Main menu

header

de Ana Trifan

Hiperaciditatea gastrică este un simptom neplăcut, cauzat de existenţa unui dezechilibru între mecanismele de secreţie a acidului în stomac şi mecanismele de protecţie a acestuia. Persoanele care suferă de aceasta trebuie să uite de citrice, roşii, ardei iute sau piper, dar şi de deserturile cu multă ciocolată sau de alcool. Totuşi, în cazul în care cunoaşteţi modurile corecte de preparare a hranei nu va fi nevoie să sacrificaţi gustul alimentelor pentru a vă simţi bine după o masă.

Atenţie la sucul de lămâie!
Chiar dacă fructele proaspete sunt foarte sănătoase, unele dintre ele provoacă mai multă aciditate decât altele. Grepfrutul, lămâile şi portocalele sunt cele mai problematice, aşa că aveţi grijă cât consumaţi şi ce cantităţi folosiţi la prepararea felurilor de mâncare. Dacă aţi mâncat peşte şi deja vă deranjează stomacul, atunci hiperaciditatea poate să fi fost provocată de sucul de lămâie pe care l-aţi adăugat la el pentru a fi mai gustos. Data viitoare când gătiţi apelaţi la condimente precum seminţele de muştar, frunzele de dafin, busuioc, oregano sau rozmarin, pentru a da peştelui o aromă deosebită, prevenind în acelaşi timp apariţia hiperacidităţii.

Roşiile, duşmanul din umbră
Multă lume nu realizează că tomatele conţin foarte mult acid şi că uşoara salată de brânză cu roşii, consumată la prânz, poate fi de vină pentru neplăcerile apărute după aceea. Când alegeţi sau preparaţi o salată, puneţi mai multe verdeţuri şi mai puţine (sau deloc) roşii. De asemenea, evitaţi să adăugaţi suc de lămâie în salate şi nu uitaţi că şi pasta de tomate, bulionul, sosurile diverse sau ketchup-ul conţin roşii, ceea ce vă va aduce aceleaşi neplăceri. Evitaţi sosurile pe bază de lămâie sau de sare de lămâie!

Interzis la ardei iuţi, boia şi piper
Cel mai important factor în hiperaciditate sunt, de obicei, produsele iuţi. Mulţi oameni preferă mâncărurile piperate. Dacă aveţi această preferinţă şi dacă apelaţi în mod curent la boia şi ardei iuţi pentru a găti, trebuie să ştiţi că tocmai v-aţi încurajat hiperaciditatea. Uitaţi de toate aceste condimente şi folosiţi, în schimb, cât mai mult mărar, pătrunjel şi busuioc.

Grătar, în loc de prăjeli
Carnea slabă vă va ajuta să nu aveţi atât de multe probleme cu aciditatea, în timp ce cărnurile grase vor stimula hiperaciditatea. Dar nu numai tipul de carne pe care îl folosiţi este important, ci şi modul în care gătiţi. Încercaţi să înlocuiţi prăjelile cu grătarul, carnea fiartă sau preparată la aburi. Fileurile de carne slabă sunt puţin mai scumpe, dar gustul lor este mult mai bun, iar problemele provocate corpului vor fi diminuate atât în cazul hiperacidităţii, cât şi al sănătăţii, în general.

Nu preparaţi deserturi cu alcool!
Desertul este ceea ce mulţi aşteaptă cu nerăbdare şi poftă după o masă. Dacă aţi reuşit până acum să vă feriţi de hiperaciditate la felurile principale, nu este cazul să rataţi acest scop tocmai la final. Încercaţi să evitaţi folosirea unor cantităţi mari de ciocolată în prepararea desertului, aceasta fiind, în multe cazuri, responsabilă pentru hiperaciditate.
Deserturile preparate cu vin sau cu alte tipuri de alcool sunt, de asemenea, stimulatoare pentru hiperaciditate.

Mâncaţi din farfurii mai mici
Mare atenţie şi la cantitatea de mâncare consumată la o masă! Tradiţia românească spune că nu trebuie să laşi nimic în farfurie, iar dacă ţineţi neapărat să o urmaţi alegeţi o farfurie de dimensiuni mai mici. Nu uitaţi să reduceţi şi porţiile de mâncare! Nu veţi da prin asta dovadă de zgârcenie, ci de preocupare pentru sănătatea dumneavoastră. Încercaţi să mâncaţi des, dar puţin (trei mese principale şi două gustări pe zi) şi să mestecaţi mai mult şi mai încet. În acest fel, stomacul nu va fi dat peste cap de cantitatea prea mare de mâncare primită dintr-o dată, iar digestia va fi mai uşoară.
Consumaţi apă în timpul mesei şi lăsaţi tacâmurile jos după fiecare înghiţitură. Astfel, veţi putea observa din timp când începeţi să vă săturaţi. În acel moment trebuie să daţi deoparte farfuria din faţa dumneavoastră. Altfel, s-ar putea să tot continuaţi să mâncaţi, pentru simplu fapt că o aveţi la îndemână.

Pont! După masă nu uitaţi de ceaiurile care ajută la combaterea hiperacidităţii gastrice. Apelaţi cu încredere la plante precum gălbenele, coada-şoricelului, coriandru, fenicul, rădăcină de tătăneasă, troscot ori lemn-dulce.