Main menu

header

de Ana Trifan

- Mâncarea-vedetă pentru „Marţea grasă” dinainte de Postul Paştelui la catolici

Anul acesta, de 8 martie, britanicii, francezii, italienii, australienii, americanii, irlandezii şi canadienii celebrează „Ziua clătitelor”. Sărbătoarea îşi schimbă data în fiecare an şi este legată de ceea ce francezii numesc „Marţea grasă”, adică ultima zi dinainte de începerea Postului Paştelui la romano-catolici. Clătitele sunt sărbătorite şi la noi în ţară, în special în comunităţile de saşi şi de maghiari, iar localitatea Prejmer din Braşov a devenit deja celebră pentru „Carnavalul clătitelor”, care se organizează în ziua dinainte de „Miercurea Cenuşei”, când se intră în post. Iată câteva dintre reţetele care se fac cu ocazia acestei zile a clătitelor.

Cu zahăr şi lămâie
Ingrediente: 110 g făină, un praf de sare, un ou, 200 ml lapte amestecat cu 75 ml apă, 50 g unt, zahăr pudră, suc de lămâie şi felii de lămâie.
Mod de preparare: puneţi făina şi sarea într-un bol. Lăsaţi un gol în centru unde puneţi oul. Începeţi să-l încorporaţi în făină, frământând uşor. Adăugaţi apoi, treptat, laptele şi apa amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Puneţi şi cea mai mare parte din unt, păstrând şi pentru uns tigaia. Încălziţi bine tigaia şi turnaţi cam două linguri din compoziţie, cât să acopere toată suprafaţa. Coaceţi pe o parte şi pe alta, până când clătitele capătă o nuanţă aurie. Pentru servire stropiţi fiecare clătită cu suc proaspăt de lămâie şi pudraţi cu zahăr pudră. Împachetaţi-le în formă de triunghiuri şi apoi adăugaţi deasupra încă puţin suc de lămâie şi felii foarte subţiri de lămâie.

Cu sos de ciocolată
Ingrediente: 85 g făină, 350 ml lapte, un ou şi ulei de gătit. Pentru sos: 50 g zahăr pudră, 30 g cacao şi apă clocotită.
Mod de preparare: amestecaţi făina, oul şi laptele într-un bol până obţineţi o pastă omogenă, de consistenţa smântânii. Ungeţi cu puţin ulei o tigaie şi turnaţi câte puţin din amestec, cât să se formeze o foaie care să acopere toată suprafaţa. Coaceţi unul-două minute pe fiecare parte sau până când clătita devine rumenă. Pentru sos puneţi zahărul cu cacao şi puţină apă clocotită într-un vas mic pe foc, amestecând continuu şi adăugând apă, la nevoie, până când sosul devine consistent. Puneţi clătitele pe un platou de servit şi stropiţi-le deasupra cu sosul de ciocolată.

Canadiene pufoase
Ingrediente: 135 g făină, o linguriţă cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguri cu zahăr pudră, 130 ml lapte, un ou mare bătut uşor şi 2 linguri cu unt topit (lăsat să se răcească puţin) sau ulei de măsline. Pentru servire: sirop de arţar şi unt.
Mod de preparare: amestecaţi făina, praful de copt, sarea şi zahărul pudră într-un bol. Separat, bateţi uşor oul în lapte, apoi untul. Turnaţi acest amestec în bolul cu celelalte ingrediente şi bateţi cu o furculiţă, până obţineţi o pastă omogenă, fără niciun fel de cocoloaşe. Lăsaţi să se „odihnească” pentru câteva minute. Încălziţi apoi o tigaie, ungeţi-o cu unt sau cu ulei de măsline şi potriviţi focul aragazului la mediu. Turnaţi în tigaie două-trei linguri din compoziţie, astfel încât să se formeze o foaie mai groasă. Coaceţi pe fiecare parte până când clătita capătă o nuanţă auriu-maronie. O clătită ar trebui să crească aproximativ 0,5-1 cm grosime. Pentru servire ungeţi clătitele cu unt şi stropiţi-le cu sirop de arţar.

Italiene coapte cu brânză şi roşii
Ingrediente aluat: 125 g făină, un praf de sare, 2 ouă, 125 ml lapte, 125 ml apă şi 15 g unt topit. Pentru sosul de tomate: 3 linguri cu ulei de măsline, o ceapă curăţată şi tăiată în felii subţiri, 4 căţei de usturoi pisaţi, sare şi piper, 1/2 linguriţă cu zahăr, 3 linguri cu busuioc (de preferinţă proaspăt) şi 500 g de roşii proaspete, curăţate de coajă şi tăiate fin. Pentru umplutură: 300 g mozzarella, 100 g ricotta şi 25 g parmezan ras.
Mod de preparare: puneţi făina şi sarea într-un bol, făcând o gaură în centru, unde veţi sparge ouăle. Adăugaţi treptat laptele şi apa, amestecând continuu, până când aluatul devine fin şi omogen. Adăugaţi untul topit, amestecaţi şi introduceţi apoi aluatul la frigider pentru 24 de ore. Pentru sos: puneţi uleiul de măsline într-o tigaie, adăugaţi ceapa şi usturoiul, presăraţi sarea şi piperul, acoperiţi şi coaceţi la foc mic până când ceapa e complet moale. Adăugaţi roşiile şi jumătate din busuioc, lăsaţi descoperit şi daţi la foc circa 20 de minute, până când sosul se îngroaşă. Puneţi restul de busuioc şi zahărul. Gustaţi ca să vedeţi dacă mai e nevoie de sare sau de piper. E timpul să preparaţi clătitele. Încălziţi bine tigaia unsă în prealabil cu ulei, apoi turnaţi aluatul în strat subţire şi coaceţi la foc puternic, câte 30 de secunde-maximum un minut, pe fiecare parte (clătita trebuie să fie auriu-maronie). Când aţi preparat toate clătitele preîncălziţi cuptorul la 180°C. Pentru umplutură, amestecaţi brânzeturile într-un bol astfel încât să rezulte o pastă care poate fi întinsă. Opriţi însă puţin parmezan ras. Într-un vas termorezistent, pentru cuptor, aşezaţi o clătită, puneţi deasupra ei un strat subţire din pasta obţinută din brânzeturi, apoi plasaţi altă clătită peste ea. Şi peste aceasta veţi pune pastă de brânză. Continuaţi să alternaţi clătitele cu brânza, până la ultima, pe care o veţi lăsa neunsă. Deasupra acesteia se va turna sosul de roşii, lăsând să se împrăştie pe marginile clătitelor şi în vasul de copt. Presăraţi parmezan ras. Introduceţi în cuptor, coaceţi timp de 30-40 minute până când sosul începe să fiarbă, scoateţi apoi, tăiaţi felii şi serviţi cu salată verde.

Cu morcovi şi ou, pentru copii
Ingrediente: 100 g făină, un praf de sare, 2 ouă, 150 ml lapte, 100 ml apă şi puţin unt. Pentru umplutură: 3 morcovi medii, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 ouă, 150 g smântână, sare şi piper.
Mod de preparare: se bat ouăle şi se adaugă peste făină împreună cu laptele, apa şi untul. Se face un aluat de consistenţa smântânii din care se coc clătitele. Pentru umplutură se dau morcovii pe răzătoare apoi se călesc puţin în ulei. Adăugaţi ouăle bătute, smântâna, sare şi piper şi amestecaţi bine. Umpleţi clătitele cu această compoziţie şi introduceţi-le în cuptor un sfert de oră.