Main menu

header

de Ana Trifan

Din zona Turciei vin salatele simple, cu multe legume proaspete, iranienii vă îmbie cu mentă şi lămâie, dinspre Rusia sau Uzbekistan trebuie să vă aşteptaţi la multă maioneză, iar de la ucraineni puteţi afla cum să combinaţi peştele afumat.


Indiană
Ingrediente: 200 g iaurt de oaie şi bivoliţă, 2 căţei de usturoi, 3 castraveţi, o lingură cu ulei aromat (de muştar sau de măsline), o linguriţă cu boabe de coriandru (măcinate), o linguriţă cu seminţe de chimion (măcinate), curcuma - o linguriţă (măcinată), o legătură de mentă proaspătă (tocată), sare şi piper negru.
Mod de preparare: castraveţii se descojesc şi se taie în jumătate, pe lungime. Se scot seminţele, iar miezul se feliază. Iaurtul se amestecă într-un castron cu restul ingredientelor. Salata se acoperă şi se pune în frigider, minimum o oră, înainte de a fi servită.

Iraniană (shirazi)
Ingrediente: 3 roşii, o ceapă roşie, un castravete, 2 căţei de usturoi, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 20 frunze de mentă proaspătă, 4 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: castravetele se curăţă şi se taie felii, iar roşiile se fac cubuleţe mici şi se scot seminţele. Se curăţă ceapa şi se toacă fin, iar usturoiul se pisează. Frunzele de mentă se mărunţesc şi se combină cu castravetele, roşiile, ceapa şi usturoiul. Se adaugă uleiul de măsline şi zeama de lămâie. Se pun sarea şi piperul. Salata se lasă la rece timp de 30 de minute şi se consumă cu mâncăruri picante din carne sau ca atare.

Turcească
Ingrediente: 2 roşii, un castravete mare, 2 ardei graşi, o legătură de pătrunjel, 3 fire de ceapă verde, zeama de la o lămâie, o lingură cu ulei de măsline, 2 linguri cu apă, sare şi boabe de piper.
Mod de preparare: se taie roşiile, castravetele, ceapa verde şi ardeii cubuleţe mici, pătrunjelul se mărunţeşte şi se amestecă toate într-un bol. Separat se face sosul din zeama de lămâie, apă, ulei de măsline, sare şi piper boabe. Se lasă o oră în frigider înainte de a se servi.

Ucraineană
Ingrediente: 500 g peşte afumat, 100 g caşcaval, 3 cartofi mari, 4 morcovi mari, o sfeclă roşie şi 300 g maioneză.
Mod de preparare: peştele afumat se dezosează, se taie felii şi se pune pe un platou. Legumele se fierb şi se dau pe răzătoarea mare, după care se pun peste feliile de peşte. Deasupra se presară caşcavalul tăiat mărunt şi se acoperă cu maioneză.

Georgiană
Ingrediente: o sfeclă de mărime medie, 8-12 prune afumate (fără sâmburi), un căţel de usturoi pisat, o jumătate de cană cu nuci măcinate, sare, piper şi maioneză (opţional).
Mod de preparare: sfecla se fierbe sau se coace, după care se dă pe răzătoarea medie. Prunele se mărunţesc. Se amestecă sfecla cu nucile măcinate, prunele şi usturoiul. Se poate adăuga maioneză, se sărează şi se pune piper după gust.

Armenească
Ingrediente: 250 g fasole boabe fiartă (poate să fie şi din conservă), 10 ridichi mici, 150 g măsline, 2 castraveţi muraţi, 100 g ulei de măsline, zeama de la o lămâie, câteva fire de ceapă verde, sare şi piper.
Mod de preparare: ridichile şi castraveţii se taie feliuţe, ceapa se toacă apoi se adaugă peste fasolea care a fost amestecată cu măslinele (cu grijă, pentru ca boabele să nu se sfărâme). Din uleiul de măsline şi zeama de lămâie se face un sos care se toarnă peste salată. Se adaugă sare şi piper după gust.

Uzbecă
Ingrediente: 200 g carne de vită, 200 g ridichi, 80 g ceapă, o lingură cu ulei, 150 g maioneză, 2 ouă, câteva fire de mărar, pătrunjel, coriandru proaspăt, ceapă verde, sare şi piper.
Mod de preparare: carnea se fierbe şi se taie feliuţe subţiri. Curăţaţi ridichile, tăiaţi-le felii, cufundaţi-le în apă clocotită timp de un sfert de oră, apoi lăsaţi-le să se scurgă. Ceapa se toacă şi se rumeneşte puţin în ulei. Amestecaţi carnea cu ridichile, ceapa, maioneza şi adăugaţi sare şi piper după gust. Puneţi apoi totul pe un platou, aşezaţi ouăle care au fost fierte şi tăiate în felii, apoi presăraţi pătrunjel, mărar, coriandru şi ceapă verde, toate tocate fin.

Rusească
Ingrediente: roşii, 4 cartofi, o conservă de mazăre, 75-100 ml maioneză, 2 morcovi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel, sare, o linguriţă cu oţet şi frunze de salată.
Mod de preparare: se fierb cartofii în coajă, împreună cu morcovii, şi se taie apoi cubuleţe. Se adaugă mazărea, ardeiul mărunţit, pătrunjelul tocat şi sarea. Se pune oţetul în maioneză, după care se toarnă peste amestecul de legume. Se taie câteva roşii în două, se scobesc în interior şi se umplu cu amestecul obţinut mai sus. Se decorează cu frunze de salată.