Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Prăjitura Mozart
Prăjitura a fost botezată după celebrul compozitor, care se pare că era foarte încântat de acest desert.
Ingrediente:
4 ouă, 1/2 cană cu zahăr, 3/4 cană cu făină, 1/2 cană cu amidon de porumb şi 1 linguriţă cu praf de copt. Pentru umplutură: 2 căni cu frişcă lichidă, 1 cană cu ciocolată amară răzuită, 1 cană cu ciocolată cu lapte dată pe răzătoarea mare şi 2 linguri cu fistic nesărat, tăiat fin. Pentru decorare: marţipan sau pastă de alune, 1 lingură cu fistic nesărat, tăiat fin, 3/4 cană cu frişcă lichidă, 1 plic de zahăr vanilat, zahăr pudră (pentru îndulcit marţipanul, după gust).
Mod de preparare: albuşurile se bat spumă cu zahărul, apoi se omogenizează cu gălbenuşurile, adăugate unul câte unul. Făina, praful de copt şi amidonul se pun treptat în compoziţia de ouă, amestecând uşor, pentru ca spuma să nu se lase. Se încălzeşte cuptorul la 175 de grade Celsius. Aluatul se pune într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. Apoi se lasă să se răcească. Între timp, într-un vas, în baie de aburi se amestecă o jumătate de cană cu frişcă lichidă şi ciocolata cu lapte răzuită, până când se omogenizează. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească timp de o oră. Se răzuieşte ciocolată amară şi se împarte în două porţii. Se bate restul de frişcă rămasă până se întăreşte. O porţie din ciocolata amară şi fisticul se adaugă peste amestecul de frişcă şi ciocolată lăsat la răcit. Se încorporează şi frişca bătută. Se taie blatul în trei. O bucată se pune pe un platou, se toarnă peste el crema făcută, apoi celălalt blat, din nou crema şi, la final, ultima bucată de blat, peste care se întinde crema rămasă. Se lasă la rece timp de două ore. Marţipanul se pune între două foi de hârtie de copt şi se apasă pentru a obţine un cerc plat, de dimensiunea blaturilor. Se taie acest cerc astfel încât să se obţină 16 triunghiuri, care se pun deasupra tortului răcit. Se bate frişca lichidă pregătită pentru decorare cu zahărul pudră, până când se întăreşte. Înainte de a servi tortul, acesta se decorează cu frişcă şi fistic tăiat fin.