Main menu

header

de Ana Trifan

În a şasea zi a lunii ebraice Sivan, evreii sărbătoresc Shavuotul, cunoscut şi sub numele de „Sărbătoarea recoltei”. În calendarul nostru, aceasta începe la 18 mai, odată cu apusul soarelui, şi se încheie la 20 mai. Cu această ocazie, evreii marchează momentul dăruirii Torei (cartea fundamentală a religiei iudaice), dar şi aducerea primelor fructe la templu. Casele şi sinagogile sunt împodobite cu iarbă şi flori, ce amintesc de recolte şi natură, dar şi de Muntele Sinai, pe care se aflau evreii la dăruirea Torei. Prima masă festivă de Shavuot are la bază produsele lactate, în cinstea Israelului, pământul unde curge „lapte şi miere”. Iată câteva reţete delicioase, pe care evreii le gătesc de Shavuot, şi pe care le puteţi încerca pentru un prânz sau pentru o cină.

Aperitiv de cartofi şi brânză
Ingrediente: 8 cartofi mari, curăţaţi de coajă, 2 ceşti cu brânză mai uscată, 3 ouă, unt, sare şi piper.
Mod de preparare: umpleţi un vas mare cu apă şi puneţi cartofii. Fierbeţi până aceştia se pătrund uşor, dar să nu fie moi, ca pentru piure. Preîncălziţi cuptorul la 180° C. Puneţi cartofii într-un vas termorezistent, pe care l-aţi uns bine cu unt, şi zdrobiţi-i uşor în bucăţi. Amestecaţi brânza, pe care aţi fărâmiţat-o şi adăugaţi ouăle bătute şi condimentele. Lăsaţi la cuptor timp de 40 de minute sau până când capătă o crustă aurie.

Chifteluţe din brânză
Ingrediente: o cană şi jumătate cu brânză dulce, o jumătate de cană cu ricotta slabă, o cană cu brânză uscată, dată pe răzătoare (Cheddar, de exemplu), o ceapă tocată fin, o lingură cu sos Worcestershire, o lingură cu boia (iute sau dulce, după preferinţe), 3-4 linguri cu mărar tocat, 3-4 linguri cu pătrunjel tocat, o jumătate de ceaşcă de miezuri de nucă date la cuptor şi tăiate mari şi o jumătate de ceaşcă de seminţe de susan.
Mod de preparare: toate brânzeturile se amestecă bine cu sosul şi ceapa până se formează o pastă, care apoi se bagă la frigider pentru o jumătate de oră. Se fac apoi biluţe din pasta de brânză şi se dau prin amestecul de boia, mărar, pătrunjel, nucă şi susan.

Prăjitură cu brânză
Ingrediente: 100 g unt (la temperatura camerei), 3 ouă, 2 gălbenuşuri, o lingură cu cafea decofeinizată, o cană şi jumătate cu zahăr, o cană şi jumătate cu făină, 750 g brânză dulce, 500 g smântână pentru frişcă şi un pachet de zahăr vanilat.
Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180° C şi tapetaţi o tavă cu hârtie de copt. Într-un vas amestecaţi bine cu mâinile untul, gălbenuşurile, jumătate de cană cu zahăr, cafeaua şi făina. Puneţi apoi acest aluat pentru blat în forma de copt. În alt vas amestecaţi bine cele trei ouă, brânza dulce, o cană cu zahăr şi două linguri cu făină. Puneţi această combinaţie peste aluatul de blat din tavă, apoi băgaţi la cuptor pentru circa 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi să se răcească jumătate de oră.
Daţi focul mai încet la cuptor (90°C). Într-un vas, bateţi smântâna cu o lingură cu zahăr şi zahărul vanilat şi întindeţi compoziţia peste prăjitura răcită. Băgaţi din nou la cuptor, timp de 20 de minute, la 90° C. Scoateţi, răciţi şi băgaţi apoi la frigider (această prăjitură e şi mai gustoasă dacă a fost lăsată o zi la rece).

Ce înseamnă să mănânci kosher?

Tora stabileşte o serie de reguli stricte privind alimentaţia. Termenul de kosher se referă la alimentele permise evreilor, care respectă tocmai aceste reguli menţionate în Tora. Printre altele, evreii consumă doar carne de la animalele care au fost sacrificate după un anumit ritual şi de la care sângele s-a scurs în totalitate. Porcul este interzis evreilor, ca şi carnea de cal, măgar sau vietăţi ce se târăsc. Cartea Sfântă menţionează că se pot consuma animale care au copita despicată şi care îşi rumegă hrana (pentru păsări şi înotătoare, regulile sunt diferite). Evreii nu consumă păsări de pradă, iar din apă pot mânca orice vietate ce are înotătoare şi solzi (deci nu şi crevete, de exemplu). Este interzis să combine lactatele şi carnea la aceeaşi masă. De altfel, vasele şi tacâmurile folosite pentru lactate sunt întotdeauna altele decât cele pentru carne. De asemenea, trebuie să treacă un anumit interval între o masă de lactate şi una la care s-a consumat carne. De obicei, carnea de peşte poate fi combinată cu lactate, dar sunt unii evrei pentru care nici această combinaţie nu este kosher.