Main menu

header

de Cristina Tache

Virtuţile terapeutice ale verzei, un aliment atât de comun pentru noi, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerată un adevărat panaceu. Această legumă este bogată în fibre, are puţine calorii şi conţine o cantitate impresionantă de vitamina C. Din ea se pot prepara o sumedenie de reţete, în afară de varză călită şi sarmale. Iată câteva dintre acestea.

Sufleu
Ingrediente: 800 g varză albă, 100 g unt, o lingură cu făină, 25 g caşcaval, 100 g smântână, 3 ouă, 20 g pesmet şi sare.
Mod de preparare: se curăţă, se spală şi se fierbe varza, după care se taie fideluţă şi se amestecă împreună cu 75 g de unt frecat cu făină, cu 75 g de smântână, caşcavalul ras, sarea, gălbenuşurile şi, la final, albuşurile bătute spumă. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă şi tapetată cu pesmet, se adaugă restul de unt, de smântână şi de pesmet, se introduce în cuptorul încins şi se lasă timp de 20 de minute. Se serveşte fierbinte.

De toamnă
Ingrediente: 2 verze, 1 kg carne de porc tăiată cuburi, ulei, 2 cepe, 6 roşii, piper, boia de ardei şi mărar proaspăt.
Mod de preparare: varza se taie fâşii subţiri, se freacă bine cu sare şi se lasă 10-15 minute. Se strecoară şi se căleşte în ulei, împreună cu ceapa. După ce varza s-a înmuiat şi a căpătat o culoare aurie, se adaugă boiaua dulce şi se amestecă bine. Se pun roşiile curăţate de pieliţe şi tocate mărunt, piperul şi carnea care a fost prăjită înainte şi se lasă să dea în câteva clocote. Apoi vasul se pune la cuptor şi se lasă o jumătate de oră la foc potrivit. Se presară mărarul tocat şi se serveşte fierbinte.

Ruladă
Ingrediente: o varză roşie, sare, oţet, 3 ouă, 300 g salam, piper, muştar, pâine, margarină şi 200 g slănină.
Mod de preparare: se curăţă varza şi se stropeşte fiecare frunză cu apă sărată, în care s-a diluat puţin oţet. Se dă prin maşina de tocat salamul, apoi se amestecă tocătura cu oul, puţină pâine înmuiată în apă şi bine stoarsă, sarea, piperul şi muştarul, după gust. Se pune câte puţin din umplutură pe fiecare foaie de varză, se rulează şi se prinde cu o scobitoare. Într-o cratiţă în care s-a topit margarina se pun la prăjit bucăţelele de slănină, timp de două-trei minute. Ruladele se aşază într-o cratiţă, se adaugă puţină sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Se servesc alături de bucăţele de slănină prăjită.

Umplută
Ingrediente: 3 verze de dimensiuni medii, 300 g supă de zarzavat sau de pasăre, 150 g orez, 200 g ciuperci, 2 cepe, o cană cu ulei, un ou, 2 felii de pâine şi pătrunjel verde.
Mod de preparare: se înlătură frunzele mari de la varză, se spală bine şi se pun într-un vas cu apă puţin sărată, clocotită. Se lasă varza să fiarbă trei-patru minute, apoi se scoate pe o sită. Între timp, ceapa şi codiţele ciupercilor se prăjesc în ulei fierbinte. Se lasă să fiarbă în ulei până ce scade apa lăsată de ciuperci. În alt vas se căleşte orezul puţin, apoi se adaugă apă peste el şi se lasă să fiarbă la foc mic. Orezul se amestecă împreună cu ciupercile şi ceapa călite, pâinea înmuiată şi stoarsă şi oul. Se omogenizează compoziţia şi se umplu verzele cu ea, adunând frunzele. Se leagă strâns şi se pun să fiarbă cu supa. Când sunt gata, se îndepărtează aţa şi se servesc cu smântână şi pătrunjel.

Budincă
Ingrediente: 500 g varză acră, 200 g orez, 150 g untură, 100 g pesmet, 100 g ceapă, un pahar cu vin alb, o cană cu apă, o lingură cu pastă de roşii, ulei şi condimente.
Mod de preparare: se taie varza în fâşii foarte subţiri, se spală şi se stoarce foarte bine. Se căleşte puţin în untură, adăugând la sfârşit vinul. Ceapa tocată se căleşte şi peste ea se adaugă orezul, pasta de roşii, apa şi condimentele, după gust. Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu pesmet şi se aşază un strat de varză, unul de orez, astfel încât deasupra să fie varza. Se dă la cuptor pentru 30 de minute şi apoi se serveşte cu smântână şi cu mămăliguţă caldă.

Cu smântână şi caşcaval
Ingrediente: o varză, 150 g caşcaval, o lingură cu făină, 2 pahare cu smântână, 2 pahare cu lapte, 200 g unt, sare şi 2 linguri cu pesmet.
Mod de preparare: se taie varza în felii groase şi se fierbe în apă clocotită, cu sare. Se scurge bine şi se pune într-o tavă smălţuită, unsă cu unt şi tapetată cu pesmet şi caşcaval ras. Deasupra se toarnă laptele amestecat cu smântână şi făină şi se presară caşcaval ras, pesmet şi bucăţele de unt. Se rumeneşte la cuptor şi se serveşte fierbinte.