Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Nimic nu poate fi mai savuros decât o cană cu cidru fierbinte, emanând un puternic parfum de scorţişoară. Asemenea vinului, cidrul poate fi mai dulce sau mai acrişor, fiind o băutură slab alcoolizată (3%-8% alcool), obţinută în urma fermentării fructelor. Chiar dacă cei mai mari consumatori de cidru sunt locuitorii Marii Britanii, şi românii îndrăgesc această băutură energizantă şi foarte sănătoasă. Pe lângă cidrul de mere, care stă la baza acestei delicioase băuturi, e bine să folosiţi la preparare coacăze, smochine sau măceşe.

Cel de mere previne bolile de inimă
Pentru a obţine cidru de mere de bună calitate este necesar să alegeţi cu grijă fructele. Acestea trebuie să fie bine coapte, proaspete, să nu fie lovite sau mucegăite şi să nu fie viermănoase. Pot fi din mai multe soiuri, dar sunt preferate cele zemoase.
Ingrediente: 10 kg mere, 1,5 kg zahăr brun şi 2 lămâi mari.
Mod de preparare: merele se taie bucăţele şi se spală bine în apă rece, în care se pune zeama de la lămâi. În felul acesta, fructele îşi vor păstra culoarea şi nu vor oxida. În mod normal, merele se zdrobesc cu ajutorul unui teasc sau într-o putină, dar acest lucru poate fi făcut şi cu un mai (ca acela de pisat usturoiul, dar mult mai mare). Fructele se trec apoi printr-o sită, iar peste mustul obţinut se adaugă zahărul şi după ce se amestecă, până la topirea completă a acestuia, se toarnă totul într-o damigeană. Aceasta se astupă cu un dop perforat prin care se introduce un furtun de fermentare, iar celălalt capăt al furtunului se introduce într-un borcan sau într-o sticlă cu apă. Se lasă 40 de zile la fermentat, iar când fierberea încetează definitiv, se adaugă apă, până la umplerea completă a damigenei. După alte 40 de zile, când cidrul este limpede, se pune în sticle (acestea trebuie să fie închise ermetic) şi se păstrează la rece. Lichidul se mută într-un alt vas, astfel încât drojdia formată pe fundul damigenei să rămână acolo.
Cidrul de mere e cel mai eficient medicament natural pentru prevenirea bolilor de inimă, fiind şi un puternic energizant. În combinaţie cu ceaiul, în proporţii egale, este util pentru scăderea simptomelor răcelii. Dacă este lăsat să se oţetească, este foarte eficient în curele de slăbire. Mare atenţie însă, pentru că această băutură are un conţinut de 3%-8% alcool.

Cu măceşe scăpaţi de răceală
Măceşele fac parte din categoria fructelor mai pretenţioase, şi asta din cauza seminţelor „păroase”. De aceea, vă propunem o reţetă de cidru, care se poate obţine atât din măceşe proaspete, cât şi uscate.
Ingrediente: 1 kg măceşe proaspete sau 1,5 kg măceşe uscate, 3 kg zahăr, 500 g lămâi, 40 g drojdie proaspătă şi 10 litri de apă.
Mod de preparare: se spală bine fructele, având în vedere că măceşele au de obicei mai mult praf pe ele. Cel mai anevoios lucru este separarea pulpei de seminţe. Peste pulpa rămasă adăugaţi pe rând zahărul, zeama de la lămâi, drojdia lichefiată şi apa. Se pune totul într-o damigeană prevăzută cu un dop cu furtun şi se lasă la fermentat 40 de zile. După acest timp, cidrul este limpede şi gustos şi se poate trage în sticle, pe care le păstraţi într-un loc răcoros. Cele mai cumplite răceli vor ceda după o cană cu cidru de măceşe fiert.

Băutura din smochine, mai bună cu trecerea vremii
Pentru acest tip de cidru, smochinele trebuie să fie foarte bine coapte, dar nu stafidite, pentru că este nevoie în principal de sucul lor.
Ingrediente: 2 kg smochine, 3 kg zahăr, 0,5 kg lămâi, drojdie proaspătă (cât o alună) şi 8 litri de apă.
Mod de preparare: se spală smochinele şi se lasă la zvântat pe un prosop absorbant. Când sunt bine uscate se taie pe jumătate fiecare fruct şi se zdrobesc în teasc sau se introduc în blender cinci secunde. Între timp dizolvaţi drojdia în puţină apă caldă. Peste smochinele zdrobite adăugaţi zahărul, zeama de la lămâi, drojdia şi apa, amestecând până la omogenizarea completă. Se pune apoi totul într-un borcan mare de sticlă. Acesta se acoperă cu un tifon, apoi se ţine într-un loc nu prea rece, cu temperatură constantă. În primele zece zile, conţinutul borcanului se amestecă zilnic folosind o lingură de lemn cu coada lungă, de preferinţă nouă, sau cu un făcăleţ (tot nou). Se lasă apoi la fermentat timp de cinci săptămâni, după care borcanul se ţine la rece 24 de ore. Se strecoară printr-un tifon dublu şi se toarnă în sticle, care se închid ermetic şi se păstrează la rece. Abia după 60 de zile veţi avea un cidru de calitate, de aceea se recomandă respectarea cu stricteţe a acestei perioade. Cu cât stă mai mult, cu atât este mai bun.

Coacăzele vă dau energie
Pentru un cidru spectaculos, la culoare şi gust, se vor folosi coacăze negre, roşii şi albe.
Ingrediente: 3 kg coacăze, 1,5 kg zahăr şi 6 litri de apă.
Mod de preparare: într-o primă fază se trec ciorchinii cu coacăze pe sub un jet de apă, după care se desprind toate bobiţele şi se zdrobesc folosind un teasc sau chiar un blender (timp de trei secunde). Se pun fructele zdrobite într-un vas din lemn, apoi se lasă 24 de ore la macerat, astfel încât culoarea din coajă să se combine cu pulpa fructelor. Se trece apoi amestecul printr-o sită şi se adaugă apa şi zahărul. Se freacă bine până la topirea completă a zahărului, apoi se pune totul într-o damigeană, iar procedeul continuă exact ca în reţeta cidrului de mere. Cu un pahar cu cidru de coacăze vă păstraţi energia pe tot parcursul zilei.