Main menu

header

de Ana Trifan

Bucătăria latino-americană e la fel de proaspătă, energică şi apetisantă precum stilul de viaţă al popoarelor care locuiesc în această parte a lumii. Multe legume, carne slabă, condimente - acestea sunt ingredientele cu care vă îmbie salatele din America Latină, începând cu Mexicul şi nelipsita sa fasole roşie, trecând în paşi de samba prin Brazilia şi continuând până în Argentina, unde tangoul pare să meargă mână în mână cu... mărul verde.

Din Peru
Ingrediente: 800 g file de peşte alb, un căţel de usturoi, 2 cepe, o portocală, un ardei iute verde, 4 lămâi galbene, sare şi o salată verde.
Mod de preparare: se pisează usturoiul, ceapa se face rondele, iar ardeiul se taie în două, pe lung, se scot seminţele şi se mărunţeşte în fâşii fine. Se taie şi se storc portocala şi lămâile. Peştele se face cuburi şi se pune pe fundul unei salatiere. Se adaugă usturoiul, ceapa şi ardeiul, se sărează şi se varsă deasupra sucul citricelor. Se lasă la frigider pentru cel puţin patru ore, amestecându-se din când în când. Se spală şi se usucă foile de salată. Se căptuşesc boluri individuale cu salată verde şi se pune deasupra peştele marinat. Se decorează cu rondele de ceapă.

Din Brazilia
Ingrediente: 500 g cartofi, 350 g mazăre la conservă, 250 g măsline verzi, 4 morcovi, o ceapă mare, un măr, 6 linguri cu maioneză, 4 linguri cu ulei măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: se taie cartofii şi morcovii cubuleţe şi se fierb în apă cu sare aproximativ 30 de minute, după care se lasă la răcit. Se taie mărul tot cubuleţe mici, iar ceapa solzişori. Se pun într-un vas cartofii, morcovii, mărul, ceapa, maioneza, măslinele, mazărea, uleiul şi se amestecă bine. Adăugaţi sare şi piper, după gust.

Din Venezuela
Ingrediente: 2 avocado, o roşie, un ardei gras, o ceapă, o lingură cu suc de lămâie, câteva frunze de coriandru mărunţite, 2 linguriţe cu sos iute şi sare.
Mod de preparare: se descojesc şi se scot seminţele de la avocado. Se toacă subţire ardeiul şi ceapa, apoi se pun peste fructele de avocado tăiate cubuleţe. Se adaugă restul de ingrediente şi se amestecă bine. Salata se pune la răcit pentru cel puţin trei ore. Se serveşte cu nachos (chips-uri de porumb) sau ca atare.

Din Argentina
Ingrediente: 3-4 sfecle roşii, un măr verde, ulei de măsline, lămâie şi sare.
Mod de preparare: se descojeşte şi se fierbe sfecla până se înmoaie şi apoi se taie în bucăţi mici. Mărul se mărunţeşte şi se combină cu sfecla într-un bol de dimensiuni medii. Se pune ulei suficient pentru a acoperi salata. Se stoarce lămâia şi se adaugă sare după gust. Se amestecă bine pentru a se combina toate ingredientele şi se transferă într-un castron de servire. Poate fi mâncată atât rece, cât şi la temperatura camerei.

Din Mexic
Ingrediente: 400 g porumb dulce (la conservă), 200 g mazăre (din conservă), 200 g fasole roşie fiartă (din conservă sau preparată în casă), un ardei roşu, o ceapă, sos iute, mărar, pătrunjel, sare şi piper.
Mod de preparare: porumbul, mazărea şi fasolea se aşază într-un castron, iar peste acestea se pun ardeiul tăiat felii şi ceapa tăiată solzişori. Se amestecă ingredientele, se adaugă sosul, mărarul şi pătrunjelul, apoi sarea şi piperul, după gust.

Din Cuba
Ingrediente: o salată verde, 1 kg de cartofi, 3 ouă fierte, un pui de aproximativ 1 kg, un măr, o cană şi jumătate cu mazăre verde, o cutie cu sparanghel (în conservă), o cutie cu ardei graşi roşii (din conservă sau proaspeţi) şi 25 de măsline verzi fără sâmburi.
Mod de preparare: se pune puiul la cuptor la 190 de grade Celsius pentru una-două ore, apoi se lasă să se răcească. Se dezosează şi se taie în bucăţi mici. Cartofii se fierb în apă cu sare şi se taie cubuleţe, ouăle se fac felii, mărul se taie cubuleţe şi se pun celelalte ingrediente mărunţite, apoi se introduce totul în frigider. Se serveşte rece, peste un pat din salată verde şi se poate orna cu o parte din ingrediente (felii de ou, măsline, mazăre şi altele).