Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Lămâia este un fruct des întâlnit în prepararea alimentelor, datorită aromei sale, dar şi a vitaminelor şi sărurilor minerale pe care le conţine. Vă propunem câteva reţete gustoase şi sănătoase.

Supă de legume (oltenească)
Ingrediente: un morcov, 2 cepe, o rădăcină de păstârnac, 2-3 cartofi, 6 roşii, un dovlecel, 200 g fasole verde, o legătură de leuştean, un ou, sare şi 2-3 lămâi.
Mod de preparare: se taie ceapa şi cartofii cubuleţe, iar morcovul şi păstârnacul rondele şi se pun în apă clocotită. Când sunt pe jumătate fierte se adaugă fasolea verde tăiată în bucăţele potrivit de mari şi dovlecelul tăiat în cuburi mari. Roşiile se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe apoi se adaugă peste celelalte legume. Se storc lămâile de zeamă şi se taie leuşteanul mărunt. Când legumele sunt fierte se pune sare şi zeama de lămâie, după gust. Oul se bate şi se adaugă amestecându-se continuu. La final se pune leuşteanul.

Specialitate din peşte fript
Ingrediente: 2 bucăţi de crap (mărime medie), 4 ardei graşi (2 roşii şi 2 galbeni), un ardei verde iute, sare şi 2 lămâi.
Mod de preparare: se curăţă peştele de solzi şi apoi se spală. Ardeii se coc pe o plită bine încinsă. După ce sunt gata se presară pe plită multă sare şi se frige peştele pe ambele părţi. Ardeiul se curăţă şi se taie în fâşii subţiri. Peştele fript se pune într-un bol cu apă călduţă timp de 1-2 minute, apoi se scoate şi se aşază pe un platou. Deasupra se pun fâşiile de ardei copt şi se storc lămâile. Se poate decora cu felii de lămâie şi de ardei şi se consumă cu ardei iute.

Salată de crudităţi
Ingrediente: 2 salate verzi, o legătură de ceapă verde, un castravete, un ardei gras, o lămâie, sare, ulei de măsline şi 2 roşii.
Mod de preparare: se spală bine salata, ceapa, castravetele, roşiile şi ardeiul, se taie şi se pun toate într-un bol. Se stoarce zeama de la lămâie şi se pune peste legumele din bol, se adaugă sare şi ulei, după care se amestecă.

Prăjitură cu cremă de lămâie
Blatul - Ingrediente:
6 ouă, 6 linguri cu zahăr şi 6 linguri cu făină.
Mod de preparare:
se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul apoi gălbenuşurile şi făina şi se amestecă încet. Se pune compoziţia într-o tavă, în care în prealabil aţi pus hârtie de copt, şi se introduce în cuptor.
Crema - Ingrediente:
4 ouă, un litru de lapte, 500 g zahăr, un pachet de margarină (250 g), 5 linguri cu făină şi coaja de la o lămâie.
Mod de preparare:
se fierb 3/4 din cantitatea de lapte. Se combină zahărul, făina şi restul de lapte şi se toarnă peste laptele fiert. Se amestecă bine până se fierbe făina. Se răceşte şi se freacă bine cu margarină şi ouă, după care se pune coaja de lămâie.
Siropul - Ingrediente:
400 g zahăr, o lămâie şi 150 ml apă.
Mod de preparare:
se rade coaja de la lămâie, iar zeama se stoarce într-un pahar. Se combină cu apa, coaja de lămâie şi zahărul până ce acesta din urmă se topeşte.
Mod de preparare a prăjiturii:
blatul rece se stropeşte cu sirop (nu se însiropează), se pune crema, aceasta fiind rece, apoi se îmbracă şi se decorează cu frişcă.

Limonadă
Ingrediente: un litru apă, 3-4 lămâi, 250 g zahăr sau 3 linguri cu miere şi gheaţă pisată.
Mod de preparare: se spală lămâile, se rade coaja de la două dintre ele, după care se storc toate. Peste zeamă se pun apa, zahărul sau mierea şi coaja de lămâie. Se amestecă până se dizolvă zahărul. La sfârşit se adaugă gheaţa pisată.