Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Gogoşile Bismark
Şi-au luat numele după cancelarul şi unificatorul Germaniei, Otto Von Bismark. Ea se dădea în vânt după aceste gogoşi de tip „ineluş”, umplute cu gem, cremă de vanilie sau ciocolată.
Ingrediente: 500 g de făină, 100 ml de lapte călduţ, un pacheţel de drojdie proaspătă, trei linguri cu zahăr, două ouă, esenţă de vanilie sau rom.
Mod de preparare: se înmoaie drojdia în puţin lapte călduţ, apoi se pune în mijlocul făinii şi se lasă la dospit. Când a crescut se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente şi se frământă bine, până când începe să se desprindă de pe vas. Se mai lasă cel puţin trei sferturi de oră la dospit, iar apoi se întind foi groase de aluat. Acestea se decupează sub formă de ineluşe şi se prăjesc în ulei încins. Când s-au răcit se taie circular cu un cuţit şi se umplu cu gem, ciocolată sau cremă de vanilie, cu ajutorul unei pompe.