Main menu

header

de Ana Trifan

Vine 1 Mai şi ar fi păcat să nu profitaţi pentru a merge la un grătar în aer liber cu familia sau cu prietenii. Vă prezentăm câteva reţete „de sezon”, ce pot fi preparate şi în casă în cazul în care plouă sau nu reuşiţi să vă organizaţi pentru o ieşire la iarbă verde.

Cheesburgeri
Ingrediente: 500 g carne tocată de vită şi de porc, 200 g caşcaval, un ardei gras, o lingură cu boia dulce sau iute, după preferinţe, oregano, frunze de mentă, câteva fire de pătrunjel, o ceapă, două linguri cu ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: ardeiul, ceapa, pătrunjelul şi frunzele de mentă se toacă fin şi se adaugă în carne. Se amestecă bine şi se pun uleiul şi condimentele: boiaua, oregano, sare şi piper după gust. Împărţiţi amestecul în zece bile, ca pentru chiftele. Aşezaţi-le pe o suprafaţă tare, puneţi deasupra un celofan, apoi un tocător din lemn, ca să le aplatizeze. Tăiaţi caşcavalul în felii subţiri. Puneţi feliuţe în mijlocul a cinci dintre „discurile” de carne obţinute, apoi acoperiţi ca la sandviş cu bucăţile rămase. Acoperiţi cheesburgerii cu o folie şi mai ţineţi-i puţin sub ceva greu, pentru ca elementele să se lipească între ele. Aveţi grijă ca marginile să fie unite, pentru a nu se scurge caşcavalul! Puneţi apoi cheesburgerii pe grătarul bine încins şi coaceţi până la cinci minute pe fiecare parte.

Crap la grătar
Ingrediente: un crap mare, un pahar cu vin alb, 5-6 căţei de usturoi, sare şi piper.
Mod de preparare: crapul se curăţă, se spală şi se taie felii, care vor fi apoi sărate şi piperate. Se stropesc cu un pic de vin, se pune peste ele usturoiul tăiat rondele fine şi se lasă timp de un sfert de oră. Se încinge şi se unge grătarul, apoi se aşază feliile de crap, stropindu-se cu vin cât timp se coc.

Macrou perpelit
Ingrediente: 4-5 bucăţi de macrou, 4-5 căţei de usturoi, 3 roşii, ulei de măsline, o ceapă mică şi foi de dafin.
Mod de preparare: macroul se curăţă, se spală şi se lasă să se zvânte. Roşiile se taie mărunt, ceapa şi usturoiul se toacă. Fiecare bucată de peşte va fi unsă, şi pe afară şi pe înăuntru, cu ulei, după care se va umple cu ceapa, cu usturoiul, cu roşiile şi cu câte o frunză de dafin. Se învelesc într-o folie de aluminiu şi se coc pe grătarul încins.

Frigărui de pui cu ardei şi ananas
Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat şi fără piele, un iaurt mare, un ardei gras, 200 g ananas proaspăt, 2 linguri cu zeamă de lămâie, coriandru, sare şi piper.
Mod de preparare: pieptul de pui şi ananasul se taie cubuleţe, iar ardeiul în forme pătrate. Amestecaţi iaurtul cu sucul de lămâie, sare, piper şi coriandru într-un bol. Turnaţi totul peste bucăţile de pui şi ţineţi la rece pentru un sfert de oră (frigider sau ladă frigorifică). Scoateţi şi începeţi să le puneţi pe ţepuşe, alternând bucăţile de pui cu cele de ananas şi de ardei. Încingeţi şi ungeţi grătarul, apoi puneţi frigăruile. În timp ce acestea se coc, turnaţi peste ele sosul de iaurt rămas.

Cotlete de porc în stil mexican
Ingrediente: cotlete de porc (câte unul de persoană), o ceapă mare, două legături de ridichi, câteva fire de pătrunjel, 3-4 ardei iuţi, 3-4 căţei de usturoi, sucul de la o lămâie mare, o lingură cu zahăr, cimbru, oregano, sare şi piper.
Mod de preparare: se face un sos din sucul de lămâie, peste care se adaugă ardeii iuţi care au fost curăţaţi de seminţe şi tocaţi foarte mărunt, usturoiul pisat, zahărul, o lingură cu oregano, una cu cimbru, sare, piper după gust. În acest sos se ţin cotletele cel puţin trei-patru ore. Se încinge şi se unge grătarul, se pun cotletele şi se coc cinci-şase minute pe fiecare parte. Între timp se toacă ceapa, se taie ridichile în felii fine şi se mărunţeşte pătrunjelul. Când cotletele sunt gata, se adaugă deasupra ceapa, ridichile şi pătrunjelul.

Aripioare fripte
Ingrediente: 1/2 kg aripioare, un pahar cu vin alb, 3-4 căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu oregano uscat şi o lingură cu ulei de măsline.
Mod de preparare: se face un sos din vin, usturoi pisat, boia, oregano, ulei, sare şi piper. Se pun aripioarele în acesta şi se introduc în frigider cel puţin o oră. Se încinge şi se unge grătarul, se pun aripioarele şi se coc. Se pot stropi din când în când cu vin.

Ciuperci cu telemea sau caşcaval
Ingrediente: 300 g ciuperci cu pălării mari, 2 linguri cu unt, 200 g caşcaval sau telemea tare şi busuioc.
Mod de preparare: se curăţă şi se spală bine ciupercile, se desprind codiţele, se ung cu unt pălăriile şi se umplu cu caşcavalul sau cu telemeaua date pe răzătoare. Se presară busuioc şi se coc pe grătarul încins.

Cartofi copţi
Ingrediente: 1 kg cartofi de mărime medie, 3-4 linguri cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, sare şi piper.
Mod de preparare: cartofii se taie pe jumătate şi se ung bine cu ulei de măsline. Se coc apoi pe grătarul încins. Când sunt gata se ung cu un sos făcut din usturoiul pisat, ulei de măsline, sare şi piper.

Sfat! Pe lângă ce veţi prepara la grătar, nu uitaţi să vă asiguraţi că aveţi pe masă şi legume pentru o salată uşoară (ridichi, ceapă verde, roşii, salată verde, dar şi căpşuni la desert).