Main menu

header

de Elena Şerban

Pentru că cea mai mare parte a suferinzilor de afecţiuni stomacale se plâng de aciditate, manifestată prin arsuri în regiunea stomacului, ei nu pot consuma orice fel de desert. De aceea, vă venim în ajutor şi vă prezentăm câteva idei de dulciuri făcute în casă.

Aluat pentru prăjituri dietetice
Ingrediente:
750 g făină, 250 g zahăr, 125 g unt, 4 ouă, 2 pachete cu zahăr vanilat, 1 pachet cu praf de copt şi 1 linguriţă cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
frecaţi untul până devine spumă, adăugaţi cele două tipuri de zahăr şi ouăle, unul câte unul, amestecând bine şi, mai târziu, praful de copt, stins cu zeamă de lămâie. După ce toate aceste ingrediente s-au amestecat bine, puneţi făina, având grijă să nu se formeze cocoloaşe. Frământaţi timp de zece minute, apoi lăsaţi aluatul la rece timp de o oră. Acesta se foloseşte pentru biscuiţi, prăjituri cu brânză de vaci, tarte cu creme şi altele. Poate fi mâncat şi de persoanele care suferă de boli de rinichi, de inimă sau de colită cronică.

Budincă din brânză de vaci
Ingrediente:
400 g brânză de vaci, 400 ml lapte, 80 g făină, 80 g zahăr, 20 g unt, 2 ouă şi 1/4 pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare:
mărunţiţi brânza de vaci şi preparaţi un sos alb din lapte, făină şi unt, astfel: puneţi la fiert 250 ml lapte, când clocoteşte adăugaţi făina combinată cu restul de lapte rece şi fierbeţi timp de un sfert de oră, amestecând continuu. Lăsaţi acest sos să se răcească şi puneţi în el cele două tipuri de zahăr şi gălbenuşurile. Adăugaţi preparatul rezultat peste brânza de vaci şi apoi albuşurile bătute spumă. După ce amestecaţi toate ingredientele foarte bine, turnaţi compoziţia într-o tavă tapetată cu făină (fără ulei!). Aceasta se aşază într-un alt vas în care se află apă fierbinte (la bain-marie) şi se lasă în cuptor timp de o jumătate de oră. Focul trebuie să fie potrivit.

Cornete pentru umplut
Ingrediente: 160 g zahăr, 120 g făină şi 4 ouă.
Mod de preparare: se freacă 20 de minute ouăle întregi cu zahărul şi apoi se adaugă, treptat, făina. Cu ajutorul unui sucitor întindeţi aluatul în foaie subţire. Din acesta tăiaţi pătrate cu latura de 12 cm, care se coc la cuptor, la foc tare. După ce se scoate tava din cuptor, pătratele se desprind imediat şi se formează din ele cornete. Rularea trebuie să se facă imediat ce a fost scoasă tava din cuptor, pentru că, dacă se răceşte, aluatul se rupe. Deosebit de economicoase, aceste cornete pot fi umplute cu diverse creme.

Cremşnit
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină, 100 ml ulei, 100 g zahăr, 30 ml lapte, 2 ouă, 1/2 linguriţă cu oţet, 1/2 pachet cu praf de copt, 1 pachet cu zahăr vanilat şi un vârf de cuţit cu sare. Ingrediente pentru cremă: 200 g zahăr, 700 ml lapte, 100 g făină, 6 ouă, 10 foi de gelatină, 50 ml lapte, 50 g zahăr pudră şi 1 pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: frecaţi ouăle întregi, adăugaţi uleiul apoi cele două tipuri de zahăr vanilat, bătând continuu cu telul până ce compoziţia devine spumoasă. Se adaugă sarea şi praful de copt dizolvat înainte în oţet. La sfârşit se pune făina, în trepte. Laptele se adaugă la urmă, într-o cantitate care să permită formarea unui aluat bine legat. Lăsaţi aluatul o jumătate de oră la rece. Din acesta se întind două blaturi, pe o planşetă presărată cu făină, care se coc apoi la foc potrivit, pe o tavă tapetată cu făină. Crema se face astfel: puneţi 500 ml lapte la fiert, timp în care se freacă gălbenuşurile cu zahărul simplu. Se adaugă făina şi restul de lapte, amestecând bine. Se toarnă în laptele care clocoteşte şi se fierbe pe marginea aragazului, până când crema se îngroaşă. Se ia apoi de pe foc, se adaugă gelatina înmuiată în apă rece şi dizolvată în 50 ml de apă fierbinte, albuşurile bătute spumă şi zahărul vanilat, amestecând uşor. Crema se toarnă într-o tavă (de dimensiunea blaturilor) udată cu apă rece şi se pune pe un strat de gheaţă. După ce s-a închegat, se răstoarnă pe unul dintre blaturile de mai sus. Celălalt blat trebuie să acopere crema. Se porţionează în felii pătrate şi se consumă reci, pudrate cu zahăr. (va urma)

Sfat! Bolnavii de afecţiuni stomacale trebuie să evite fructele crude, pe cele uleioase, aluaturile proaspete, foietajele, îngheţata, marmelada sau dulceţurile. Pentru ei sunt indicate fructele dulci, coapte la cuptor, aluaturile uscate (biscuiţii), gelatinele de fructe, cremele, sufleurile şi aluaturile tip pandişpan. Acest lucru este explicat de către medicii specialişti în nutriţie prin faptul că preparatele din făină cu albuş, bătut spumă, însumează efectul tampon al albuminelor cu glutenul.