Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Şarlota rusească
A fost inventată de maestrul bucătar francez Antoine Carême şi numită în cinstea ţarului Alexandru I, pentru care acesta lucra.
Ingrediente:
două pacheţele de gelatină, un pahar cu lapte, o linguriţă cu vanilie, trei gălbenuşuri, o jumătate de ceaşcă de zahăr pudră, o ceaşcă de frişcă, 150 g pişcoturi.
Mod de preparare:
se fierbe laptele cu vanilia, iar gelatina se dizolvă în apă rece. Gălbenuşurile se bat cu zahărul până se obţine o spumă, apoi se adaugă laptele fierbinte şi se dă la foc mic, amestecând continuu, până rezultă o cremă groasă. Se adaugă gelatina şi se trece compoziţia printr-o sită fină. Se lasă să se mai întărească şi între timp se pun pişcoturile pe fundul şi pereţii unui vas. Se toarnă crema răcită peste ele şi se lasă cel puţin jumătate de zi în frigider. Apoi, conţinutul vasului se răstoarnă pe un platou şi se ornează cu frişcă şi fructe.