Main menu

header

de Ana Trifan

Mascarpone este un tip de brânză de origine italiană, foarte folosit în regiunea Lombardia, unde de altfel este cunoscut încă din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. Se spune că numele său vine de la mascarpa, un produs pe bază de lapte din zona Lombardiei, sau de la mascarpia, cuvântul din dialectul lombardez care desemnează ricotta, o altă specialitate de brânză italiană (deşi mascarpone nu e făcută din zer, ca ricotta, ci din brânză maturată). Italienii o folosesc deseori în loc de unt sau chiar în loc de parmezan, pentru a îngroşa risotto şi este principalul ingredient din celebra prăjitură tiramisu. Iată câteva reţete delicioase prin care vă veţi putea bucura de gustul mascarpone.

Cuş-cuş cu legume şi mascarpone
Ingrediente: 4 ardei roşii tăiaţi felii subţiri, 2 dovlecei tăiaţi subţire, 2 căţei de usturoi, o lingură cu ulei de măsline, jumătate de linguriţă cu zahăr, 6 roşii tăiate în sferturi, un ardei iute tocat mărunt, 200 g cuş-cuş, 400 g boabe de năut spălate şi zvântate, 50 g mascarpone, 2-3 linguri cu pătrunjel tocat mărunt.
Mod de preparare: încălziţi cuptorul la 180°C. Puneţi într-o tavă de copt ardeii şi dovleceii, peste care aşezaţi căţeii de usturoi, zahărul şi uleiul de măsline. Lăsaţi 20 de minute la cuptor, apoi adăugaţi în aceeaşi tavă roşiile şi ardeiul iute tocat. Coaceţi pentru alte 20 de minute, până când legumele devin suculente. Între timp, într-un bol separat amestecaţi cuş-cuşul cu năutul şi puneţi peste acestea 250 ml de apă clocotită (trebuie să se acopere boabele în totalitate). Aşezaţi folie alimentară peste bol şi lăsaţi timp de zece minute, după care amestecaţi cu o furculiţă şi mai adăugaţi apă, dacă e nevoie. Scoateţi legumele din cuptor, puneţi mascarpone şi împărţiţi amestecul în patru farfurii, puneţi deasupra legumele şi presăraţi pătrunjelul şi puţin ulei de măsline.

Tiramisu
Ingrediente: 8 gălbenuşuri, 120 g zahăr, 3 pahare cu vin dulce (de câte 120 ml), 500 ml frişcă lichidă, 750 g mascarpone, 2 pachete de pişcoturi de şampanie, 2 căni de cafea şi cacao.
Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul până se albesc şi se pun la baie de abur cel puţin cinci minute, până se îngroaşă. Adăugaţi treptat un pahar cu vin şi daţi crema la răcit. Amestecaţi apoi în ea mascarpone. E rândul să încorporaţi şi frişca, pe care aţi bătut-o în prealabil. Aceasta se adaugă amestecând cu grijă, de sus în jos, cu ajutorul unei linguri de lemn. Se dă apoi la frigider. Între timp, preparaţi două ceşti cu cafea tare. După ce s-a răcit amestecaţi-le cu cele două pahare cu vin rămase. Înmuiaţi pişcoturile în zeama obţinută şi aşezaţi-le, în rând, într-o tavă mai adâncă. Peste primul strat de pişcoturi se pune jumătate din crema scoasă de la frigider. Pentru al doilea strat, pişcoturile se aliniază în direcţie opusă faţă de primele. Se pune restul de cremă deasupra şi se nivelează, după care se pudrează cu cacao. Se lasă la frigider cel puţin şase ore înainte de consumare.

Pui cu mascarpone şi rozmarin
Ingrediente: 3 linguri cu mascarpone, o lingură cu rozmarin (tocat mărunt dacă e proaspăt), un căţel de usturoi pisat, 2 piepturi de pui cu piele, 4 felii de şuncă (prosciutto, de preferinţă), sucul de la o jumătate de lămâie şi ulei de măsline.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180°C. Amestecaţi mascarpone cu rozmarinul şi usturoiul. Puneţi piepturile de pui pe o tavă, iar sub pielea de la fiecare introduceţi amestecul de mascarpone cu usturoi şi rozmarin. În jurul fiecărui piept de pui înfăşuraţi strâns câte două felii de şuncă. Încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie neaderentă şi rumeniţi piepturile de pui pe fiecare parte, mişcându-le cu grijă, ca să ţineţi umplutura în ele. Puneţi-i apoi la cuptor pentru 15-20 de minute, până sunt gata. Sucul de lămâie se toarnă în tavă peste carne. Se poate servi cu cartofi şi mazăre.