Main menu

header

de Ana Trifan

Mentă verde, oregano, multe legume, năut, suc de lămâie, iaurt, usturoi, vinete şi lipii. Acestea sunt unele dintre ingredientele cu care uşoarele şi delicioasele salate arăbeşi vă poftesc la masă.

Tabouleh
Ingrediente: o cană cu grâu sfărâmat mărunt, zeama de la o lămâie mare, 2 linguri cu frunze proaspete de mentă, o legătură mare de pătrunjel verde, 2 castraveţi, o roşie mică, 2-3 linguri cu ulei de măsline şi 1/2 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: grâul se opăreşte şi se lasă la înmuiat timp de zece minute. După ce se spală bine, se scurge şi se pune într-un bol. Se taie mărunt frunzele de mentă, castraveţii şi roşia. Se amestecă grâul cu sarea, se pun uleiul de măsline şi zeama de la lămâie, apoi se adaugă roşia, castraveţii, frunzele de mentă şi se amestecă bine. Pătrunjelul se taie mărunt şi se presară treptat, amestecând bine. Se poate decora cu castraveţi, frunze de salată verde şi felii de lămâie.

Amestec egiptean
Ingrediente: 3 castraveţi mari, 100 g iaurt, un căţel de usturoi pisat sau tăiat foarte fin, 3 ridichi tăiate rondele, o linguriţă cu mărar verde tocat mărunt.
Mod de preparare: amestecaţi iaurtul cu usturoiul şi mărarul, apoi adăugaţi castraveţii şi ridichile tăiate în felii fine.

Deliciu sirian
Ingrediente: 4 roşii, 100 g măsline verzi, caşcaval, frunze de mentă, ulei de măsline, 1/2 lămâie, sare şi piper.
Mod de preparare: se taie roşiile şi caşcavalul rondele. Caşcavalul se pune deasupra tomatelor, apoi aşezaţi câte o măslină. Stropiţi cu ulei şi zeamă de lămâie, adăugaţi sare şi piper, apoi decoraţi cu frunze de mentă.

Fatoush
Ingrediente: 2 lipii arăbeşti, 2 castraveţi, 3 roşii, 3 ardei de culori diferite, 3 frunze de salată verde, 4 ridichi mici, 2-3 fire de ceapă verde, 2 linguri cu frunze de mentă proaspete, 3-4 linguri cu ulei de măsline, sucul de la o lămâie, seminţe de rodie, 2 linguri cu apă şi sare după gust.
Mod de preparare varianta 1: lipiile se rup în bucăţele mici de circa 2 cm, se stropesc cu apă şi se pun într-un bol împreună cu uleiul de măsline şi cu sucul de lămâie. Se adaugă seminţele de rodie. Castraveţii, roşiile, ardeii, frunzele de salată verde, ceapa verde, ridichile şi frunzele de mentă se taie mărunt. Se adaugă peste bucăţile de lipii. Se amestecă şi se sărează după gust.
Mod de preparare varianta 2: lipiile se taie în pătrăţele mici de circa 1,5 cm şi se prăjesc în ulei până capătă o culoare aurie. Restul se prepară la fel ca mai sus.

Humus
Ingrediente: 300 g năut, 1/2 legătură de pătrunjel, o lingură cu ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: se pun boabele de năut la înmuiat, apoi se fierb o jumătate de oră. Se scurg de apă şi se păstrează o jumătate de cană cu acest lichid. Boabele se pisează bine cu o furculiţă, se adaugă uleiul, sarea şi piperul, după gust. Se pune zeama de la fiert şi se amestecă până se obţine o pastă. Se poate servi cu lipii ori pe felii subţiri de pâine, cu roşii, ardei şi castraveţi.

Zaalouk
Ingrediente: 2 vinete mari, 5 căţei de usturoi, 2 roşii mari, un ardei iute (opţional), 4-5 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu zeamă de lămâie, o linguriţă cu boia de ardei dulce, o lingură rasă cu chimion, 5 linguri cu pătrunjel tocat, sare şi piper.
Mod de preparare: se descojesc roşiile şi se toacă mare. Se curăţă usturoiul şi ardeiul şi se taie rondele. Vinetele se curăţă şi se fac cubuleţe. Uleiul se încinge într-o cratiţă încăpătoare, se pun vinetele şi se rumenesc uşor până se înmoaie. Se adaugă usturoiul, ardeiul iute, boiaua de ardei, chimionul, puţină sare, roşiile, zeama de lămâie şi două căni cu apă. Se acoperă şi se fierbe la foc mediu, timp de 30 de minute. Se descoperă vasul şi se zdrobesc vinetele cu furculiţa, se pun sare şi piper, se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjelul.

Preparat algerian
Ingrediente: 8 fileuri de hamsie tăiate bucăţele, 3 ardei capia tocaţi mărunt, 4-5 roşii coapte tocate, 3 ouă fierte tari tăiate în patru, o ceapă mare făcută rondele, 2 castraveţi verzi feliaţi, 50-70 g jumătăţi de măsline negre, o lingură cu frunze de busuioc sau de pătrunjel tocat, 4 linguri cu ulei de măsline, 2 linguriţe cu oţet, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: toate ingredientele se pun într-un castron şi se amestecă atent, încercând să nu le zdrobiţi. Preparatul se serveşte cu lipie.

Combinaţie tunisiană
Ingrediente: 5 roşii, 3 cepe, 3 ardei graşi, 3-4 felii groase de vânătă, 3 ouă, o căpăţână de usturoi, 50 g măsline negre, 450 g ton la conservă de preferat în ulei de măsline, 3-4 linguri cu ulei de măsline, o linguriţă cu oregano uscat, piper şi sare.
Mod de preparare: ceapa se curăţă, se taie în patru, usturoiul necurăţat se înveleşte în folie de aluminiu şi împreună se aşază direct pe o tavă cu restul legumelor bine spălate. Se lasă în cuptor timp de 50 de minute, la 200 de grade Celsius. Întoarceţi ardeii din când în când. Ouăle se fierb tari. Când s-au copt, legumele se scot pe o farfurie, exceptând ceapa, care se mai lasă încă zece minute în cuptor. Când se răcesc se curăţă roşiile de coajă şi se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă zeama. Ardeii se descojesc şi li se elimină cotoarele şi seminţele. Se scoate şi usturoiul copt din coajă. Se toacă apoi toate legumele şi se combină cu uleiul, piperul, oregano şi sarea, după gust. Se ţin în frigider până cu cel puţin jumătate de oră înainte de masă. Când se servesc se aşază legumele coapte în boluri separate, se adaugă tonul mărunţit deasupra, apoi se decorează cu măslinele şi ouăle tăiate felii. Se serveşte cu pâine prăjită.