaţi dacă sunt gata tăind unul în jumătate. În cazul în care carnea este opacă în totalitate este gata;
- Nu scoateţi cochiliile, pentru că acestea protejează carnea delicată şi adaugă aromă mâncării;
- Creveţii mici sunt gata foarte repede. Pentru cei de dimensiune medie sunt necesare două-trei minute, iar cei mari au nevoie de până la cinci minute.