Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Unul dintre cele mai uşoare preparate dulci este checul. Ne salvează de fiecare dată când avem musafiri neanunţaţi sau atunci când timpul nu ne permite să preparăm ceva laborios. Dar pe cât de simplă este reţeta, pe atât de diversificată o putem face noi, tocmai pentru că ingredientele de bază ne permit adăugarea altora cum ar fi: nuci, stafide, fructe zaharisite, migdale, smochine, coajă de lămâie sau de portocală, rahat, smântână şi altele, în combinaţii care să fie pe placul tuturor. Vă oferim câteva exemple pentru a transforma banalul chec într-un desert care vă poate uimi musafirii.

Chec alb-negru
Ingrediente: un pahar cu zahăr pudră, 3 ouă, un pahar cu caimac sau 1/2 pahar cu lapte şi 1/2 pahar cu ulei, 250 g de făină, un vârf de cuţit cu bicarbonat, coaja rasă de la o lămâie, un pachet zahăr vanilat, unt şi o lingură cu cacao.
Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă caimacul în care s-a desfăcut bicarbonatul, mirodeniile şi, la sfârşit, făina. Se toarnă 3/4 din compoziţie într-o formă de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Restul de aluat se colorează cu cacao şi se pune peste compoziţia din formă, apăsând cu lingura adânc din loc în loc, pentru a amesteca uşor cele două culori. Se coace în cuptor, la foc potrivit, primele 30 de minute, după care se continuă coacerea la foc mic încă 30 de minute. Dacă se rumeneşte deasupra prea repede se acoperă cu hârtie albă. Se răstoarnă cu grijă şi, în timp ce se răceşte, se întoarce de pe o parte pe alta. Se pudrează cu zahăr vanilat. Se taie felii subţiri după una-două ore.

Din albuşuri
Ingrediente: 7 albuşuri, 7 linguri cu zahăr pudră, 7 linguri rase cu făină, un pahar şi un sfert cu nuci (tăiate pe lung), unt şi un pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: albuşurile se bat spumă. Se pune zahărul şi se amestecă din nou până când se întăreşte spuma, după care se adaugă vanilia, nucile şi făina. Se pune într-o formă de chec unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace la foc potrivit 30-35 de minute.

Cu lămâie
Ingrediente: 6 ouă, 150 g unt, 150 g făină, 300 g zahăr, un vârf de cuţit cu bicarbonat şi coajă rasă şi zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se freacă zahărul cu untul şi gălbenuşurile până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă coaja de lămâie, bicarbonatul stins cu câteva picături de zeamă de lămâie, făina, iar la sfârşit albuşurile bătute spumă. Se coace, într-o formă de chec unsă cu unt şi presărată cu făină, la foc potrivit, 30-35 de minute.

Chec fin
Ingrediente: 4 ouă, 250 g zahăr, 250 g unt, 350 g făină, 250 g rahat divers colorat şi un pachet zahăr vanilat.
Mod de preparare: se bat ouăle întregi cu zahărul până se obţine o spumă tare. Se adaugă vanilia şi untul (ţinut 30 de minute la temperatura camerei) şi se amestecă totul în continuare, până când compoziţia devine din nou spumoasă. Se presară apoi făina, în ploaie, bătând energic cu telul. La sfârşit se pun bucăţile de rahat tăiate în patru şi date prin făină pentru a nu se lăsa în timpul coptului. Compoziţia se toarnă într-o formă de chec tapetată cu hârtie albă unsă cu unt. Se coace în cuptor, la foc iute, timp de 15-20 de minute, apoi potrivit şi spre sfârşit mic aproximativ o oră. Dacă este necesar, în timpul coptului se pune deasupra o hârtie albă ca să nu se rumenească prea repede. Acest chec este foarte gustos şi se poate păstra una-două săptămâni.

Cu smântână
Ingrediente: 400 g zahăr pudră, 6 ouă, 100 g unt, 325 g făină, 200 g smântână, un pachet praf de copt, un vârf de cuţit cu bicarbonat, coajă de lămâie şi un pachet zahăr vanilat.
Mod de preparare: se freacă spumă untul cu zahărul. Se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând bine după fiecare şi făina care a fost amestecată cu praful de copt şi cernută de două-trei ori. Se adaugă apoi bicarbonatul, amestecat cu smântâna, aromele şi la sfârşit se încorporează, încet, albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia în forma unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace la foc potrivit aproximativ 40 de minute şi 10-15 minute la foc mic.

Chec economic
Ingrediente: un ou, un pahar cu zahăr tos, un pahar cu smântână, 2 pahare cu făină, un pachet cu praf de copt, un pachet zahăr vanilat, nuci, unt, şi rahat.
Mod de preparare: se bat cu telul oul întreg, zahărul şi smântâna. Se adaugă făina cernută cu praful de copt şi cu vanilia. La sfârşit se încorporează rahat divers colorat şi nuci tăiate fâşii subţiri (cantităţile sunt după apreciere). Se toarnă aluatul într-o formă de chec unsă cu unt sau cu ulei şi presărată cu făină. Se coace în cuptor, la foc potrivit, 50-60 de minute. Înainte de a se răci se pudrează cu zahăr vanilat.

Chec glazurat
Ingrediente pentru aluat: 150 g unt, 300 g zahăr pudră, 8 albuşuri, 200 g făină, coaja rasă şi zeama de la o lămâie. Pentru glazură: 2 linguri cu zahăr, 2 linguri cu lapte, o lingură cu cacao şi 20 g unt.
Mod de preparare: se freacă untul cu zahărul, zeama şi coaja de lămâie, până când se obţine o compoziţie spumoasă şi uşoară, în care se încorporează jumătate din albuşurile bătute spumă. Se adaugă făina şi, la sfârşit, restul de albuş. Se toarnă totul într-o formă de chec tapetată cu hârtie. Se coace la foc potrivit aproximativ 30 de minute, apoi la foc mic încă 30 de minute. În timp ce se coace checul se acoperă forma cu hârtie ca să nu se rumenească prea tare. Se pudrează cu zahăr vanilat sau, după ce se răceşte, se îmbracă în glazură. Pentru a prepara glazură se amestecă ingredientele şi se fierb la foc mic până se îngroaşă compoziţia. Se toarnă imediat peste chec şi se întinde repede cu cuţitul.

Cu ciocolată
Ingrediente: 8 ouă, 250 g zahăr pudră, 4 linguri cu făină, 120 g nuci (tăiate cu cuţitul), 60 g ciocolată topită pe aburi, unt şi un pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă împreună cu zahărul şi cu ciocolata călduţă până când se îngroaşă compoziţia. Se adaugă făina, vanilia, nucile şi se amestecă uşor. La sfârşit se încorporează albuşurile bătute spumă. Compoziţia se pune într-o formă de chec unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace în cuptor, la foc potrivit, 30-35 de minute. Se pudrează cu zahăr.

Cu fructe
Ingrediente: 200 g unt, 3 ouă, 100 g zahăr, 200 g făină, o linguriţă cu amoniac, 200 g stafide, 50 g curmale, 50 g smochine, 50 g migdale sau nuci, 100 g fructe zaharisite, un pahar cu rom, o linguriţă rasă cu scorţişoară, lapte şi 2 cuişoare pisate mărunt.
Mod de preparare: toate fructele se taie mărunt şi se lasă peste noapte în rom să se macereze. Untul, împreună cu gălbenuşurile şi cu zahărul se bat cu telul până se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă amoniacul dizolvat în una-două linguriţe cu lapte, mirodeniile şi fructele. La sfârşit se încorporează făina şi albuşurile spumă. Se coace într-o formă de chec tapetată cu hârtie albă şi unsă cu unt, la foc potrivit, timp de 25-30 de minute, apoi la foc mic aproximativ o oră. După ce se răceşte se înveleşte în pergament şi se ţine la rece.