Main menu

header

de Elena Şerban

Vă place gustul cartofului? Dar al morcovului sau al dovleacului? Ce aţi zice dacă v-am spune că există o legumă care îmbină toate aceste trei gusturi? Este vorba despre cartoful dulce, care arată ca un cartof uriaş cu miezul portocaliu. Această rădăcinoasă, originară din America Centrală, dar care face furori în America de Nord şi în Australia, este una dintre cele mai gustoase şi mai sănătoase din regnul vegetal şi se poate găsi şi la noi.

Este excelent pentru fumători
Cea mai importantă substanţă din cartoful dulce este vitamina A (sub formă de betacaroten), însă există şi alte substanţe importante în această legumă, printre care: vitamina C, mangan, cupru, fibre, vitamina B6 (15%), potasiu şi fier (10%), carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Datorită vitaminelor A şi C, cartoful dulce are şi proprietăţi antiinflamatorii, reducând efectele crizelor de astm, osteoartrită sau de artrită reumatoidală. De asemenea, o dietă cu cartof dulce ajută în cazul în care fumaţi activ sau pasiv.
Datorită gustului foarte dulce, această legumă se situează pe primele locuri în preferinţele copiilor din toată lumea. Poate fi gătită în numeroase feluri, însă, de departe, cea mai rapidă reţetă este cea de piure. Se poate prepara şi în coajă, însă este indicat ca aceasta să fie îndepărtată, deoarece poate conţine pesticide. Piureul se obţine la fel ca şi cel din cartofi obişnuiţi şi merge ca şi garnitură la fripturile de pui sau de curcan. De asemenea, cartofii dulci pot fi gătiţi şi la aburi, împreună cu broccoli, ţelină sau morcovi. Supa este ideală pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.

Supă cu brânză
Pregătiţi un castron cu piure strivind doi cartofi fierţi bine. Puneţi peste acest piure două căni cu supă de pui, obţinută prin fierberea unei jumătăţi de pui într-un litru de apă cu sare şi puţină ceapă. Amestecaţi până când devine o pastă subţire. Pentru aspect, adăugaţi câteva frunze proaspete de pătrunjel. Se mănâncă împreună cu brânză de vaci puţin sărată. În cazul copiilor, brânza trebuie să fie nesărată şi, dacă e posibil, făcută în casă.

La cuptor
O altă variantă de mâncare pe bază de cartof dulce se poate prepara la cuptor. Tăiaţi un cartof în cubuleţe, puneţi-l într-un vas de yena pe care l-aţi uns cu ulei de măsline şi presăraţi deasupra puţină sare şi un pic de rozmarin proaspăt tocat. Lăsaţi la cuptor până când cartoful poate fi străpuns uşor cu furculiţa. După ce este gata se mănâncă împreună cu smântână din belşug.

Cu dovlecel
Această reţetă este perfectă pentru copiii cărora a început să li se diversifice mâncarea. Aveţi nevoie de un cartof dulce cam de o jumătate de kilogram, o lingură cu lapte praf şi un dovlecel. Rumeniţi dovlecelul descojit şi tăiat în prealabil în cubuleţe într-o lingură cu unt, adăugaţi o cană cu apă şi acoperiţi vasul cu un capac. Lăsaţi să fiarbă aproximativ 20 de minute şi apoi adăugaţi laptele praf (dacă micuţul dumneavoastră are o formulă anume de lapte, folosiţi-o pe aceea). Puneţi apoi totul într-un blender şi mixaţi până se formează un piure.

Cu pui
Ingrediente: 200 g carne de pui fără piele, 100 g brânzică de vaci, un morcov, o linguriţă cu unt şi un cartof dulce (cam 500 g).
Mod de preparare: curăţaţi morcovul şi puneţi-l la fiert, feliat sau tăiat cubuleţe. Adăugaţi carnea de pui tăiată în bucăţi foarte mici şi cartoful mărunţit. După ce s-au fiert, puneţi untul şi brânzica de vaci. Se amestecă toate în blender.

Desert pentru bebeluşi
Ca majoritatea reţetelor cu cartof dulce şi aceasta are la bază leguma fiartă sau coaptă. Amestecaţi o cană cu cuburi de cartof dulce cu o cană cu pepene galben tăiat în bucăţi mici şi puţin iaurt natural. Preparatul se consumă fie pasat în blender (în cazul copiilor mici) sau ca atare (nemixat).

De reţinut! Cartoful dulce conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele!

Ponturi
- Cumpăraţi cartofi dulci tari la atingere, fără nicio tăietură sau urmă de lovitură.
- Evitaţi să achiziţionaţi cartofi dulci dacă nu ştiţi sigur că nu au stat în frig, fiindcă atunci gustul lor este alterat. Nici cartofii care au stat în pungi din plastic, în încăperi foarte încălzite, nu sunt buni.
- Cartofii copţi au mai multe beneficii decât cei fierţi.
- Cartofii dulci descojiţi trebuie să fie gătiţi imediat sau ţinuţi complet acoperiţi de apă. În caz contrar, miezul se înnegreşte.
Atenţie! Consumul de cartofi dulci este interzis persoanelor care suferă de afecţiuni ale rinichilor.